Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky máme velkou úrodu rajčat a papriky, je tam i dost cukety, nemáte někdo recept, co s tím udělat, abych to pak mohla mít pro malou na zimu?
Cuketový guláš? nakrájet papriky, rajčata, cuketu, podusit, přidat česnek, zahustit nejlépe domácím kečupem. S těstovinama super, dá se i studené.
Pro malou taky nevím, ale my to dnes měli na oběd - rajčata, papriky, cuketu natřít oliváčem s kořením a česnekem a péct. K tomu bagetu s bylinkovým máslem ![]()
Ja bych nadelala domaci kecup a omacku na spagety.
Ja davam cuketu do sekane, je vyborna a vcera dostala dcera jen kolecka cukety v pare a mohla se utlouct.
@suik píše:
Ja bych nadelala domaci kecup a omacku na spagety.Ja davam cuketu do sekane, je vyborna a vcera dostala dcera jen kolecka cukety v pare a mohla se utlouct.
taky dávám cuketu do sekané a stejně tak i do nádivky ![]()
já bych taky nadělala podušenou směs do mrazáku (použiješ pod maso, na špagety, na lečo, toasty atd)
„CUKETOVÝ KEČUP“
1,5 kg cukety na kostky – bez toho pěnového středu se semínky
6 cibulí na kostičky
2 paličky česneku na plátky nebo kostky dle chuti – i množství upravit dle chuti
1 lžíce paprikz (kdo rád dá i pálivou)
1 lžička stouhaného zázvoru (lze vynechat)
cukr, sojová omáčka slaná i klidně sladká, sůl pepř, 2× rajčatový protlak
cibuli do hněda, posekaný česnek, trošku osmahnout, přidat cuketu, sůl, pepř, sojovku dle chuti, cukr (tolik, aby nám to všechno ladilo). Vydusíme do konzistence, která se nám líbí. Přidáme protlak a ještě dochutíme dle naší chuti. Chilku ještě spolu provaříme.
Plníme nejlépe do malých jedno až dvou porcových skleniček – střední balení majolnézy Helmansky. Pro klid duše přidáme konzercační pomůcku tuším Dr. Oetkar. Pro jistotu jsem ještě zasterilizovala, ale není nutno stejně jako třeba marmelády chladnutím si vytvoří podtlak.
Já posléze využívám jako omáčku na těstoviny- jen přidám salám nebo mleté, bylinky a znova česnek
NEBO
dám na pizzu jako tomatovou omáčku – ještě dochutím bylinkama a česnekem.
Kečup u nás moc nefrčí, ale pokud bych z toho dělala kečup, tak bych to asi před plněním rozmixovala.
Já delam cuketové lečo - orestovat cibulku, na to pokrajená rajčata, paprika, cuketa, maličko podlít (zelenina si pustí dost sama, ale kontroluj, není-li potřeba dolít vodu), nasypat sušenou petrželku, trochu Solčanky (nebo soli) a dusit. Pak projet tyčákem a zamrazit v porcích. Dávám prckovi s kuskusem a sekaným masem ![]()
Já dělam takovou pačmandu a pak zavařuji do sklenic a jíme to celou zimu. Davam to pod maso nebo jako základ na omáčku k těstovinám. Máme to moc rádi!!
Podusíš na oleji cibuli, papriky, rajčata. Přidávám k tomu česněk, sůl, pepř, trochu worchestrový omáčky a cukr. Dusím tak dlouho až to změkne, nandám do sklenic, zavíčkuji a do trouby na plech s vodou asi na 20 minut. Určitě by se k tomu dala přidat i ta cuketa jako bonus ![]()
Vřele doporujuči
Rajčata: kečup nebo nedochucený protlak, či po vzoru Italů usušit a naložit do oleje;
cukety: nastrouhat na plátky a zavařit, případně z nich udělat pyré a zavařit, dokonce jsem je kdysi kdesi četla jako přísadu do marmelády (ale nikdy nezkoušela);
papriky: udělat kyseloslaný „kompot“
vše dohromady - rozkrájet a naložit jako základ na lečo či jiná zeleninová jídla..
Rajčata hodím nakrájená na kousky do mixeru (bez středů ale se šlupkou, nevadí tam) a rozmixuju je a pak si je mrazím po několika kusech. Šlupka se úplně rozmixuje, pak používám rozmražené hlavně na omáčky na těstoviny, musaku, lilek v rajč. omáčce, chilli con carne, prostě všude kam se přidávají rajčata loupaná
mrazím tak v létě třeba 20kg ![]()
@eshta Prosím tě, hoď sem svůj oblíbený recept na chilli con carne a na musaku ![]()
@Amber_1977
chilli con carne dělám jen z hovězího-
nechám zesklovatět cibulku, spíš trošku víc do hněda, přidám česnek, pak přidám mleté hovězí, chvilinku nechám, koření (buď směs na chilli con carne a když nemám tak chilli, oregano, římský kmín a červ. papriku tak nějak od oka
), protlak (1-3, záleží na množství), čerstvá mix. rajčata i se slupkou, doleju vodou (vývar) a nechám pomalu bublat tak půl hodinku, pak přidám 1-2 červených fazolí v nálevu, konzervu kukuřice, doleju vodou (sůl, případně vývar) a nechám pomalu bublat asi tak hodinku. Na konec přidám kostičku-dvě hořké čokolíády a zdobím zakysanou smetanou.
musaka- udělám si klasika bolognskou směs- na olej cibulku, dávám i trochu česneku, pak mleté hovězí (zase jen z hovězího), koření-červ. papriku, sůl, pepř, protlak a mixovaná čerstvá rajčata a nechám pomalu bublat tak hodinku, sem tam trošičku doliju vody, dosolím, trochu oregana a bazalky. Omáčka je tekutější, přibl. jako na lasagne.
Lilek omyju, nakrájím na plátky, osolím a nechám vypotit.
Kolečka lilku obalím v hl. mouce a rychle osmahnu.
Do zapékací misky dám rajč. směs, kolečka syrových brambor, trochu rajč. omáčky, lilek, pokapu trochu rajč. omáčkou, zase brambor a končím lilkem s trochou rajč. omáčkou navrchu.
Zaleju bu´d osolenou smetanou anebo řídkým osoleným beshamelem a dám péct cca hodinku
@eshta Hořkou čokoládu? ![]()
Děkuji ti za recepty, přiznám se, že chilli con carne jsem nikdy nedělala, ale navnadila jsi mě, asi ho udělám o víkendu..