Rakouské občanství

Anonymní
8.1.20 20:56

Rakouské občanství

Zdravím, uvažuji o tom, že si půjdu vyřídit Rakouské občanství. Můj otec byl Rakušan a já již třetím rokem v Rakousku pracuji. Nemáte zkušenost, že někdo z vašeho okolí má dvojí občanství? Jaké jsou výhody? Můj kamarád, který ho má říká, že má občanku a to mu stačí. Máte někdo zkušenosti? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
298
8.1.20 22:04

Dvoji obcanstvi je mozne jen pro deti do 18 let. Pokud nabudes rakouske, ztracis ceske, rakusane to tak maji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.20 22:06

@Moravanka123 otec byl Rakušan a spolu s mojí matkou češkou byli manželé. Zažádat si můžu i teď. Neztrácím

• Citovat
  • Upravit
1428
8.1.20 22:13
@Anonymní píše:
@Moravanka123 otec byl Rakušan a spolu s mojí matkou češkou byli manželé. Zažádat si můžu i teď. Neztrácím

Tak s Rakouskym zkusenost nemam, ale napr v usa, kde jsou podminky na obcanstvi docela prisne - tak tam je to tak, ze kdyz je jeden rodic american a druhy cech, tak mas oboji obcanstvi od narozeni. Pak si vlastne jen zazadas o potvrzeni, ze obcanstvi uz mas. To stejne v cr. Jinak pokud ziskas obcanstvi na zaklade manzeksrvi, tak ti tez zustavaji dve a pokud je to z jinych duvodu, tak by ses mela zrict sveho puvodniho, ale v praxi to nikdo nekontroluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
298
8.1.20 22:14

Ztracis, mela jsem to i ja a synovec odevzda ceske v 18ti a necha si rakouske. Rakousko jako neutralni zeme nepovoli mit obcanstvi dalsiho statu. Bez se klidne zeptat na urad. Ziji tu od 1993.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
298
8.1.20 22:18

https://www.oesterreich.gv.at/….260430.html
Rakouske obcanstvi nedovoluje mit dalsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.20 23:21
@Moravanka123 píše:
Dvoji obcanstvi je mozne jen pro deti do 18 let. Pokud nabudes rakouske, ztracis ceske, rakusane to tak maji.

Manžel má rakouské občanství po otci a má i české, na to se vztahuje výjimka. Dceri jsme o nej nezadali, ale mohla by mit taktéž dvojí. Ma to tak i manželův bratr.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.1.20 23:21
@Anonymní píše:

Ano, viz můj předchozí příspěvek.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.1.20 23:23
@Anonymní píše:
Zdravím, uvažuji o tom, že si půjdu vyřídit Rakouské občanství. Můj otec byl Rakušan a já již třetím rokem v Rakousku pracuji. Nemáte zkušenost, že někdo z vašeho okolí má dvojí občanství? Jaké jsou výhody? Můj kamarád, který ho má říká, že má občanku a to mu stačí. Máte někdo zkušenosti? Děkuji

Btw výhody z toho neplynou vůbec žádné, alespoň o nich nevíme. Drive snad, po uvolnění pracovního trhu je to fuk.

• Citovat
  • Upravit
201
17.4.21 21:06
@Moravanka123 píše:
Ztracis, mela jsem to i ja a synovec odevzda ceske v 18ti a necha si rakouske. Rakousko jako neutralni zeme nepovoli mit obcanstvi dalsiho statu. Bez se klidne zeptat na urad. Ziji tu od 1993.

Ja se na uradu ptala. Ja jsem ceska pritel rakusak. Dite muze mit dve obcanstvi a nemusi se v 18 pro jedno rozhodnout.

My spis ale resime ze ceske odmitneme kvuli skolni dochazce v cr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
17.4.21 21:08
@Moravanka123 píše:
Rakouske obcanstvi nedovoluje mit dalsi.

Je tam vyjimka. Pokud nabydes obcanstvi podle „abstammung“ -(zdedis po rodicich) nemusis se v 18 rozhodovat a muzes si nechat dvoji. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
17.4.21 22:14

@Ninca91 české občanství odmítnout nejde, dítěti na něj vzniká nárok narozením, ty jen vlastně jeho narození nahlásíš. A v ČR povinnou školní docházku splnit nemusí, stačí, že každý rok zašleš potvrzení ze zahraniční školky /školy, že v cizině navštěvuje srovnatelné vzdělání. Máme to stejně, děti mají občanství německé i české a tohle jsou informace z české matriky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
18.4.21 01:27

@Aduš8 ah super :)) :lol: :) zatim jsem se o to presneji nezajimala. Jeste to neni uplne aktualni. Ale je super kdyz staci jen posilat potvrzeni. Ja myslela ze musi na prezkouseni :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.21 21:12

@Aduš8 a můžu se prosím zeptat? Jsem zakladatelka.. Táta Rakušan, mamka Češka. Jenže tato nějak neřešila a mam jen české. Dnes je mi 22 let a chci i to rakouské Bo pracuji tam. Jak ho ale vyřídit? „abstammung“ občanství zdědím po rodičích, tedy taťkovi. Ale kam na úřad to nevím, nevím to najít na netu. Mohla by jsi se se mnou podělit o tvé zkušenosti? Moc ti děkuji :nevim: :oops:
Budu si volat na velvyslanectví, tam snad pořadí. Předem bych chtěla vědět víc. Na netu je prd.

• Citovat
  • Upravit
6557
25.6.21 22:00
@Ninca91 píše:
@Aduš8 ah super :)) :lol: :) zatim jsem se o to presneji nezajimala. Jeste to neni uplne aktualni. Ale je super kdyz staci jen posilat potvrzeni. Ja myslela ze musi na prezkouseni :?

Prezkouseni v CR uz je nastesti zruseno. Taky jsem se toho desila, bydlime v Holandsku.

My ani zadne potvrzeni do CR neposilame. Deti jsou ale zapsane v kmenove skole v CR, maji i svoji tridu. Pouze jsme nahlasili kmenove skole adresu a kontakt na skolu v Holandsku a pri zmene skoly (napr. pri prechodu na stredni) bylo potreba nahlasit zmenu skoly. Kdyz jsme v CR a zrovna tam nejsou prazdniny, tak i tu jejich ceskou skolu navstivi. Samozrejme musime vybrat predmety, ktere zvladnou. Vetsinou anglictina, matika a kresleni :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová