Úvěr od lišky - poplatky, sankce

197
31.1.13 09:42

Rada ohledně úvěru od lišky

Dobrý den, chtěla bych vědět, když už mám naspořeno (splněné podmínky spoření), ale nevím jestli mi naspořené peníze budou stačit a začnu si pro jistotu vyřizovat úvěr, tak by mě zajímalo, jestli se to nějak odrazí v poplatcích - sankcích, že se vyřizovaly papíry na úvěr, ale já si to rozmyslela a stačily mi např. mé naspořené peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
31.1.13 10:05

Musíš si zajít přímo na Lišku a zeptat se tam.
Já měla naspořené 150tis. s toho se navyšovalo na úvěr 1 890 000,– platili jsme 12tis. a pak by se to snížili na 9tis. celkově doba splácení 28let.
Teď jsme odešli od Lišky k Reifaisen spořitelně že za ten samý úvěr, tam byla splátka o pár tis. míň, prostě menší úroky menší splátka :pankac:.
Zajdi si nebo zavolej na Lišku a řekni svůj dotaz přímo jim ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.1.13 10:08

Jen drobný doplněk - lepší je zavolat na zákaznickou linku Lišky, obchodní zástupce spořitelny ti dost možná začne nutit další produkt. Vím o čem mluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.13 10:51

Já si uver od lisky brala a letos jsem to refinancovala jinde, konecne jsem se lisky „zbavila“… dali mi úrok 5,7 (pred tremi roky, preklenovaci uver) a ted to mam za 3,6 jinde ufff… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
31.1.13 11:21

@janajelinkova9
tak nějak to bylo i u nás :palec: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
31.1.13 12:13

Díky moc za rady. Zavolám na zákaznickou linku, protože paní co nás má na starosti, tak říká polopravdy, takže k ní nemám žádnou důvěru :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
31.1.13 12:33

Ještě poprosím o jednu radu, zda je výhodnější vybrat si naspořené peníze a v případě, že mi nějaké pochybí, tak si půjčit někde jinde (ne od lišky). Máte někdo zkušenost, že je to lepší udělat takhle? A u koho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.1.13 14:40

No, naspořené peníze si nevybereš :mrgreen:, to jen pro úplnost. K nim dostaneš ještě poskytnutý úvěr, který bude jistě vyšší než naspořená částka. Až tuto celkovou částku můžeš čerpat a převádět, pravděpodobně bezhotovostně.
Jen upozorním na jinou věc: pokud chceš za tyto peníze kupovat byt/dům (jakože nejspíš ano), tak celá nemovitostní transakce má ještě vedlejší náklady. Ty v drtivé většině platí kupující. Máš představu, kolik ty vedlejší náklady obnášejí? (Odměna pro odhadce, provize realitce, poplatek za projednání žádosti o úvěr - platíš stavební spořitelně… :cert:, daň z převodu nemovistosi - z praktických důvodů je dobré, když ji zaplatí kupující, ne prodávající… atak by se dalo pokračovat).
I na ty vedlejší náklady je potřeba mít našetřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
31.1.13 16:39

Ahoj Juro, nechci stavět ani kupovat barák, byt. Chci jen rekonstruovat koupelnu, kuchyň. Proč bych si nemohla naspořené peníze vybrat, když mám naspořeno za cca 7 let a splněny podmínky. Takže si chci vybrat své naspořené peníze bez poskytnutí úvěru. To by mělo jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.1.13 18:17

Jo aha, ale to jsem z úvodního příspěvku nikde nevyčetl, že máš skončenu vázací dobu a co chceš s penězi udělat. :oops: Možná to chtělo přesnější popis situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
28.2.14 11:00
@Vivana píše:
Ještě poprosím o jednu radu, zda je výhodnější vybrat si naspořené peníze a v případě, že mi nějaké pochybí, tak si půjčit někde jinde (ne od lišky). Máte někdo zkušenost, že je to lepší udělat takhle? A u koho?

No, nevím, jak teď, ale v době, kdy jsme si brali úvěr od Lišky, to bylo tak, že některé produkty měla Liška orientované na spoření (vysoký úrok z vkladu i úvěru) a jiné na zamýšlený budoucí úvěr (nízký úrok z vkladu i úvěru).

Dalo se přejít z toho „na spoření“ na ten „na úvěr“ s tím, že vkladatel přijde o ty rozdílové úroky z vkladu navíc. Což jsem udělal v okamžiku, kdy jsem si chtěl vzít úvěr. (máme jej úročen 3,7 % p. a. a s fixací po celou dobu úvěru, jak to bývá u stavebního spoření).

Ale teď pozor, podmínkou pro poskytnutí toho úvěru (tedy v určité výši) bylo kromě naspořené částky, doložení příjmu a ručení nemovitostí taky dosažení tzv. hodnotícího čísla, které bylo dáno mimo jiné také dobou spoření (jak dlouho).

To jsem nesplňoval, takže do doby, než jsem toho hodnotícího čísla dosáhl, jsem si musel vzít meziúvěr. čili spořil jsem dál, měl jsem tam vklad a současně úvěr, ze kterého jsem platil jen úrok 2,9 %. Až bylo hodnotící číslo dosaženo, byla část meziúvěru splacena naspořenou částkou a bývající dluh je splácen včetně úroků 3,7 % p. a. pravidelnými splátkami.

Takže: Když to vybereš a vezmeš si úvěr jinde, tak je to pro tebe výhodné jen v případě, že ti nabídnou výrazně nižší úrok. Třeba u hypotéky, ale tam zas pozor na dobu fixace. U stavební spořitelny víš předem (můžeš si nechat vytisknout model), kolik za celou dobu úvěru zaplatíš (pokud samozřejmě budeš splácet podle smlouvy), což se o hypotékách říci nedá.

Pokud by sis chtěla vzít úvěr u jiné stavební spořitelny, tak tam zase asi nebudeš mít to hodnotící číslo (asi, zeptej se na to).

Takže první bych zjišťoval možnosti úvěru ke stavebnímu spoření tam, kde mám stavební spoření (tak jsem to aspoň udělal já).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
28.2.14 11:03
@Vivana píše:
Ahoj Juro, nechci stavět ani kupovat barák, byt. Chci jen rekonstruovat koupelnu, kuchyň. Proč bych si nemohla naspořené peníze vybrat, když mám naspořeno za cca 7 let a splněny podmínky. Takže si chci vybrat své naspořené peníze bez poskytnutí úvěru. To by mělo jít.

Aha, když je to bez poskytnutí úvěru, tak pardon. Pak je výhodný produkt s co největším úročením.

Akorát teda - schovávej faktury od té rekonstrukce, abys mohla doložit, že jsi ty peníze použila k financování bydlení (kvůli státním příspěvkům - je to podmínka státu a podrobnosti ti řekne daňový poradce).

Pro ostatní: Byla tady diskuse stran předčasného splacení úvěru u Lišky. Chtěl bych se tam na něco zeptat, můžete mne někdo navést?

Psali tam, že bez problémů, ale chci vědět, kolik to stojí, protože Liška tím přijde o úrok podle smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.2.14 14:03

Ohledně předčasného splacení úvěru lze říci toto:
pokud je úvěr zajištěný nemovitostí, nespadá to pod spotřebitelské úvěry a splatit to u Lišky jde jen v případě úmrtí, rozvodu nebo prodeje.
pokud úvěr není zajištěný, záleží, kdy byl sjednán
do 31.12.2010 - opět záleží na vůli Lišky, takže opět s velkými komplikacemi to možná půjde splatit
od 1.1.2011 - spadá pod zákon o spotřebitelských úvěrech, tudíž lze doplatit kdykoli, maximální sankce 1%.

Záleží tedy, do které kategorie spadáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
28.2.14 14:10
@PoradcezPrahy píše:
Ohledně předčasného splacení úvěru lze říci toto:
pokud je úvěr zajištěný nemovitostí, nespadá to pod spotřebitelské úvěry a splatit to u Lišky jde jen v případě úmrtí, rozvodu nebo prodeje.Záleží tedy, do které kategorie spadáte.

Do této. Dík.

Nakonec taky dobře. Chtěl jsem jen znát možnosti. Na druhou stranu - ony poměrně levné peníze doma se mohou taky hodit. Jde o to, že se může stát, že splatím poměrně levný úvěr u Lišky (protože na to budu mít) a pak se něco potento, a já ty peníze budu potřebovat.

Dík, budu splácet podle smlouvy a současně šetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11408
30.5.14 21:53

Ahoj zajimalo by me, jestli nekdo vi, za jak dlouho se da dostat radny uver? my ted podepsali papiry a pry se o uver da zadat az za 3 mesice, nechapu, co se deje mezitim? mam normalne dosporeno pres pulku cilove castky a hodnotici cislo taky dostatecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat