Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, můžete mi poradit, jak na majitelku bytu, která nechce vrátit kauci s tím, že je byt poškozený? Přišla s tím ale až potom, co byt převzala (mám podepsaný předávací protokol) a já jí vyvrátila s pomocí smlouvy původní důvod, proč mi kauci nechtěla dát… může se ohánět i závadami zjištěnými až po předání?? jedná se o závady zjevné, jdou vidět na první pohled…
POkud máš i předávací protokol nemůže ti nic po mě to chtěli majitele bytu kde jsem bydlela také i hrozili exekucí
psali různé dopisy, ale nedala jsem se a už mám Rok klid ![]()
Ahojky,
bohužel neporadím, jak je to spávně po právní stránce (s tím se snad ozve jiná mamina), můžu se jen podělit o své zkušenosti.
Pronájem s kaucí jsem měla 3×, z toho 2× přes realitku. Ve všech případech se kauce předávala při podpisu smlouvy a vracela při předávání bytu (byl pronajímatelem podepsaný předávací protokol) a vracení klíčů. Majitel bytu vždy jen přepočítal zálohy a skutečnou spotřebu energií/vody a podle výsledku kauci navýšil/pokrátil. Záleží ale, jak máte postavenou smlouvu
![]()
Obávám se, že pokud jste v situaci, kdy ty chceš kauci zpět (protože na ni máš dle svého názoru nárok) a majitelka bytu ji - z jakéhokoli důvodu - vrátit nechce, půjde to řešit jen soudně.
Ahoj,
pokud jste už byt předali, majitel si ho převzal a máte o tom doklad, kde je většinou popsaný i stav bytu, tak bych neřešila a majitele slušně poslala do háje.
Předpokládám, že už jste dávno odstěhovaní jinde?
Nemeli jste ve smlouve, ze vam musi vratit kauci do nejake doby? Pak by majitelce nabihali penale.. My to tak mame.
právě v našem předávacím protokolu o stavu bytu není ani slovo, ale to nebylo ani na začátku… podle zákona tu kauci buď musí vrátit anebo použít na ty opravy, píše se tam o lhůtě jednoho měsíce, tak asi budu požadovat buď kauci anebo alespoň doklad o těch opravách, když už nic,ty prachy jí aspoň nezůstanou ![]()
jinak nevím, zas zaplatit advokáta se mi asi nevyplatí…
Asi budu za rejpalku, ale píšeš, že ty závady jsou zjevné, takže jste ten byt nějak poškodili?
ne, nemyslím, že byt je poškozen, ale závady, o kterých paní mluví, by byly patrné na první pohled, nejedná se tedy o závady skryté, ale zjevné, alespoň takový je pokud vím ten termín… jedná se jí o sklokeramickou desku, která podle mého názoru vypadá stejně jako na začátku…ovšem teď udělala detailní fotky a těmi se snaží nás přesvědčit a chce jimi proti nám argumentovat, při nastěhování má fotku jen jednu, špatná kvalita a celá kuchyně najednou, takže tam to není skoro vidět
Já nevím, ale poškodili jste tu desku? Pokud ano, nedivím se, že nechce kauci vrátit…
jak říkám, nemyslím si, že deska je v horším stavu, než když jsme se nastěhovali, ale nevím, jestli to můžu nějak dokázat… paní tu desku při přebírání bytu viděla a vůbec nic nenamítala, to začalo až později, což je věc, co mi na celé situaci vadí…
Bezne opotrebovani je normalni.. co to majitelka na vas zkousi? ![]()
pronajímám byt podotíkám že dlouhodobě a plně vybavený kouci máme nevratnou ve výší dvou nájmu a to proto že všechno se prostě používánim opořebovává myspím tim např.pračka lednička skříně sedačka atd,na tyhle vadi nepříjdu tím že si předáme klíče takže proto rovnou nevratná nevím jak to máte ve smlouvě my to tak máme i ve smlouvě a jen mezi náma jsem domluvení že pokud by se stěhovali do roka tak část vrátím.
Docela sprostý mít kauci ve výši 2 nájmů a nevratnou. Se divím, že si ten byt někdo pronajme…
nemolka píše:
pronajímám byt podotíkám že dlouhodobě a plně vybavený kouci máme nevratnou ve výší dvou nájmu a to proto že všechno se prostě používánim opořebovává myspím tim např.pračka lednička skříně sedačka atd,na tyhle vadi nepříjdu tím že si předáme klíče takže proto rovnou nevratná nevím jak to máte ve smlouvě my to tak máme i ve smlouvě a jen mezi náma jsem domluvení že pokud by se stěhovali do roka tak část vrátím.
Ty jo..tak to je síla. Netuším, odkud jsi, ale tady v Praze si neumím představit, že by byt byl za takových podmínek pronajímatelný. Holý nájem (bez služeb a energií) platíme 9000,– Kč a jen tak věnovat někomu 18000Kč by se mi fakt nechtělo
. Je pravda, že věci se opotřebovávají…nicméně nájemce se zase stará o běžnou údržbu/úklid. Navíc pokud se pronajímá zařízený byt, tak opotřebení věcí je zahrnuto právě v nájemném (u městských bytů je to totéž - měsíčně je v nájmu zahrnuta určitá částka za kuchyňskou linku atd…). Jeden nájem bych ještě (stěží) pochopila, ale dva…
. Je to jako by pronajímatel předem předpokládal, že věci zničím (což se vůbec nemusí stát). Podle mě jde toto ve smlouvě jednoduše ošetřit tím, že kauce je vrácena řekněme do 30ti dnů po předání bytu/klíčů ![]()
Nic ve zlém, je to jen názor - nedalo mi to (protože něco takového slyším poprvé) ![]()