Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
taky se divim, že ti to řekli
dělat se s tim fakt nic nedá a akorát se zbytečně stresuješ …
náš Tobík jí měl při porodu omotanou kolem krku dvakrát, ale paní doktorka byla na svym místě, takže při porodu sem jen musela tlačit, aby byl rychlejš venku, ona šňuru rychle odmotala a bylo to (apgar měl
9 - 10 - 10)…a je O.k. ![]()
Příspěvek upraven 04.11.11 v 21:58
A ty prutoky se maji kontrolovat odkdy?
Mne totiz dnes delala jen UTZ, merila a odhad vahy (2500g). A po tom UTZ mi rekla, ze mi udela i monitor, ze ma Mimunka pupecnik kolem krcku (kolikrat mi teda nerekla).
Srdicko dle monitoru v poradku, jen se pry malo hybe..tak to mam kontrolovat.
Mimunka píše:
A ty prutoky se maji kontrolovat odkdy?
Mne totiz dnes delala jen UTZ, merila a odhad vahy (2500g). A po tom UTZ mi rekla, ze mi udela i monitor, ze ma Mimunka pupecnik kolem krcku (kolikrat mi teda nerekla).
Srdicko dle monitoru v poradku, jen se pry malo hybe..tak to mam kontrolovat.
me treba prutoky nedelali vubec…
myslela jsem, ze prutoky se kontroluji, pokud je treba nizsi vaha ci velikost, tak pro kontrolu, zda prochazi ziviny dostatecne..
Mimunka píše:
myslela jsem, ze prutoky se kontroluji, pokud je treba nizsi vaha ci velikost, tak pro kontrolu, zda prochazi ziviny dostatecne..
my ani jedno nemeli.. maly mel odhad vahy 2 dny po terminu 3700 to bylo dva dny pred porodem… a v den porodu mel 3800g
Mimunka píše:
Dnes jsem byla na UTZ, 33.tyden, a doktorka mi mimojine rekla, ze miminko ma otoceny pupecnik kolem krku. Udelala mi i monitor, na dalsi jsem objednana za tyden. Do te doby se ale asi zblaznim, mam obavu, aby se pupecnik treba nejak neutahl atd.
Je vlastne neco, co muzu udelat? Anebo nejake dalsi vysetreni, treba i placene, ktere mohu pro svuj klid postoupit?
nemůžeš dělat nic.. :/ mám taky geneticky danou delší pupeční šňůru, oběsil se na ni málem můj bratr, který na poslední chvíli musel na akutního císaře a má druhá dcera, která díky tomu byla první týdny svého života zcela fialová až černá, porozena však přirozeně, ovšem nijak snadně, za její život dlužím porodníkovi…
v bříšku to problém dle mého není, problém nastává až když příjdou kontrakce, které dítko do půpečníku mohou zamotávat a utahovat ho, fatalním se stává při samotné procházení porodníma cestama..
buď v klidu, u tebe si na to dají větší pozor, počítají s tím… u mě a maminy se to zjistilo až když bylo takřka pozdě a všichni plašili…
Tak ja mam tri faktory pro SC-KP, dvojitou delohu a triselnou kylu, za deset dni jdu do porodnice domluvit se, zda vyckame na prirozeny ci jak.. Ted s tim pupecnikem..klonim se k cisari jeste mnohem vic nez predtim..
Ahoj, malá měla kolem krku taky pupečník. V porodnici mi řekli, že to má až 70% miminek. Malá měla apgar skore 10 10 10, takže se neboj, miminku se určitě daří dobře ![]()
Pupečník omotaný kolem nějaké části těla je celkem běžná věc, normálně se tak děti rodí a nic jim není.
Pokles ozev v době, kdy dítě prochází porodními cestami je fyziologický ![]()
Jinak příroda to zařídila tak, že pokud se začne pupečník při porodu utahovat a dítě se dostane do tísně, tak se porod zpomaluje - dítě vyplavuje adrenalin, který ruší účinky oxytocinu, který způsobuje kontrakce. Fungovat by to ale mělo pouze při nemedikovaném porodu bez zásahů, jakmile je pord nějak urychlovaný, tak se ta rovnováha poruší a kontrakce nezeslabí.
Mělo by to fungovat tak, že by se porod pozastavil a dítě mělo možnost se trochu jinak natočit a tím to utahování zastavit.
Pokud by se pupečník utahoval už v průběhu těhotenství, tak by právě zmiňované průtoky měli poskytnout info, že jím hůř protéká krev.
Vyvolání porodu mi zrovna v tomhle případě přijde jako nepřiměřený risk.
Jo tenhle stres znám… my jsme moc toužili pro 3D ultrazvuku. Takže jsme byli a tam jsem krásně viděla, že má malý smyčku
Dost mě to vyděsilo…ale doktor nic neříkal. Těhotenství v klidu, všechny monitory taky a nikdo se tím moc nezaobíral, takže jsem to přestala taky řešit. Řikala jsem si, že kdyby něco, tak od toho rodím v nemocnici, aby případně zakročili. Mají vše pod kontrolou mimi je sledované, takže to mě uklidnilo a pak jsem na to přestala myslet. Malý se dokonce ze šňůry nakonec i vymotal a porod byl naprosto bezproblémový
Neboj se, bude to dobré, třeba si malé taky ještě tu smyčku přes hlavu přetáhne
![]()
Nečetla jsem diskusi.. v bříšku se mu nejspíš nic nestane, ale problém by mohl nastat při porodu.. malej měl pupeční šnůru omotanou kolem krčku dvakrát (dopředu jsme to nevěděli).. narodil se s agpar skore 4, museli ho rozdýchávat, nemohla jsem ho vytlačit, protože pupeční šnůra ho tahala zpátky a škrtila ho.. Kdybych u druhého tohle dopředu věděla, tak si trvám na císaři, zbláznila bych se strachy ![]()
Malej mel pupecnik omotanej ctyrikrat klem krku,nakonec sc,a ozivovany,kez by mi t tenkrat nekdo rekl ![]()
marra píše:
Malej mel pupecnik omotanej ctyrikrat klem krku,nakonec sc,a ozivovany,kez by mi t tenkrat nekdo rekl
taky jsme neměli daleko k cs…na mě pak nalehla sestřička i s doktorem a malýho prostě vytlačili sami.. je v pořádku bez následků?
Bohužel nasledky mame,retardace spdnich koncetin,a dalsi dalsi..ale jak rikam vedet to driv(nebyt naivni k lekarum)tak bych jednala jinak
oni se stejne chrani mezi s sebou,spr nema cenu ![]()