Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Od toho jsou intry. V mém okolí je naprosto normální dojíždět na SŠ třeba 200 km, když nejde o nějakou klasickou strojárnu a podobně.
Krom toho, jak píšu, u nás na vesnici je běžné dětem v 16 pořídit motorku. Do té doby se pro ně prostě jezdí, takže samozřejmě neřidič u nás prostě neexistuje.
@Lily-of-the-valley píše: Více
Ano, samozřejmě, záleží na tom, co ti vyhovuje. Intr není pro každého, stejně jako dědina, nebo město.
Jen k té motorce - pro mě je neakceptovatelné z hlediska rodičovské odpovědnosti dovolit děcku v 16 jezdit na motorce v provozu 30 km tam a 30 zpět, i potmě. Navíc je to podle mne (ale nejezdím na motorce) nereálné tak od října do dubna na motorku nějak spoléhat.
@Lily-of-the-valley píše: Více
No musim se ohradit, zas tak bezne mi neprijde, aby dite jezdilo na motorce od 16, natoz denne do skoly. Vzdyt prsi, snezi…
Zrovna tak mit dite 15-16 let na intru noc normalni neni, vetsina rodin ma deti u sebe a proste ty rodice fakt potrebuji…
@Fitsun píše: Více
Ale to musíte bydlet hodně na samotě, ne? Když neslyšíte sousedy. Třeba sousedi s bazénem, co mají uřvaná děcka vypuštěná na zahradu a uřvané grilovačky a sekačku a motorovou pilu a nebojí se to neustále používat, to je kolikrát horší, než byt. Opravdu neplatí, že je vesnice klidnější než město. Dost často je tu strašlivý hluk z toho všeho dohromady od každého souseda.
Dojíždět za kulturou MHD je něco doščista jinýho, než muset jezdit autem po okreskách. Dá se to, ale je to otravnější. Nedá se oebcně říct, že to nebo to je lepší, ale že by to bylo na dědině sluníčkové, to teda není. A není to sluníčkové ani ve městě, ale podle mého nad dědinou město jednoznačně vede. Kdybych si mohla vybrat, beru Vídeň.
Ale to je asi i tím, že mě na žádné vysedávání na zahradě neužije, to vůbec nechápu, nebo to spíš i nesnáším, kolikrát jsem šťatsná, že tam vůbec nemusím celý den vylézt (chodím ven mimo vesnici) a koukat na sousedy. Mnohem líp se cítím ve městě na náměstí.
Lidi tu fakt milejší nejsou, jsou stejní jak ve městě.
Jak už tu zaznělo víckrát, nedá se generalizovat, každý si musí vybrat sám, rozhdoně není lepší město nebo lepší vesnice obecně.
@Zmatka píše: Více
Mně to přijde fakt úplně v pohodě, jezdí tu okolo nás takhle děcka dost často (samozřejmě to je i finančně dost náročné, takže opravdu ne všichni). Sousedi mají děti tři, jeden už je plnoletý, ten jezdí autem, zbývající dva jsou na motorkách. Nejezdí jen když je hodně hnusně, to je pak samozřejmě zavezou rodiče nebo si jedou busem, pokud nemíří někam jinam mimo civilizaci.
Děti na intru mi ale přijdou naprosto běžné. Je fakt, že se pohybuju převážně v oboru, který má SŠ na dvou místech v ČR, navíc děcka kolem mě to mívají taky tak - hotelovku najdeš v každém kraji, ale třeba ty veteriny jsou jen dvě, optik taky není mnoho a spousta dalších oborů je prostě standard dojíždět a spíš štěstí, že někdo bydlí blízko.
Mouchy se dají najít na město stejně, jak je někdo vypisuje na vesnici. Pokud se někomu nelíbí něco, tak na tom najde vždy něco špatně. Pro někoho je nepochopitelné, že existují lidé, kteří jsou na vesnici šťastní a ani nepatří mezi okrajovou společnost. Za nás je život na vesnici Božský. Zas jsme se necítili šťastně ve městě. Tam bylo pro nás hromada much, kterých se našlo.
@Kolicek95 píše: Více
Ono i záleží na městě, konkrétně v Praze i v Brně jsem málokdy jezdila do školy/práce méně jak 45 minut, při zácpách (tj neustále) hodinu a víc.
Nooo, myslím že statistiky pohybu obyvatelstva říkají celkem jasně, co je pro (většinu) lidí lepší ![]()
Za mě vesnice, ale záleží jak daleko je to sousední městečko s coopem, a zřejmě i školou, školkou. Já šla z velkého města na nedalekou vesnici, a ten klid je úžasnej.
@Yasmen píše: Více
Vsak jo, nam na vesnici to vubec nevadi.
Ono totiž nejhorší je, kdyz se přistěhuje někdo z města, a ma dojem, ze muze sousedům diktovat, jestli si mohou pořídit slepice a stěžuje si, ze po silnicích jezdí traktory… fakt určitá sorta lidi z měst by se na vesnici stěhovat nemeli.
Co to je za město, že v okolí není místo na výlet? Ja žiju celý život ve městě a vyhovuje mi to, nechtěla bych bydlet na vesnici ani za nic.
@Kelsey1 píše: Více
CO se týče finančního zabezečení, tak určitě je na tom řada lidí na vesnici líp, než mnoho lidí ve městě. Materiálně chudí se mi tu nezdají. Domy jsou pěkné, auta rovněž.
Mně osobně ale vadí ta duševní chudoba. Jednak je tu mnohem, ale mnohem víc lidí se základním vzděláním, než ve městech. To je dost strašné samo o sobě, porotže to prostě předurčuje charakter místa.
Druhá věc je, že je podle mého opravdu obrovská míra nevkusu co se třeba týče tzv. zábav posvícenských, hodových či jiných typu různé šílené koncertní akce místních „agrorockových“ kapel. Ve městě je toto prostě mnohem lepší, i kavárny, restaurace, kina, divadla, koncerty, mnoho jiných akcí pro duši… Tady mi to pořád přijde jak z Chalupářů (což je pro mne horor), brr.
Ono to zkrátka v mých očích fakt trochu „hnojiště“ je, neplatí to pro vesnice okolo Brna a Prahy nebo ty opravdu blízko krajských měst, ale ty vzdálenější od center jsou takové. Ale řadě lidí tohle nevadí, resp. jim to sedne, vidí jiná pozitiva a negativa třeba ani nevnímají, takže je to jen můj subjektivní problém. Ne objektivní problém. Prostě zase jsme u toho výběru místa k životu.
Ta nízká míra vzdělanosti je ale potíž objektivní.
@Alušáček píše: Více
To je samozřejmě nesmysl, okolo každého města jsou místa pro výlet, měla to být asi jen dramatizace pro rozproudění debaty.
Ještě dodávám, že ty nemocnice na kraji města jsou jedním z mých dalších strašáků. Nekvalita a nedostupnost zdravotní péče je velikou nevýhodou dědiny. To je třeba i promyslet hodně. Mám noční můry z toho, že se mi tu něco stane a sanitka mne doveze do tý místní mordýrny, kde mne tak leda dorasují.