Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
rosolina píše:Hanula1212 píše:Naše mzdovka nám dala vyplnit papír minulý týden, musí to být odevzdané do 31.3.2012,ale podepsané do 15.2.2012 a přeplatek dostanu v březnové výplatě, která je vyplacena v dubnurosolina píše:Tak tohle je taky pěkný nesmysl. U mzdové účetní podepisuje prohlášení, zúčtování provede ona a přeplatek vyplatí taky ona. Toto jde pouze do 15.2. Pokud nepodepsala prohlášení, pak si může podat DP, ale to za ni mzdovka asi neudělá.
Tetma: takže to je jako kdyby jsi byla jen zaměstnanec a ne osoba na RD, vyplnit a podepsat růžový papír a tvoje mzdovka to pak odevzdá na finančáku a tobě vyplatí přeplatek pokud ti nějaký vznikl
Bože, bože !!! Prohlášení poplatníka k dani musí být podepsáno do 15.2. a zároveň musí být doloženy veškeré podklady k ročnímu zúčtování. Pokud mzdová účetní dala podepsat minulý týden s datem 15.2. porušila tím zákon o daních z příjmů. Ale to je její problém §38ch odst. (1) Poplatník může požádat písemně o provedení ročního zúčtování záloh a to nejpozději do 15.února ..
odst.3 Nepředloží-li poplatník do 15. února tyto doklady, roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění plátce daně neprovede.
Toto prohlášení zůstává u mzdové účetní a nikam se neodevzdává! Do 31.3. musí být odevzdané daňové přiznání na FÚ, to je něco úplně jiného!
mroe píše:
Ted me napadlo a jak by to bylo, kdyby nemela normalni pracovni smlouvu, ale jen treba smlouvu o provedeni prace( to asi ne, to je blbost, to by neplatila zdravotni a socialni - tedy loni), nebo smlouvu o pracovni cinnosti a nemela podepsany ten ruzovy papir? Pak by asi normalne odvadela dane a pojisteni a mela by tim padem podat danove priznani, kde by ji pravdepodobne cele zaplacene dane vratili.. je to tak? nebo to neni mozne?
Pokud by nebylo podepsáno prohlášení k dani, pak by při příjmu 6500 byla sražena daň a musela by podat DP, pokud by ji chtěla zpátky. Ale to by nebylo sraženo ZP a SP
Fajn, máme asi u naši firmy hodně ochotnou účetní, ale tak to prostě je, papír jsem vyplňovala minulý týden a přeplatek mi bude vrácen v březnové výplatě.
Aha, tak v tom pripade zrejme zakladatelka zadne dane neodvedla a tak ji neni co vracet.
mroe píše:
A jsi si jista, ze nejake dane platis? protoze ja kdyz byla na rodicaku a mela jen maly prijem, neplatila jsem zadne dane, protoze jsem se vesla do slevy na poplatnikaA protoze jsem jeste k tomu mela prijem jinde(jen za cast roku), kde jsem platila dane normalne, zaplacene dane mi vratili cele.
Muj cisty prijem(bez toho externiho) byl lehce mensi nez ten tvuj, takze bych si tipla, ze ani ty dane neplatis, to, ze jsi na rodicaku, ma v tomto pripade vliv jen na to, ze pokud je tvuj prijem mensi nez zivotni minimum, nemusis si doplacet zdravotni pojisteni do minimalni castky - coz ja pak za cast roku musela.
jsem si jistá - mám to na výplatnici
mroe píše:
Aha, tak v tom pripade zrejme zakladatelka zadne dane neodvedla a tak ji neni co vracet.
odvedla jsem podával to za mě zaměstnavatel to vím , jen jsme chtěla vědět jak to je kdy jsem na RD a z výplaty daně platím … nám to taky vrací společně s výplatou,tedy před 2ma roky to tak bylo ![]()
Holky a nevíte jak to je,když sem taky na tříleté RD a mám živnosták na masáže od minulého roku od září sem si ho obnovila a sem tam mám masáž,ale žádná sláva,pár stovek.No ale mám jakousi oznamovací povinnost a vůbec netuším co to obnáší…nemáte zkušenost?
Pokud příjem z masáží nebyl vyšší než 15000, pak nejsi povinná podávat daň. přiznání. Stačí na FÚ zaslat četné prohlášení, že příjem nebyl vyšší než 15000,– Kč
jejda fakt tak jednoduché?Děkuji za info.A na okresní správu soc.zabezpečení či co to je a na což sem po dvakrát zapomněla tak taky?
Potrebujem radu, vrátia mi nejaké dane,keď som v roku 2011 pracovala len týždeň? potom som bola na rizikovej maródke,ppm a rp…ďakujem za odpoveď…
janibambulka píše:
Potrebujem radu, vrátia mi nejaké dane,keď som v roku 2011 pracovala len týždeň? potom som bola na rizikovej maródke,ppm a rp…ďakujem za odpoveď…
A co by ti asi tak měli vracet? Ty si nějaké zaplatila?
j.a.n.i1 píše:janibambulka píše:A co by ti asi tak měli vracet? Ty si nějaké zaplatila?
keď som maródila,tak som bola ešte pod firmou a dvom mamičkám vracali dane za nemocenskou,tak neviem,ako to je, za ppm a rp viem,že nič,ale vypisujem DP,tak si neviem rady… ![]()
Ano, ale aby ti mohli něco vrátit, tak musíš nějaké daně zaplatit, takže třeba když je někdo cca 2 měsíce na neschopence, tak mu něco vrátí…
Ale pokud si z celého roku pracovala pouze týden, tak si nic nezaplatila a těžko ti pak mohou něco vracet.
nemocenská není zdanitelný příjem, takže nebyla sražena žádná záloha na daň. Vrátit se může jen to, co Ti bylo sraženo v průběhu roku na zálohách. To bys za ten týden musela dostat více než 12000 aby Ti něco srazili. Ty máš povinnost podat DP? Z jakého důvodu? Musíš uvést veškeré informace, jinak nejde správně poradit.
j.a.n.i1 píše:
Ano, ale aby ti mohli něco vrátit, tak musíš nějaké daně zaplatit, takže třeba když je někdo cca 2 měsíce na neschopence, tak mu něco vrátí…
Ale pokud si z celého roku pracovala pouze týden, tak si nic nezaplatila a těžko ti pak mohou něco vracet.
ďakujem za info, tak vlastne žiadne DP podávať nemusím ?