Rakovina varlat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
24.2.19 20:38

Zdravím, je mi 24let a jsem také jeden z těch, kterému byla diagnostikována rakovina varlat. Chtěl bych se s vámi podělit o celý průběh nemoci. Někdy v počátečních měsících roku, myslím, že to bylo v březnu 2018, jsem jednoho dne začal pozorovat mírné tahání v oblasti levého varlete. Toto tahání, které mě ale jinak nijak neomezovalo, jsem vnímal asi 2-3 týdny. Byly dny, kdy už jsem se rozhodoval pro návštěvu lékaře. Nakonec jsem se ale nedonutil a bolest po necelých třech týdnech odezněla. Následující měsíce jsem bolest nepociťoval, avšak jednoho večera v Sprnu jsem si na levém varleti nahmatal nerovnost. Objevilo se to ze dne na den. S pomyšlením na březnové tahání (které vlastně ani nakonec nevím, zda s tím mělo nějakou souvislost) jsem tentokrát již o návštěvě urologie nepřemýšlel, následující den se objednal a urologii navštívil. Doktor mi udělal vyšetření na sonu, kde mi našel malé ložisko o velikosti asi 7mm. Odebral mi krev na onkomarkery a vzal si ode mě vzorek moči. Při příští návštěvě jsem se dozvěděl, že markery byly negativní, stejně tak v moči se nic nenašlo. S doktorem jsme se domluvili, že ložisko budeme po dobu jednoho měsíce sledovat a v případě žádné změny mi navrhl udělat revizi levého varlete s případnou orchiometrii (odebráním varlete v případě nádorového nálezu). Měsíc jsme varle sledovali, opakované odběry krve byly stále negativní, velikost ložiska se neměnila. S doktorem jsme se domluvili na termín revize. V polovině října jsem absolvoval operaci, před kterou mi bylo řečeno, že na 90% o varle nepřijdu. Bohužel po operaci jsem se probudil bez levého varlete s diagnozou zhoubného nádoru (později mi byl diagnostikován patologem konečný nález – embrionální karcinom). Následující dny jsem léčil pooperační ránu a absolvoval několik vyšetření (rentgen, opakovaně ct). Výsledky vyšetření byly naštěstí negativní, což znamenalo, že se nádorové onemocnění do těla nerozšířilo. Koncem listopadu jsem absolvoval sezení s onkologickým týmem, který na základě všech mých vyšetření stanovil pouze záchovnou chemoterapii s 5-denní hospitalizací a dvěma ambulantními dopichy (už jen injekčně). Průběh hospitalizace jsem zvládl vcelku bez problémů (od druhého dne jsem měl akorát nechuť jíst a mírnou bolest břicha). Několik dní po ukončení chemoterapie mi vypadaly všechny vlasy a částečně ochlupení.. Po první ambulantní dávce ubyly bílé krvinky, které se podáním nějakého hormonu opět obnovily. Teď jsme na konci druhého měsíce nového roku a už skoro dva měsíce jsem zpět v pracovním životě, normálně sportuji a dělám vše co mě baví jako před nemocí. Vlasy a ochlupení už mi také opětovně roste, ikdyž to zatím je tedy dost prořídlé (z různých zdrojů jsem vyčetl, že se to může srovnat až během jednoho roku, tak snad..). Nicméně.. všem pánům doporučuji v případě, že cítíte nějakou nevoli v místě varlat, tak neotálet a urologii navštívit. Je pravda, že se jedná o onemocnění, které se v dnešní době dá vyléčit i v pokročilých stádiích rozšíření, ale určitě je nejlepší to zachytit co nejdříve a vyhnout se tak dlouhodobému a nepříjemnému marození… Také bych doporučil v případě lečby chemoterapií produkt Penoxal. Nechci tu dělat nějakou reklamu, ale vyhledal jsem to na internetu a dle pozitivních recenzí jsem si to koupil (i přesto že je to bohužel drahé). Hodně mi to pomohlo se zažíváním a nechutí k jídlu po ukončení chemoterapie. Všem přeji pokud možno pevné zdraví, dobrou náladu a hodně úspěchů v letošním roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
7.4.19 00:23

Zdravím, narazila jsem na tvůj příspěvek a měla bych pár otázek. Příteli zjistili nádor na varleti, teď měsíc po operaci stále čekáme na konzultaci ohledně další léčby - čeká nás tedy už příští týden. Všechny výsledky mu vyšly dobře až na dvě uzliny v břiše. Nevím, jestli to něco znamená, jestli je to s nemocí nějak spojené, nebo se ty uzliny můžou ukázat např zrovna ze špatné stravy nebo tak… Pořádně nám k tomu vlastně nikdo nic neřekl…jen že krev je v pohodě, na plicích ani nikde jinde nic není… Když proběhne ta konzultace kde mu určí další léčbu, za jak dlouho léčbu začne ? Doufáme, že to bude jen radioterapie, ale kdyby to byla chemo, jak přesně to probíhá ? Psal jsi, že nějaká hospitalizace ? Mysleli jsme, že bude jezdit na dávky do nemocnice a pokaždé ho pustí domů… Kolikrát se na dávky chodí a v jakých intervalech ? Jak dlouho zhruba ? Vůbec nevíme co od toho čekat… Ty vlasy vypadají pokaždé, nebo záleží člověk od člověka ….. Jsme z toho zdrcení, já možná více než on, pročítám si na netu všechno možné, protože doktoři nám prostě nejsou schopni nic říct. Ani po té operaci jsme se pořádně nedozvěděli co našli v tom nádoru..no jsem z toho už zoufalá. Děkuji za jakoukoliv připomínku, odpověď …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
13.4.19 09:13

Zdravím. Nevím, jakou roli budou hrát ty uzliny, buď půjde o záležitost, která třeba není s nádorem nějak spjata, nebo naopak bohužel je a tam už asi bude následovat trochu jiná léčba, než jsem měl já. Nicméně důležité je, že se v krvi nic nenašlo a že se nic neobjevilo na plicích. S tou léčbou si nejsem jistý, ale mám pocit, že radioterapie se využívá jen u nádorů, které nejsou z těla odstraněny. Myslím si, že vašeho přítele bohužel chemo nemyne. V jakém rozsahu bude chemo probíhat vám sdělí onko-tým. Co vím, tak léčba závisí hlavně na druhu nádoru a na rozšíření (metastázích) po těle. S tou hospitalizací je to asi individuální, záleží na tom jak vám to naplánují. V mým případě to bylo tak, že jsem 4 noci strávil v nemocnici a den co den do mě od rána do odpoledne prali kapačkami chemo. Nebylo to nic moc příjemnýho, ale dalo se to vydržet. Po ukončení hospitalizace jsem byl asi 14 dní bez návštěvy nemocnice a poté jsem tam ještě asi 3× byl kvůli dopichu. Byly to dva dny zabité v nemocnici kvůli jedné injekci.. Probíhá to tak, že ráno přijedete do nemocnice, odeberou a vyšetří vám krev kvůli krvinkám a pak absolvujete injekci. Třetí návštěva byla pouze na kontrolu, protože mi ubyly bílé krvinky a musel jsem si píchat nějaký hormony kvůli obnově. Byly to nepříjemné měsíce, ale dalo se to vydržet. Byl jsem doma asi přes tři měsíce, ale do chemo a pak asi měsíc po chemo jsem zase normálně fungoval. Hodně mi pomoh (jak jsem psal v příspěvku) přípravek penoxal, to bych vám rád doporučil brát při nebo po chemu. Taky bych vám chtěl říct, že i když rakovina je velice nepříjemná věc, tak zrovna rakovina varlat je jedna z těch „lepších“ rak. onemocnění, protože procento vyléčení je opravdu vysoké (dokonce je to číslo ke 100%). Dokonce mi říkal můj obvoďní lékař, že měl v ordinaci pacienta, který otálel s návštěvou doktora a bylo mu zjištěno, že to má už hodně rozšířené (metastáze na plicích, v břiše, pozitivní onkomarkery.. ) a také se z toho dostal a opět normálně funguje. No a co se týče toho úbytku vlasů, tak je to taky člověk od člověka. Záleží hodně na tom, jak silnou chemo vám nastaví. Můj otec měl rak. tlustého střeva a po chemu mu vlasy nevypadaly. Mně naopak ze dne na den vypadaly takřka všechny, včetně ochlupení na tváři a částečně i na zbytku těla… Po měsíci to pomalu začne růst znova. Dnes, po necelých čtyřech měsících po ukončení léčby mám možná i o trochu víc vlasů než jsem měl předtím. Nebojte se toho, mějte ve tváři i na srdci optimismus a věřte, že vše bude dobré. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
21.9.20 16:58

Ahoj… Mám právě probíhající rakovinu varlete…ale začnu tak jak jsem se postupně vše dovídal…
Takže jsem kuchař 38let a koncem července tohohle roku, jsem seděl po obědech na dvorku a proti mně sedící servírka říká:,,co to máš na krku?,, A v tu chvíli jsem zaregistroval na levé straně menší výstupek tvrdý a necitlivý, asi 14 dnů jsem tomu nevěnoval pozornost, ale stávalo se to viditelnější…tak jsem šel k lékaři…tam mi řekli že to není dobré a předali mě na ORL do N. Jicina, kde mi 11.srpna provedli operaci a vytáhli asi 6×8cm velky nález vyrůstající z hlavní tepny… poté mi sdělili že čekáme na histologii a původ…vzhledem k tomu že mi odstranili zároveň 10lymf. uzlin a ústilo to z tepny řekli že to nebude lymfom..po 4dnech jsem nemocnici opustil na vlastní žádost, protože se rána rychle hojila a už jsem bez drénu druhý den jen ležel a jednou denně vzal antibiotika…v zhledem k rozsahu nálezu a komplikací odebrání, z důvodu prorostlosti kolem cév, mi lékař řekl že riskují její prasknutí a nevčasného zásahu i smrt…řekl jsem že budu poctivě ležet stejně jako tam a přijdu za tři dny, které mi zbývaly na kontrolu a odešel jsem..při následné kontrole 7dni po operaci mi odebrali stehy a řekli ať si zavolám cca za 14 dnů až 3 týdny…když jsem po cca té době po 3. volal, sdělili mi ať si přijdu pro vysledky…tam mi řekli že ještě neví přesně původ, ale nejspíše jde o rakovinu jedné ze 3 slinných žláz a že můj nález poslali na další histologii do Plzně…a že to potrvá asi14dni s tím že mi mezi tím provedou doplňující vyšetření petCT což je ČT s radioaktivní latkou zvýrazňující glugozu v těle a tím rozsvícení rozsahu rakoviny…objednali mě na volný termín do cca 9ti dní. Odjel jsem a ještě ten den mi volali přímo z CT, že se uvolnilo místo už za 2dny..tak jsem jel…po petCT jsem odjel domů a v průběhu 2 dnů si jel opět pro vysledky…,,máte to i na plicích pane ale z Plzně ještě nejsou výsledky…v průběhu celého mého tažení jsem skrz bratra předával prefocene zprávy na MOU v Brně…po výroku o rozšíření na plicích mi v NJ domluvili konzultaci s onkologem ohledně nevyhnutne chemoterapii bez ohledu na výsledky histologie, bratr mi volal že si na věhlasné klinice v Brně na mě udělal jeden onkolog čas ve stejný termín, tak jsem jel do NJ hned další den pro veškeré zprávy a fotky z pět ct a předoperační magnetické resonance, které se dají poslat pacsem přímo na MOU..tak jsem vše prostřednictvím bratra domluvil a jel do Brna.
Panu dr. jsme s bratrem předali vše i s telefonem na Plzeň ať tam zavolá jak to vypadá s výsledky s mou jmenovkou…poslal mě na krev a když jsem vyšel z laborky po odberech, bratr mi na chodbě řekl,,přiběhla sestra že je vše jinak a máme jít hned zpět..tam mi sdělili že z Plzně výsledky už mají a jde o rakovinu varlete..tak jsem šel na urologii kde mi ultrazvukem našli 5×5mm veliký kousek něčeho na pravém varleti bez prokrvení..další den na operaci odstranění varlete a dnes po 4 dnech propuštění po operaci s tím že mám přijít za dva dny na onkologii kde mi rozjedou chemoterapii…vůbec žádné známky zvětšení nebo jakékoliv citlivosti varlat byl jedinou mou tělesnou reakcí ten krk…ani problem s dýcháním močením bolestí nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
21.9.20 17:19

To me mrzi, hodne sil :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.20 17:27

@Miris1 to dáš chlape
Já šla takhle hezky na prevenci na sono prsou a nález…pak mamograf, biopsie a bylo to tam
Operace, chemoterapie, ozařování…
Držím palce

• Citovat
  • Upravit
27735
21.9.20 18:03

Držím palce, jen nerozumím tomu, píšeš nález i na plicích a pak že sestra řekla že j vše jinak, máš tam tedy něco nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
21.9.20 18:18

@Miris1 Moc mě to mrzí, ale neprestavej myslet pozitivně.
Právě jsem se 4 letym synem v nemocnici na chemo.. Mu zase před půl rokem diagnostikovali leukemii.
Cesta je to náročná, ale stojí to za to.
V Brně na onkologii jsou lékaři špičkou v oboru..také jsme se tam před půl rokem ocitli i když další 2 jiné centra jsme měli blíž, tak nás vezli rychlou tam.
Rakovina nám hodně vzala, ale ještě více dala.. I když má syn ještě rok a půl léčby před sebou (pokud se to nevrátí), tak už teď se dokážu na svět dívat jinak, vidím jiné hodnoty a to že některé dřívější problémy jsou vlastně úplně prkotiny.
Přeji rychlou a úspěšnou léčbu bez komplikací. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.9.20 18:48

@Eame přeji jen a jen zdraví a dobré výsledky
:hug:

• Citovat
  • Upravit
5
30.10.20 22:11

Dobrý den prodělal jsem rakovinu varlete ve 40 letech.Ani bolest zad ani v Třísle vůbec žádné příznaky únava vůbec nic jednou večer jsem cítil takovou zatvrdlina u pravého varlete.Za 2 dny jsem byl na urologii a okamžitě mi po sonu řekli nádor a připravte se že 90%je zhoubných. V pondělí už jsem byl v nemocnici a v úterý operace. V pátek výsledky zhoubný seminom varlete. Štesti v neštěstí jsem to chytl hned v počátku takže jsem se vyhl chemoterapii jen přísně sledování. Chtel bych říct všem pokud máte podezření nějaké nerovnosti zatvrdliny nebo bulky běžte hned na nic nečekejte čas je to co je nejnutnější! Na oddělení semnou byl kluk bylo mu 18 a nechal to zajít až tak daleko že se mu varle několikrát zvětšilo když jsme se bavili říkal že se styděl jít k doktorovi. Bohuzel měl už metastázy. Proto chlapi ale i kluci zahodte stud a na nic nečekejte. Kdyby jste někdo chtěli cokoliv vědět rád odpovím dystanc@seznam.cz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
22.6.21 16:30

Oživuji diskuzi… manžel si nahmatal v levém varleti bulku, je to jakoby pohyblivý útvar. Má něco podobného i za ušima a na krku (zduřelé uzliny asi), to se již dříve zkoumalo u obvodní i na ORL a ultrazvuku a nic to nebylo.
Jak byste tu bulku ve varleti popsali, co jste to zažili? Není to jakoby na povrchu na varleti ale uvnitř.
Nemůže se zatím dovolat k urologovi a já plaším (za týden mám navíc termín porodu 🤦‍♀️), tak mě zajímají zkušenosti… jestli to taky nemůže být jen nějaká zduřelá uzlina… nebolí ho to, má to asi dva tři týdny (a řekl mi to teď 😡), k doktorovi určitě půjde.
Děkuji za reakce a všem, co něco takového zažívají, přeju hodně sil!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.21 16:42

@Suelinda můj chlap si taky nahmatal v pytlíku nějaký útvar. Byl s tím u urologa, ten ho vyšetřil a řekl, že je to jen neškodná cysta. Že si jí může dát vyoperovat, ale že je to zbytečný, nic nedělá, ničemu neškodí.

• Citovat
  • Upravit
5
30.11.21 23:29

@Miris1 Taky jsem tím bohužel prošel v květnu 2020

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
30.11.21 23:34

@Suelinda Prošel jsem tím v květnu 2020 ze spodku varlete tvrdá nerovnost ne tuhá ale tvrdá jak kámen, výsledek seminom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
20.6.22 23:03
@Dysty píše:
@Miris1 Taky jsem tím bohužel prošel v květnu píše: Více

Taky přesně v květnu 2020

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek