Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Keyllah píše:
tak to nedělej, ale pak nebreč. Takže ho necháte několik let dělat, co chce, protože za pár let bude dospělý?no, je to jednodušší než vychovávat, ale je to jen výmluva…
Přesně tak, nechat dělat synka, co on uzná za vhodné, protože „už“ za 5 let bude dospělý, mi přijde stejně krátkozraké, jako nepřebalovat mimino, protože už za dva tři roky bude chodit na nočník ![]()
@Anonymní píše:
Penize jsem mu stopla uz jak zacala skola, ze takto proste ne, ze jidlo bude mit doma ode mne a do restaurace/ k okenku si zajdeme pres vikend, ale jak rikam, ma nasetreno za ty tri roky a schovavat kasicku mu nebudu. Jinak ano zkousela jsem mu udelat domaci zdravejsi verzi, ale co na tom, ze nez prijede muz z prace a ja se staram o mladsi tak si odskoci na namestisedi s nami u stolu, ale ji si to svoje. Manzel nad tim mavne rukou a ja si stejne myslim ze az za ty dva a pul roku pujde na intr ze si bude jist co chce.
@Anonymní píše:
Podle me nejsi spatna matka a neni to tvoje chyba, jak pisi ostatni..ze nejsi prisna apod…ja ti napisu svuj pribeh, jako dite, jeste mladsi, tak treba 10-11, jsem nejedla nic ve skolni jidelne, chodila jsem do mekace, nebo na chlebicky ci do kramu kupovat prasarny..(v me dobe kebab, pizza u okynka a tak moc nebylo), az mi na to doslo kapesny, tak jsem rodicum penize kradla..na me to videt bylo, byla jsem z toho tluste dite..prestala jsem vlastne az v dobe, kdy jsem se nejak dostala do puberty a uz jsem nejak pochopila, ze delam fakt zlou hnusnou vec a taky, ze jsem chtela zhubnout..moji rodice jsou uzasni, vzdy se ze me snazili vychovat slusneho cloveka, vim, ze je tehdy to obdobi trapilo, nevedeli si rady a tak nak s tim nemohli nic delat, vzdy jsem se k tomu jidlu dostala… synovi to tezko zakazes, nasetrene penize jsou jeho, muzes si s nim max zkusit promluvit, ze na co si setril, to nebude, pac to prozere..kdyz mu to zakazes nosit domu, bude to jist jinde..kdyz mu nedovolis, ohrat si vecer tvoje jidlo, tim spis si koupi nekde neco navic…kdyby dite bralo drogy, tak tam jde o vsechno…ale co delat, kdyz chce dite radsi kebab nez rajskou? Posli ho na tabor, aspon 3 tydeni a dej mu stovku kapesnyho, at nema na chipsyjinak musis pockat, az mu penize dojdou
Nesouhlasím s tím, že našetřené peníze jsou dítěte. Takový usmrkanec žádné peníze neprodukuje, nic do rozpočtu nepřináší, na jeho kapesné musí vydělat někdo jiný. Pokud je kapesné vyšší než potřeby takového usmrkance, který má vše zajištěné od rodičů doma, měla by být domluva, kolik může volně utratit a kolik je na šetření, dárky pro kamarády atd. Naše děti dostávají část kapesného na účet, kartu mám já a vydávám jen v případě potreby. Částku, kterou dostanou do ruky, mohou utratit.
My tu máme kebab, pizzu, lahůdky i restaurace na každém rohu. Máme to rádi všichni, ale máme pravidla, kdy je možno si zajít na takové jídlo.
Kdyby si naši pubertaci kupovali jídlo sami, tak by se vyhodila jejich porce a taky by rozhodili morálku u mladších dětí.
Na intru jsem byla, ale tam jsem měla zajištěnou stravu pětkrát denně a zbytek jsem si kupovala opravdu za své, chodila jsem na brigádu. A to si člověk opravdu rozmyslí, ta co peníze utratí ![]()
U nás platí to, že pokud budou bydlet doma a budeme je živit, budou respektovat nastavená pravidla.
@Anonymní píše:
Zdravim. Mam syna pristi mesic mu bude uz 13. Pri lockdownu si hodne zvykl chodit pres obed k okynku na kebab/pizzu, bagetu na benzinku, mnou pripravene navarene jidlo ignoroval a dal si az k veceri. Ted pri navratu do skol se jidelna rozhodla uz neotevrit tak chodi se spoluzakem k nim do restaurace na menicko. (Ta jidelna byla katastrofa)Ale vecer opet jde na ten fast food. Manzel vyzaduje teple vecere, tak mam navareno a najednou syn ode mne nic nechce a nebo vyjmecne si v noci neco ohreje, coz mne taky stve. Plati si to z kapesneho, coz me mrzi, setri si temer tri roky na motorku a ted to rozfrca za blafy. Nastesti to na nem neni nejak znat ze by tloustnul, ale vyziva nula nic. Doufam, ze to je jen pubertalni stek a casem to prejde nebo vyprazdni prasatko
To musi mit pekne kapesne. Co utahnout kohout?