Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máte převážně pozitivní nebo negativní zkušenosti s realitkami. Co se týče mě, tak už rok prodávám svůj byt a stále se nic neděje. Realitky si jen berou vysoké poplatky za nic a mě byt visí pořád na krku. Raději sníží cenu bytu. Jak jste na tom vy?
Nebude to tím, že je špatná doba na prodej? Reality šly obecně cenově dolů. Sice neprodávám, ale sleduju trh do budoucna, abych pak měla trochu přehled.
Pokud nejde prodat, tak bude předražený nebo bude mít nějakou větší nevýhodu oproti ostatním bytům.
Tak jako zkušenost mám tu, že jsem v ní sama dělala
Jako ono se neboj, že by se nesnažili to prodat - makléř má z prodeje plat, jinak má většinou prdlajs.
Je blbá doba, možná máš vysokou cenu, možná špatná lokalita, kdo ví… ![]()
Jo a jak jako si berou poplatky? Oni nemají jednu předem danou provizi za prodej?
Jsou to smetáci. Před lety jsme prodávali byt a ozvala se nám realitzka, která slibovala a dušovala se, že už mají kupce na náš byt a že do týdne bude prodanej, že už jim kupec dal nějakou jistinu a že potřebují od nás souhlas s prodejem naší nemovitosti, ale bylo tam, že po dobu 12 měsíců nesmíme si byt prodat sami, jinak, že zaplatíme nějakou smluvní ( v tý smlouvě bylo uvedeno přesně kolik) pokutu. Tak jsme paní z realitky ukecali, aby těch 12 měsíců změnila na 3, moc se jí nechtělo, ale udělala to. A dobře jsme udělali. Měli jsme štěstí v neštěstí, neboť pan kupec si to ráno v den podepsání kupní smlouvy rozmyslel ( pokud vůbec tedy nějaký kupec existoval) a my u nich byt pak teda měli 3 měsíce zablokovanej a pak jsme byli rádi, že jsme se jich zbavili. Byt jsme si pak prodali sami.
No a naši nyní prodávají rekraační pozemek a oslovila je ta samá realitka s tou samou taktikou ( přijedeme se podívat, máme kupce, sepíšeme souhlas s prodejem).
Jo, to je nejoblíbenější, samozřejmě nikdy žádného kupce dopředu nemají…Jen si takhle potřebují klienta uvázat na výhradní smlouvu, kdy ten člověk nemůže s bytem hnout, jinak je musí vyplatit.
Tohle jsem nedělala, neměla jsem na to žaludek ![]()
Tak já mám zkušenosti vesměs dobré. Jak zde bylo zmíněno, je špatná doba na prodej. Manžel prodával baráček, měl ho u realitky půl roku a nic, když mu pak končila smlouva, tak se mu ozval kamarád ( z jiné realitky) že má kupce. Počkaly jsme až skončí smlouva s předchozí realitkou a předaly jsme to kamarádovi a bylo prodáno. Žádný peníze, ale realitce který mu barák neprodala, nedával. Pak jsme si přes realitku koupily byt a i tady bylo vše v pohodě. Všechno za nás vyřídil a my se jen dostavovaly k podpisům které byly třeba
No tak já mám jednu zkušenost dobrou a jednu špatnou ![]()
Dobrou mám s větší realitkou u které jsme brali podnájem bytu. Špatnou mám bohužel u koupi bytu. Nevím za co dostali 80000, když jejich kupní smlouva byla dle naší právničky taková, že by si s tím ani pr.el neutřela
, když jsme po nich chtěli nějaké věci, které se obvykle u prodeje bytu dělají tak na nás koukali jak z jara
- nemít právničku tak teda nevím. U předání bytu neměli všechny potřebné papíry, sháněli jsme to potom dodatečně a ještě se vykrucovali (ne majitele, ale ta realitka), nakonec jsme to předání udělali bez realitky s majiteli, protože oni už taky byli z nich na větvi (a jak píšete, zadali si inzerát bez RK, RK se jim ozvala, tak jim na to kývli a říkali že už nikdy více, že to byla jedna velká hrůza s nimi a odstoupení skoro nemožné).
My jsme prodávali byt víc jak rok, byty se prostě teď dobře neprodávají. Prodávali jsme si ho sami, plus ho mohli nabízet realitky, ale jenom bez exklutivní smlouvy, prostě, když by ho nějáká prodala, dostala by provizi. Nakonec se to jedné povedlo, dostala za to 40.000,–.
Ahojky! Tak já osobní zkušenost nemám, ale přítel je realitní makléř… Jednou mi zavolala zoufalá známá, jestli by jí můj přítel nemohl pomoci, že se tak „zaháčkovali“ u jedné reailitky a teď neví, jak z toho ven… (prodávali byt, následně chtěli koupit jinou nemovitost s částeščnou hypotékou) a oni tak fikaně napsali smlouvu, že chtěli dvojí provizi - jak za prodej tak za tu koupi… No hrůza - provize se šplhala až ke 300 tisícům!!! Byla to realitka Sting. Samozřejmě to byla trošku chyba mé známé, byla naivní a důvěřivá, což asi vycítili a tak si na nich chtěli takhle „smlsnout“… Naštěstí se mému příteli podařilo společně s právníkem mou známou „vysvobodit“ ze spárů realitky s tím, že zaplatili jen nějakou pokutu, ale rozhodně to nebylo 300 tis. Pak se jim postaral jak o prodej, tak o koupi - za 50 000 kč i s právními službami. Naštěstí to dobře dopadlo a známá byla spokojená…
Ale co se týče prodeje teď, tak opravdu špatná doba na prodej - výhodná na koupi!
Pokud nejdeš´s cenou výrazně dolů, tak se to většinou nehne… takže pokud není bezpodmínečně prodej nutný, asi bych za každou cenu neprodávala. Kamarádka teď byt prodávala - potřebovala ho fakt nutně prodat - půl roku a nic… Nakonec musela byt v Praze 3+1 s balkonem prodat pod cenou - za 1.600.000 kč! To byl pryč hned!
v realitce pracuju a provize je až z prodeje, kdo si bere jinak peníze, tak je to zloděj…
je blbá doba
jsem zastáncem kupovat a prodávat bez realitky ![]()
Nějak nechápu, proč podepisovat realitce exkluzivitu na několik měsíců v případě, že už má kupce. To postrádá logiku.
V podstatě proč vůbec podepisovat exkluzivitu, oni potřebují i tak nabídku nemovitostí, jsou snad realitky, které by odmítly prodej bez podepsané exkluzivity?
Po té fin.krizi se byty prodávají blbě.
Loni jsme prodávali byl přes realitku skoro půl roku, pak jsme to s nimi vzdali a prodali si ho radši sami.
Nelisa píše:
Nějak nechápu, proč podepisovat realitce exkluzivitu na několik měsíců v případě, že už má kupce. To postrádá logiku.
V podstatě proč vůbec podepisovat exkluzivitu, oni potřebují i tak nabídku nemovitostí, jsou snad realitky, které by odmítly prodej bez podepsané exkluzivity?
Jsou, ale jsou to většinou ty velké, co už mají svoje pevné místo na trhu. Ale nám bez exkluzivity nakonec byt nabízelo cca deset realitek.
Ahojky, když už jsme u těch realitek, tak chci upozornit na jednu opravdu neseriózní realitku!!z Prahy a jmenuje se Reality-Seriozně a konkrétně pozot na pana Simona Zavichoivského…viz diskuze: http://www.mrtester.cz/…y-seriozne-1
Spoustě lidem dluží peníze a jeho vystupování je bohužel hodně přesvědčivé ![]()