Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdo máte nebo měli jste dětičky kolem roka, jak jste na tom byli s ranním vstáváním? Můj milej Luníček se budí nejčastěji mezi 4:30 a 5:00 a nemá na to vliv množství požité potravy a tekutin k večeři, únava přechozího dne, světlo, tma, zuby, choroby, prostě nic. Chvilku dokázala spát i do půl sedmý, když začala chodit, ale už si na pohyb taky zvykla. Mám neblahý dušení, že nepomůže nic a prostě to musim vydržet. Nechci radu, spíš mě zajímá, jestli se to časem zlepší, popřípadě mě potěší, pokud jste na tom někde podobně, nebo dokonce i hůře
. Takže vyhlašuju soutěž o nejčilejší ranní ptáčátko.
Míša a sůvička Luníček
Ahoj Míšo,
my jsme vstávali v létě taky ve 4:30, s přicházejícícm podzimem se to zase posunulo.
Teď mám druhé miminko a to vstává až (!!!) v 5:30
.
Eva
ahoj Míšo.
Taky patříme k „časnějším ptáčátkům“. I když to není tak hrozné jako u vás. Náš limitní čas je od 5 do 5.45. Málokdy (spíše jednou za uherský rok) se podaří a vstáváme po šesté.
Vypozorovala jsem, že na délku jejího spaní vůbec nemá vliv předchozí perný den. Např.včera vůbec po O neusla, vydržela až do večera a ráno byla vzhůru už po páté.
Ale od doby, co jsem jí naučila vylézat z postýlky a přijít ke mně do postele na malé ranní potuleníčko se to lépe snáší.
Akorát to nesmí být ve 2hod v noci
(jako už se několikrát stalo)
Myslím si, že u takových dětí nemáme šanci na nějak výrazné zlepšení. Jsou prostě tak čilé a živé, aby toho přes den hodně stihly (a taky nás více pozlobily)
Gabka a Káťa
PS:A už teď se děsím, co nám natropí letní, brzo slunečná rána ![]()
Míšo, my na tom zas tak dramaticky nejsme, ale doufám velmi, že vás nebudem následovat…Vítek totiž pár dní po sobě předvedl vstávačky mezi 5.15 a 5.30-blé blé:(
ale dnes zas do půl7 tak nevím. Je fakt, že celé loňské léto mi vstával v 5 ráno a na podzima v zimě si to posunul na cca7.
K.
Tak se přidávám k ptáčatům! Náš malý (16M) vstává pravidelně v 5.30h, už několikátý měsíc. Nikdy toho moc nenaspal, ale jednu dobu zvládl i 6-6.30h, to byla slast
, ale to už je dávno… Jak už jste tu psaly, na jeho spací režim nemá vliv vůbec nic, tj. ani jídlo, ani pití, ani pohyb, ani světlo,resp. tma. Naštěstí spí i 2h po obědě a taky docela dobře usíná. (Snad to nezakřiknu!!!
) Poslední dobou dokonce prospí celou noc (max. jedno probuzení), takže alespoň nějaká pozitiva
. Jsem zvědavá, kolik se nás tu sejde. Člově to trochu uklidní, když vidí, že nemá zas až takovou anomálii.
Dobré ráno!
Tak nechci nijak strašit, každé dítě je jiné, ale u nás se situace s brzkým vstáváním nemění ani ve 3,5 letech
.
Vstáváme před šestou hodinou , Barunka je velice aktivní dítko a člověk by řekl, že po dni prokmitaném jejím tempem se bude chrupkat do 8,00 hod. Když si to přehodíte na zimní čas, tak budeme zase vstávat v 5,00 hod. Ale to není nic proti vánocům roku 2004, to jsme čumákovali ve 4,00 hod ráno
a nic se s tím bohužel nedalo dělat.
Mějte se pěkně. Xenie
Ahoj, urco se to casem zlepsi. No ja asi soutez nevyhraju
Mala vstava mezi 8-9h, ve vyjimecnych pripadech spi i do 10h. Takhle to je uz od 1m ale jako mimi se drzela spis te 8h.
Ahoj,
taky nejsme ranní ptáčata, malá vstává mezi 8 a půl 9.
Od malička byla malá celkem spavec, celkem to šlo, nikdy jsem nezažila vstávání kolem páté nebo tak.Ale vloni v létě to nám bylo něco málo přes rok jsme vstávali celé léto v 6 hodin, ale jak přišel podzim tak si to malá posunula na tu 8 až půl 9 a to jí vydrželo.
ahojky, taky jsme ranní ptáčata - teda já ne
Daník vstává pravidelně kolem půl 6, ale vyjímkou není ani čertění v 3 ráno, ve 4…ale většinou po 40 minutách trvalého ukládání ještě usíná.
Minule jsme vstávali v půl 7,alejen proto,že ráno jsme si 2 hodiny dali pauzu
Občas se podpírám očima,abych vylezla zpelíšku ![]()
No co chci, taky jsem byla taková - když jsem ještě Daňu neměla:-)
Kaede - a v kolik chodi mala spinkat??
My jsme do puli roka vstavali taky od 4 do 5 hodin, to byl des ![]()
Potom se mi mala zase zacala casto budit v noci a to trva, takze si nevyberu
. Vstavame mezi 6-7. Vyjimecne, tak jednou za mesic spi do pul osme. Ale musim napsat, ze chodi spat v pul osme vecer.
Jako male miminko vstaval Vitek kolem 8:30. Ovsem s kojenim a prebalenim a uplnym probuzenim a dalsim uspavanim nekolikrat za noc.
Pak zacal rychleji v noci usinat. Po stejne castem kojeni jako drive:-) a zacal vstavat drive.
Pak byl dal velmi a jeste casteji kojeny a zacal vstavat kolem4:30. To mu byl o tak 6m.
Zacali jsme omezobvat nocni kojeni - 14mesicu a vysledek je lepsi a lepsi a Vitek spal i do 7:30.
Dnes v noci vstavame 2× a jednou kojime. No a asi tou nerusenou noci mu staci spat do 5:30.
Ja myslim, ze holt nekdo je ranni patace a tak bude ranni ptace. Ale neboj, zvyknes si a trosku se to i zlepsi:-))))))))))))))))))))))
Ahojky,
tak my vstáváme v 6, spát se chodí v 19 h. Většinou mezi 3-4 ráno „kecá“
Stojí, položíme, kecá, dáme dudlík, stoupne si, položíme, kecá ..... ![]()
Ale už to celkem jde, bylo hůř ![]()
Pa Jitka
Ahoj holky, jé, tak to potěší, že je nás tady postižených víc
. My s manželem nejsme žádní flamendři a spíme děsně rádi. Po kom Luníček je, teda fakt nevíme. Zkoušela jsem ji dávat spát později, ale to na to taky nemá vliv, tak chodí spát kolem osmi. Moje máma mi říká, že musim počkat, až bude chodit do školy - to ji pak zase budu muset tahat z postele násilím.
Míša
Ahoj holky,
oživuji diskuzi. Naše princezna dnes vstávala 4:40 hod. Jinak když je líp, vstává kolem půl šesté s tatínkem do práce. Je jí 13 měsíců. Kolem půl roku věku vstávala i ve čtyři. Jak já závidím maminkám, jejichž děti spinkají do osmi. Mně by stačilo do půl sedmé
.
Tak jak brzo budí děti vás?
Mě dneska nejmladší vzbudil v 5
Prostě když jdu spát dřív ať se vyspím, tak mám o to dřív budíček. Běžně vstáváme kolem 6, když zazvoní budík. O spánku do 8h si můžu nechat leda tak zdát, protože v tu dobu už musí být děti ve škole a ve školce ![]()