Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já měla zapůjčený vůz díky mému nepojízdnému vozy, který potřeboval nutnou opravu. Vůz jsem si zapůjčila od firmy Auto - Zuskarová a naprosto bez problémů. S paní byla super domluva.
Já měla zapůjčovný vůz díky mému nepojízdnému od firmy Auto-Zuskarová a s paní majitelkou velice seriózní domluva. V ničem nebyl žádný problém. Klidně bych si vůz v případě potřeby opět zde zapůjčila.
@Sabinanejedlikova stačilo jednou, ne? Takhle to vypadá jen jako reklama, což určitě je.
Půjčit auto zaměstnanci, nebo někomu, s kým budu i nadále v kontaktu je jedna věc, ale někomu cizímu? Auto je především soubor dílů, které se dají vyndat, nandat, vyměnit… Vydělat na zapůjčení pár tisíc a potom řešit, že se mi nějak rychle rozbilo turbo za desítky tisíc, které bylo nedávno skoro nové? A dokažte, že ho někdo vyměnil.
@Malaga píše:
@Krasavicaa já tomu moc nerozumím…ten dotaz je docela naivní (dle mého subj. dojmu)…jedná se o zapůjčení drahé věci neznámému člověku a pak se tady řeší cca 3000 (když předpoklám, že by to navýšení o 100 Kč bylo na celý měsíc…)
Nejen drahé věci, ale je tam taky odpovědnost. Pokud udělá nehodu a uteče, bude mít alkohol, atd, atd., půjde pojišťovna po pojistiteli a bude vymáhat, co za něj plnila. To není sranda, ten kdo půjčí auto, může přijít o víc, než o své auto. Půjčovny jsou snad pojištěné i proti tomuto riziku. ![]()
@BuffyCZ píše:
Vy jste fakt neuvěřitelná rypna..![]()
Samozřejmě že nehodlám cpát lidem co to dělají na kšeft nehorázny prachy za půjčení. Protože ty se snažej hlavně vydělat. Takže solidní cena je fakt 500, max.600.
Tak prosím, nesuďte, nepřála bch Vám mou situaci.
Pokud nenajdu za 500, tak vezmu dražší, protože mi stejně nic nezbyde. Ale vůbec nechápu, zvlášť když me vůbec neznáte, jakou drzost máte a soudíte.
Asi nikomu by se nechtělo dávat jen tak třeba za 10 dní 6 tisíc. Tak je úplně jasný, že čím levnější, tím lepší. Ale pokud se topíte v pěnězích, tak hold tyhle hodnoty máte jiné a lze Vás asi i chápat.
Právě, že tě neznáme, tak ti auto nepůjčíme. A drzost je se nad tím vztekat. Kdybychom se topili v penězích, tak bychom ti je třeba z rozmaru nebo kvůli dobrému skutku půjčili, protože pak bychom si mohli dovolit zatáhnout i tvůj případný průser, který po nás pojišťovna bude vymáhat. Ale nechceme přijít o všechno jenom proto, že někdo škudlí na stovce.
@Dobbyna píše:
Nechtěla jsem na to reagovat, ale už mi to nedá… Nevím proč jste takové zlé a nechápu co je za tak strašný problém půjčit pojištěné auto! Přítel má poměrně velkou firmu a v ní i několik osobáků určených k půjčování zaměstnancům nebo obchodním partnerům, akorát to nikde neinzeruje… Jsou dovolené, auto stojí na parkovišti, tak jsme ho normálně na smlouvu zakladatele půjčili, co je na tom???
No, problémů je hned několik. Například v tom, že:
§ 10 Právo pojistitele na úhradu vyplacené částky
(1) Pojistitel má proti pojištěnému právo na náhradu toho, co za něho plnil, jestliže prokáže, že pojištěný
a) újmu způsobil úmyslně,
b) bez zřetele hodného důvodu nesplnil povinnost podle zákona upravujícího provoz na pozemních komunikacích sepsat společný záznam o dopravní nehodě nebo ohlásit dopravní nehodu, která je škodnou událostí, a v důsledku toho byla ztížena nebo znemožněna možnost řádného šetření pojistitele podle § 9 odst. 3 tohoto zákona nebo možnost pojistitele uplatnit toto právo na náhradu pojistného plnění,
c) bez zřetele hodného důvodu opustil místo dopravní nehody nebo jinak znemožnil zjištění skutečné příčiny vzniku dopravní nehody,
d) způsobil újmu provozem vozidla, které použil neoprávněně,
e) bez zřetele hodného důvodu nesplnil povinnost podle § 8 odst. 1 až 3 a v důsledku toho byla ztížena nebo znemožněna možnost řádného šetření pojistitele podle § 9 odst. 3,
f) bez zřetele hodného důvodu jako řidič vozidla odmítl podrobit se na výzvu příslušníka Policie České republiky zkoušce na přítomnost alkoholu, omamné nebo psychotropní látky nebo léku označeného zákazem řídit motorové vozidlo,
g) řídil vozidlo a nebyl držitelem příslušného řidičského oprávnění, s výjimkou řízení vozidla osobou, která se učí vozidlo řídit nebo skládá zkoušku z řízení vozidla, a to vždypouze pod dohledem oprávněného učitele nebo řidiče cvičitele individuálního výcviku,
h) řídil vozidlo v době, kdy mu byl uložen zákaz činnosti řídit vozidlo,
i) řídil vozidlo pod vlivem alkoholu, omamné nebo psychotropní látky nebo léku označeného zákazem řídit motorové vozidlo, nebo
j) předal řízení vozidla osobě uvedené v písmenech g), h), i).
Půjčit auto jinému může znamenat obrovská rizika.
Provozovatel motorového vozidla (tj. vlastník, nájemce či leasingový nájemce apod.) je ze zákona odpovědný zejména za veškeré škody způsobené provozem motorového vozidla. Tato odpovědnost provozovatele je dána i v době, kdy vozidlo řídí jiná oprávněná osoba. Protože při provozu motorového vozidla existuje vysoké riziko způsobení škody jinému, byl zaveden institut povinného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, tzv. povinné ručení.
Povinné ručení však nekryje všechna rizika. Nekrytou oblastí je tzv. odpovědnost za zásah do práva na ochranu osobnosti, přičemž i následky této odpovědnosti mohou být značné. Neméně podstatná je také skutečnost, že této odpovědnosti se provozovatel nemusí zprostit ani v případě, kdy byla újma způsobena řidičem, jemuž provozovatel řízení vozidla umožnil.
@Dobbyna píše:
Nechtěla jsem na to reagovat, ale už mi to nedá… Nevím proč jste takové zlé a nechápu co je za tak strašný problém půjčit pojištěné auto! Přítel má poměrně velkou firmu a v ní i několik osobáků určených k půjčování zaměstnancům nebo obchodním partnerům, akorát to nikde neinzeruje… Jsou dovolené, auto stojí na parkovišti, tak jsme ho normálně na smlouvu zakladatele půjčili, co je na tom???
Argumentum ad ignorantiam, čili argumentace vlastní nevědomostí nebo nechápavostí.
![]()
@stinga píše:
@Marek Zámečník @Big boss hoši, ten dotaz je z roku 2015, počítám, že už to od té doby zakladatelka vyřešila
Ahaaa, tak v tom případě kauce plus inflace za 6 let.
Díky za upozornění ![]()
@stinga píše:
@Marek Zámečník @Big boss hoši, ten dotaz je z roku 2015, počítám, že už to od té doby zakladatelka vyřešila
To sice možné, ale není špatné, když i ostatní mají možnost se vzdělávat. Zakladatelka nechápala něco, co asi nechápou někteří další (kteří auto chtějí půjčit za hubičku nebo naopak zadarmo půjčují) a není nad to poučit se z cizích chyb.
@stinga To nevadí, já se tu zase něco dozvěděla. A zřejmě na základě toho změním názor na to, co udělat s naší starou škodovkou. Žádné dáme prasynovci, aby se trošku výjezdil. Do šrotu
@inkakřivák píše:
@stinga To nevadí, já se tu zase něco dozvěděla. A zřejmě na základě toho změním názor na to, co udělat s naší starou škodovkou. Žádné dáme prasynovci, aby se trošku výjezdil. Do šrotu
Možná i tomu prasynovce, ale ať si opatří zelenou kartu na sebe dřív než s tím odjede (tedy ať on je pojistník) ale i potom byste byli vy jako majitelé vozidla odpovědni za to, že to bude mít pojištěné. Protože za to, že je auto pojištěné, je odpovědný majitel nebo provozovatel vozidla.
Jestli by v případě nehody mohla i potom pojišťovna vymáhat postih podle paragrafu 10 po vás jako provozovateli, když pojistník i provozovatel by byl někdo jiný, to nevím. Chtělo by se o tom poradit s právníkem, jinak bych to viděl jako riziko. Prasynovec ať si koupí ojetinu v bazaru, jinak bych to viděl na mrzení v rodině, pokud za něj nemůžete dát ruku do ohně.
@eumedon jo a navíc on to někde opře a nám zvednou pojištění. Nic.