Radka nebo Jitka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
a12
61113
7.4.23 19:49
@mamoch píše:
Radka se mi líbí víc, ale ani Jitka není špatná. Nechápu, že někdo při oslovování stále vymýšlí nějaké varianty, prostě oslovuji Radko, Jitko, Evo, Jano, Pavlo…mně to zní lépe než nějaké zkomoleniny, případně zdrobněliny. Samozřejmě malým dětem řeknu zdrobnělinou, ale dospělým…?

Ono spíš než o zdrobněliny jde o zkraceniny.. Často když na dítě, nebo i dospělého člověka chceš rychle zavolat, tak radši pouzijes, asi i podvědomě, tu nejkratší variantu. Ja právě třeba u mych dětí ani tak nepouzivam zdrobněliny, jako ty zkratky.. Jako že třeba nezavolam davide, ale daví.. Třeba u ty Jany, sice je to stejně dlouhý, ale když zavoláš Jani zní to prostě líp, nez Jano :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
7.4.23 20:14
@mamoch píše:
Radka se mi líbí víc, ale ani Jitka není špatná. Nechápu, že někdo při oslovování stále vymýšlí nějaké varianty, prostě oslovuji Radko, Jitko, Evo, Jano, Pavlo…mně to zní lépe než nějaké zkomoleniny, případně zdrobněliny. Samozřejmě malým dětem řeknu zdrobnělinou, ale dospělým…?

Mne kdyz nekdo rekne Jano, tak to ve mne evokuje pocit, ze jsem neco provedla a ze on mi nadava. Jani, Janco je v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10731
7.4.23 20:56

Jakožto Jitka hlasuju pro Jitku :-) Pomsta to určitě není, film mi už roky nikdo nepředhodil. Když se tu řešily zdrobněliny: pro lidi v okolí jsem Jíťa, Jity, Jituš, pro rodiče jsem byla vždycky Jituška, Jitunka nebo Jitulka 8-) (a pro starší ségru v dětství často JI-TU-NÁ :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
7.4.23 21:13

Z těchto dvou bych volila Radku. Jméno Jitka semi nikdy nelíbilo a když jsem chvíli žila v zahraničí, tak oslovení „Džitka“ mi vždycky hrozně rvalo uši…kamarádku jsem v tomto hrozně litovala a byla vděčná za jméno které se nedá tak brutálně zkomolit :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15301
8.4.23 07:14
@Anonymní píše:
Ani jedno..? Teď chodí do školky jedna Martinka. Sama se tak jmenuji a i tak hrozně trpím :lol: Některá jména bych uložila do trezoru navždy.

Petra, Martina, Jitka, Radka, Lenka, Pavla to jsou jména mého dětství s vůbec se nedivím, ze ztratily na oblíbenosti, nejsou to hezká jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
8.4.23 08:07
@Alušáček píše:
Petra, Martina, Jitka, Radka, Lenka, Pavla to jsou jména mého dětství s vůbec se nedivím, ze ztratily na oblíbenosti, nejsou to hezká jména.

Ale jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61113
8.4.23 08:27
@Zeoli píše:
Ale jsou.

Taky na nich nevidim nic špatnýho :nevim: ja ale nejsem fanynka dnešních jmen jako je Mia, lea, noemi/naomi.. Nelíbí se mi jména, kde jsou dvě samohlasky vedle sebe.. A nelíbí se mi ani dnešní trend s - ie na konci. Neříkám, třeba Viktorie i natalie jsou hezký jména, ale ja bych se tak jmenovat nechtěla, nějak by mi to nešlo přes pusu, kdybych se tak musela představit, stejně jako třeba Terezie, radši Tereza. Stejnej problém mám se jménem, který je zdrobnelina jako třeba Eliška a Štěpánka. Ale Lenka a Radka tak na mě zrovna nepůsobí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
8.4.23 08:30
@Lendava píše:
Radka…zajimave je, ze ac mi u Jitky hned naskocila asociace s kravou a Metrackem, tak jak mam kamaradku Jitku, nikdy jsem u jeji osoby tyhle asociace nemela :lol:. Je to pro nas vsechny Jíťa.

Mě napadla zas Jitka z Diskopříběhu. Ale s jinými Jitkami si ji nespojuju, když je oslovuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
8.4.23 08:32
@Alušáček píše:
Petra, Martina, Jitka, Radka, Lenka, Pavla to jsou jména mého dětství s vůbec se nedivím, ze ztratily na oblíbenosti, nejsou to hezká jména.

A za 50 let bude ta Mia a Noemka tak pasé :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15301
8.4.23 08:37
@Russet píše:
A za 50 let bude ta Mia a Noemka tak pasé :P

To je možný, ale jsou i nadčasová jména která jsou obliba porad třeba Kateřina, Marie, Anna..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61113
8.4.23 08:47
@Alušáček píše:
To je možný, ale jsou i nadčasová jména která jsou obliba porad třeba Kateřina, Marie, Anna..

Zrovna jméno Marie nemám ráda :oops: ani teda zadnou malou Marušku neznám.. Anicek hodně.
Maly Kateřiny taky hodně málo, v mým dětství to bylo s Terezou nejoblíbenější.
Ale Annu jsem tenkrát neznala žádnou, ani teď osobně dospělou annu, nebo annu v mým věku neznám, jen maly holčičky ze skolky. To spíš kristyna mi přijde, že frcela za myho dětství i teď se hodně dává, aspon u nás.

Příspěvek upraven 08.04.23 v 08:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
8.4.23 08:49
@a12 píše:
Zrovna jméno Marie nemám ráda :oops: ani teda zadnou malou Marušku neznám.. Anicek hodně.

Ja znam jednu 7letou. A taky se mi to jmeno nelibi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61113
8.4.23 08:49
@Janča6 píše:
Ja znam jednu 7letou. A taky se mi to jmeno nelibi.

Nejhorší kombinace pro mě je anna marie :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
8.4.23 08:51
@a12 píše:
Nejhorší kombinace pro mě je anna marie :oops:

Jooo, tu vlastne taky znam cca 6 - 7letou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15301
8.4.23 08:53
@a12 píše:
Maly Kateřiny taky hodně málo, v mým dětství to bylo s Terezou nejoblíbenější.
Ale Annu jsem tenkrát neznala žádnou, ani teď osobně dospělou annu, nebo annu v mým věku neznám, jen maly holčičky ze skolky. To spíš kristyna mi přijde, že frcela za myho dětství i teď se hodně dává, aspon u nás.Příspěvek upraven 08.04.23 v 08:49

Já znám Anny napříč generacemi, jsou to jména která se více nebo méně, ale používají už x let. Na rozdíl od Petry, nebo Martiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze