Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Naší malé jsou dva měsíce, asi před dvěma týdny se jí po očkování na ramínku udělala boulička - to myslím, že je v pořádku, ale včera se jí boulička podebrala a má tam hnis
, nevím, jestli to tak má být, nebo mám radši jít k doktorce? Jsem z toho docela špatná, nechci něco zanedbat. Zase jí ale nechci v tomhle psím počasí tahat ven (u nás lije jako z konve a malá má rýmu).
Ahoj, myslím, že to je docela běžná reakce po očkování. Malá to měla také, trvalo to docela dlouho. Nakonec to také zhnisalo, to už jsem to nevydržela a sterilní jehlou píchla a vypustila. Asi ještě jednou se to doplnilo (opět jsem to sterilně vyčistila) a pak byl klid. Bývá to dost často způsobeno špatnou aplikací vakcíny, která se má píchat přísně intradermálně (tj.do kůže), jakmile se to píchne pod kůži, dělá to problémy. Je fakt, že u tak malých miminek bude asi kožní vpich dost problém. Jinak mělo by to prasknout samo, jestli si netroufáš (já jsem doktorka, tak to nebyl problém), zajdi k dětské dr. Alespoň nás na chirurgii učili pravidlo „kde je hnis, tam ho vyprázdni“, tak jsem se tím řídila. Katrin
Myslím, že je to v pohodě. Taky to malý měl. Párkrát to prasklo samo - po večerním koupání. Asi teplou vodou. Doktorka říkala, že hnis je dobré znamení, že si tělo dělá obranné látky.
Čím větší, tím lepší mě říkala doktorka. Moje děti bohužel měly jen malinkatej pupínek a musí být přeočkovány znovu. Kamarádky syn měl tak velkou reakci že měl uplný hrče pod pažama, myslela si že má nádor a vyřvala si podrobnější vyšetření. Tam se jí vysmáli a řekli že to je po očkování TBC normální. Tak buď v klidu, už to nebudete muset absolvovat znovu.
Zatím bych počkala, tak jeden-dva týdny, ale kdyby se to zvětšovalo, výrazně zarudlo, bylo bolestivé, šla bych to radši ukázat. Ano, reakce být samozřejmě musí, ale přiměřená
.
Třeba tady:
http://www.ockovanideti.cz/rodice/tbc.htm
http://www.vakciny.net/…ta/P_TBC.htm
A já zastávám názor, že s miminkem půjdu radši dvakrát zbytečně, než jednou něco zanedbat. Nejsem doktor, abych to mohla posoudit odborně, a nechci aby moje dítě mělo po čemkoli zbytečné následky. S tímhle taky chodím k doktorovi, a ještě se mi nikdo nevysmál.
Ahoj,
Honzik tam mel taky hnis, chodili jsme na kontrolu na kalmetizaci, nesmeli jsme dlouho ockovat, nez se TBC zahojilo.
Ahoj nám taky říkala Dr., že čim větší boulička, tím lepší, že prý v ta „tekutina“ (nebo tedy jak říkáš hnis - nevím co tam přesně máte…) je znamením, že se dělají protilátky.
NO ale jestli máš pochybnosti, tak taky myslím, že lepší se dvakrát zeptat zbytečně než jednou něco zanedbat.
tak brnkni k doktorce třeba jen telefonem, třeba tě uklidní
Ahojky tak na ko ve třech měsících jsme tam neměli nic během týdne se tozhoršilo byla tam boule ale nikdy to nezhnisalo a neprasklo. teprve ted po sedmém měsíci se nám to konečně zahojilo a tak snad dostaneme první hexu. Kajda zatím neví co to je očkování. Ale odběry krve na ty je to statečná holka.
Ahoj.
Tak moje malá,teda teď už pětiletá,to měla taky.Měla to zarudlé a pak se ji tam taky objevil hnis,doktorka nám dala framikoin,a hypermangan.Pak nám to zmizlo,ale jednou jsem si při koupaní všimla že má nějakou bulku v podpaží.Běžela jsem pro radu k mamce(je to zdravotní sestra),říkala že to vypadá jako tuková bulka že to zmizne,ale ať raději zajdu k doktorce.Když to doktorka viděla,tak se ji naježily vlasy na hlavě,zbledla a říká to není dobré.Jsem myslela že ji tam omdlím.Byla to reakce po TBC,poslala nás na plicní a bylo to.Na plicním nám nanás byli hodní a říkali že to bude v pořádku.Ale malá dostala slabý zápal plic,a skončili jsme v nemocnici.Tam ale začli bulku studovat podrobněji,doktoři tam chodili jak do pavilonu opic,a koukali a koukali.Vzali stoho vzorky zjistili že v té bulce je TBC a že se to musí léčit.Tak jsme jeli na měsíc do TBC Léčebny v Jablunkově.Byla to tam hrůza.Celou tu dobu se nemohla očkovat,takže první očkování bylo asi až v jednom roce.Už se nikdy nesmí proti TBC očkovat. Čekám teď druhé miminko,a to se taky nesmí očkovat,první se musejí udělat testy na imunitu a potom možná.
Nechci nikoho strašit,ale i to co mám pomoct může ublížit.Tak se mějte hezky a doufám že bude všechno v pořádku.Přeju hodně zdravíčka
papa sylva
Ahoj,
práve včera som sa dostala k odbornému článku, kde sa píše o revakcinácii a aj o tom, že veľkosť bulky po očkovaní a následne tuberkulínového testu nemá vplyv na množstvo protilátok. (presnejšie, keď nemáte bulku, tuberkulínový test je negatívny, neznamená to, že nemáte protilátky)
http://www.medical-tribune.cz/…mtr/164/4560
Gabika
Ahoj, zajímaly by mě vaše aktuální zkušenosti s reakcí po kalmetizaci (očkování TBC). Dětská nás na kalmetizaci posílá už rok. Chci se zeptat, jaká jsou opatření po kalmetizaci, můžou mít děti stejný režim, jako před tím (koupání, běhání apod.)?
V únoru jsem nechala očkovat novorozence, absolutně bez reakcí (ona ani žádná nebývá jako při jiných očkování - max. může začít hnisat kolem místa vpichu). U staršího dítěte bych dodržovala klidový režim max ten den, popř. den druhý a pak najet do normálu. Při očkování ti tam řeknou více. U TBC bych se vůbec nebála… Jinak platí, že po očkování na TBC se nesmí 3 měsíce očkovat. Jinak proč vás tam pediatra posílá?
Jako reakce je zdureni/hnisani v miste vpihu. Ale to az po nekolika tydnech (uz si presne nepamatuji). Koupat se deti mohly. Aktivity jsem neresila, jednalo se o novorozence. Ale mam dojem, ze tam omezeni neni. Po 3 mesicich jsme sli na kontrolu, zda je reakce spravna, a az pote jsme mohli dat dalsi ockovani. Misto vpichu jsem vysusovala lihem (na doporuceni kalmetizacni). Jen pozor, aby si to dite nestrhlo (ja to zalepovala a zaroven nechavala vetrat).
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímaly by mě vaše aktuální zkušenosti s reakcí po kalmetizaci (očkování TBC). Dětská nás na kalmetizaci posílá už rok. Chci se zeptat, jaká jsou opatření po kalmetizaci, můžou mít děti stejný režim, jako před tím (koupání, běhání apod.)?
Mam ockovane vsechny tri deti a cim drive byly naockovane, tim lepe a rychleji se to hojilo. Takze pokud naockovat chces, zbytecne bych to neodkladala, je to kontraproduktivni.
@Pocahonta píše:
V únoru jsem nechala očkovat novorozence, absolutně bez reakcí (ona ani žádná nebývá jako při jiných očkování - max. může začít hnisat kolem místa vpichu). U staršího dítěte bych dodržovala klidový režim max ten den, popř. den druhý a pak najet do normálu. Při očkování ti tam řeknou více. U TBC bych se vůbec nebála… Jinak platí, že po očkování na TBC se nesmí 3 měsíce očkovat. Jinak proč vás tam pediatra posílá?
Díky za reakci. Naše pediatra posílá na kalmetizaci všechny děti. Posílala nás už v 8 měsících prcka, ale já jsem to posunula. Teď mu je 18 měsíců a chci to dohnat. Dostali jsme celkem vyhubováno, že jsme tam tenkrát nešli.