Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim, nemate nekdo zkusenost s tehotenskou dermatitidou? Neni to tak casty, mam chvilema naprosto nesnesitelnou vyrazku slitou v jeden obrovskej flek, mam to natekle, silene to svedi a vicemene nevedi, co se mnou.. nezazila jste to nejaka ve tretim trimestru?
Zažila jsem to u prvního, bylo to příšerný, pomáhalami na to vařicí voda, alespoň na chvíli to přestalo svědit, mazala jsem kde čím, ale bez úspěchu, vymizelo to po porodu. Doktorka mě posílala po všech možných testech, játra, metabolismus, krev, moč a nikde nic.
Ja osobne ne ale kamaradku to trapilo celej 3. trimestr, nedokazala, se stim ani poradne vyspat a jak rikas nikdo ji s tim nic neudelal nicmene s porodem ji to okamzite zmizelo…
@lussynet ahoj, zkušenost mám, ale ne přímo s PUPPP. U mě bylo podezření na herpes gestationis. Ale na 100% to doktorka taky nevěděla.
Ale prostě to byla nějaká těhotenská dermatitida. Bylo to naprosto šílený, svědilo to jak čert, myslela jsem, že se udrbu. Měla jsem to rozdrásaný až do krve. Trochu pomohla mast advantan. Na jakých částech těla to máš? Já to měla hlavně na břiše. Ale po porodu se mi to rozjelo na nohy i ruce. ![]()
@Paradise ja to mela prave 4 dny pred prvnim porodem, nejspis ze slunicka, mela jsem fialovy nohy a do par dni porod, jenze to jsem byla uz 38tt, ted jsem 29tt, napsali mi jednou denne Dithiaden a kortikoidovou mast, ale zatim se to jen zhorsuje a rozleza. Svedi a boli to tak, ze bych brecela..jinak jatra prave ok no.. jak dlouho pred porodem.se Ti to objevilo, resp. v jakem tydnu?
@lussynet v jakém jsi týdnu? Mě se první fleky udělaly někdy kolem 32. týdne. Mohla by jsi sem dát foto prosím? Zajímalo by mne, jak to vypadá. Klidně můžeš poslat SZ. ![]()
@Kriss Tina boze neee..:(
@Yasminn zacalo to lehkou vyrazkou na hrbetech ruky a brise, ted se mi to rozleza z hrbetu vys, bricho natekle, rude, to same ruce:/
@Yasminn omlouvam se za kvalitu, je to bez blesku, aby bylo trochu videt, jak to je cerveny. Jsem 29tt:/
@lussynet ježíš chudáku, to je strašný
Takhle červený břicho jsem měla po porodu.
Úplně chápu, jak se asi cítíš. Já to právě měla naopak, v těhot. méně a porod mi to rozjel.
Držím ti moc palce, holka musíš vydržet. Vím, že je to strašný, ale nedá se nic dělat. A divím se, že ti povolili dithiaden. Myslela, jsem, že se v těhot. nesmí.
![]()
Hlavně se snaž nemáchat se ve vodě, vždy jen krátkou sprchu, čím déle je to ve vodě, tím víc to svědí. Aspoň já to tak měla. A snaž se pít hodně čisté vody. To by taky mělo trochu pomoci od svědění. A někde jsem četla, že proti svědění pomáhají i kalciové tablety. To vyzkoušeno nemám, ale zkus to, tím nic nepokazíš. Držím palce.
![]()
@lussynet já mám úplně hrůzu z toho, že až budu podruhé těhotná, tak se to objeví znova. Kožní mi právě říkala, že je vysoká pravděpodobnost, že se to objeví znova a hlavně mám počítat s tím, že to bude dřív a ve větším rozsahu.
![]()
@Paradise takže ty jsi to měla v prvním těhotenství a u druhého ne? ![]()
@Yasminn no v prvnim prave 4 dny pred porodem a ted to zacalo v sobotu-presne ukonceny 28tt:( no neco s tim udelat musej, tenkrat mi pichli hydrocortison, tohle se neda vydrzet dlouho, to bricho je i natekly, takze boli kazdej pohyb.. taky jsem cetla, ze ve druhem se to opakuje:/
@lussynet já vím, je to fakt šílený
A kožní ti k tomu nic neřekl? Pokud už se ti to objevilo v minulém těhot. taky by jsi měla být hlídaná více. ![]()