Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
ale máme rádi i čočku na husto s klobáskou, to je taky pár kaček
Nebo koupím větší hlavu zelí…20kč, udělám na sladkokyselo, půl dám do chlaďáku a z půlky máme na 2 dny na halušky. Ze zbylé půlky třeba brambor a jitrnici nebo jelítko
levmah28 píše:
Jó,tak v akci možná jo.Ale ještě mě tam vadí ten zázvor.Koupím kousek zázvoru,a stejnak ho pak vyhodím,protože už ho nikdy nepoužiju a dvě lžíce nikde nekoupím
Do 100kč si koupím kuře a mám dva obědy.
ze zázvoru je dobrej čaj proti nachlazení - svařit kousek nastrouhaného zázvoru v litru vody (asi 5min), přidat třeba skořici, hřebíček, a dochutit citronovou šťávou a dosladit medem ![]()
z ryb je výborný platýz - nemá kosti a před Vánoci jsem nakoupila v globusu mraženýho (vyjde to pro 3 lidi) za 55 Kč. Stačí udělat jenom na pánvi na másle.
já jsem nedávno koupila kuře v akci. Koupila jsem dvě za 130 kč. Z toho jsem udělala obědy pro 3 lidi na týden.
Pondělí: kuřecí prsa (rozříznuté na polovičku) na houbách s rýží -4 porce Úterý: Spodky stehen v hořčičné omáčce s těstovinama -4 porce
Středa: Kuřecí paličky a křídla upečené s bramborovou kaší a zeleninou -4 porce Čtvrtek: Rizoto s masem z upečených koster s okurkou -3porce
Pátek: Zbytek prsou (takový ty malý kousky pod prsem) jsem nakrájela na kousky. 3/4 jsem udělala v sýrové omáčce na topinky -3porce
Sobota: 1/4 prsou k tomu jsem přidala kousek uzeného na kostičky a zeleninu a byla z toho směs na bramboráky -3porce
Neděle: jsme si rozdělily zbylé porce z pondělka, úterka a středy
lucenka píše:
z ryb je výborný platýz - nemá kosti a před Vánoci jsem nakoupila v globusu mraženýho (vyjde to pro 3 lidi) za 55 Kč. Stačí udělat jenom na pánvi na másle.
tak platýze zkusím ![]()
Taky dělám pangase. Nakrajim brambory na platky, na to pangase, plátky rajčat, cesnek, sůl + pepř, zase brambory, podlit smetanou a před dopecenim nechat zapect sýr. Na 4 velké porce stačí 500 g pangase, tak 3 střední rajčata a brambor cca kilo. Záleží na velikosti pekace a chuti. V rámci úspory času doporučuju brambory predvarit a pangase osmazit( alespoň se zbaví přebytečné vody).
Tak nekdo psal vepro knedlo zelo, ja bych spis ty bramborovy knedle naplnila- detem klidne sunkou, dospelakum skvarky, ovarit uzeny zebra- a bude jeste polivka…), ja se priznam, ze mam to stesti, ze nejak moc pocitat na jidle nemusim,ale to me napadlo posledne, kdyz jsem to chtela varit a psala si seznam, co na to nakoupi- zeli kysane- cca 15,–, 2 cibule- cca 5 kc(spis min), bramborovy testo- cca 20 kc, uzeny kosti- kolem 40 kc /kilo a je toho na naplneni urcite az az… zbytek nevim, jestli pocitat- ocet, olej apod, citam, ze ma kazdy doma bezne a jsou to nepatrna mnozstvi
já jinak než do 100kč pro 4 dospělé a 1 dítě nevařím. Většinou tady ale už všechno bylo řečeno
guláš - brguláš - segedýn
zelí na všechny způsoby
luštěniny na všechny způsoby
těstoviny - většinou zeleninové, s mletým masem, tuňákem nebo obyč šunkou
brambory - zapékané, bramboráky …
omáčky - rajská, koprovka, křenová
kuře v celku, játra, mleté maso, sekaná, jelita, uzené
vepřové kosti - uvařit, obrat, pak do segedynu, do rizota, do zapečených těstovin …
sladké jídla
ono se to dá, jen se musí o jídle trošku zapřemýšlet a když má člověk hypotéku tak si hold dopřeje pořádný flák masa jen tak maximálně o víkendu. Na druhou stranu si nemyslím, že levné znamená nezdravé. Zelenina je přece levnější než maso a když člověk využije sezony a nafláká si nějaké věci navíc do mražáku, neprohloupí
A ještě jedna moje rada, zbytečně nekořenit. Koření je drahé (zvláště to míchané) a člověku většinou opravdu stačí jen sůl, pepř, česnek, paprika, kmín a bylinky jako majoránka, oregáno nebo třeba bazalka a max. navíc grilovací.
Taky my děláme jídla které jsou na více dní,když dělám polévku tak jiného pak už nedělám pač nám jeden chod stačí ![]()
Dršťková polévka,Gulášová,vývar Špagety s juniorem a kečupem
Bram.knedlíky s uzeným a cibulkou (levnější je domácí knedlík)
Guláš,svíčková,houbová omáčka,ptáčky-takové tipy omáček se dá dělat na víc dní takže si myslím že tím se dost ušetří
Kuře na paprice,různé číny,zapečené brambory,zapečené těstoviny
palačinky,bramboráky,vdolky,ovocné knedlíky
Pečené kuře na různé způsoby,těstoviny s kuř. masem a sýrovou omáčkou
různé špízy,třeba junior a sýr a obalit ve strouhance
Ratatouille,ryba na másle s citronem a brambory,řízek,karbanátky
Ale už se s něčím opakuji co tu holky psaly
toho je fakt spousta ![]()
lucenka píše:
na pangasovi není nic špatného cs.wikipedia.org/wiki/Pangas_spodnooký Jenom to není mořská ryba.Jinak dělám pangase na troše másla v troubě. Trochu ho posypu mletým kmínem a paprikou. Zasypu mraženou zeleninou - fazolky, brokolice. Podávám s bramborovou kaší.
Prosimte na kolik a jak dlouho to mam pect? Recept se mi moc libi dik ![]()
u nás se taky vaří levná jídla, je třeba šetřit ![]()
třeba kuře kupuju vždycky v celku a naporcuju si ho doma, ze skeletu uvařím polívku a zbytek nějak upravím, prsa většinou na čínu a zbytek třeba na kuře na paprice.
Jinak všechna jídla co vaříme už tu jsou napsaná,nic dalšího mě momentálně nenapadá
u nás jedou hodně omáčky,děti je zbožňují s knedlíkem (domácím,aspoň se spotřebují starší rohlíky a housky) a nebo s těstovinama ![]()
joanee píše:lucenka píše:Prosimte na kolik a jak dlouho to mam pect? Recept se mi moc libi dik
na pangasovi není nic špatného cs.wikipedia.org/wiki/Pangas_spodnooký Jenom to není mořská ryba.Jinak dělám pangase na troše másla v troubě. Trochu ho posypu mletým kmínem a paprikou. Zasypu mraženou zeleninou - fazolky, brokolice. Podávám s bramborovou kaší.
Peču tak na 180 něco přes půl hodiny. Tak po 10 minutách zkontroluju kolik pustil vody, případně trochu odleju/doleju - trochu jí tam být musí, aby se nepřipálil. Ke konci jednoho naříznu v půli a když je maso všude bílé tak vyndávám.
lucenka píše:joanee píše:Peču tak na 180 něco přes půl hodiny. Tak po 10 minutách zkontroluju kolik pustil vody, případně trochu odleju/doleju - trochu jí tam být musí, aby se nepřipálil. Ke konci jednoho naříznu v půli a když je maso všude bílé tak vyndávám.lucenka píše:Prosimte na kolik a jak dlouho to mam pect? Recept se mi moc libi dik
Dekuji Ti moc ,zitra to vyzkousim,jeste takova blba otazka
, ta ryba je rozmrzla?
dávám jí většinou rovnou zmrzlou, nějak jí zapomínám vyndat dřív z mrazáku
a nějak jsem si nevšimla rozdílu v chuti.
Tak snad ti bude chutnat a nebudeš mě proklínat co jsem sem dala za recept
LenMi píše:Januliiik píše:Vy jste měli jedno kuřecí prso pro tři lidi na dva dny?
my měli včera a dneska:
jedno prso kuřecí na kostky osmahlé na cibulce, k tomu jsem přidala hříbky, podusila, zahustila s přidala smetanu a k tomu rýži. Máme to pro 3. My dva a malá a počítám, že to je tak 100kč na 2 dnyNebo jsem to blbě pochopila.
Nějaké levné recepty bych potřebovala. Přijde mi, že za jídlo utratíme majlant!!!
jedno prso nestačí ani manžovi, natož pro tři na dva dny
když dělam nějakou směs, padne na to balíček z 0,5kg masa a máme to teda jen na jeden den
nevim no, nežijem si teda na vysoký noze, ale jíst se musí ![]()