Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Pudloslava píše:
Ony jsou to dva problémy.i mě se zdá redukce v tomto případě jako to méně špatné řešení
- jestli se lze starat o trojčata a dítě s DS - asi to bude teda nářez, ale s pomocí různých osob z rodiny a sociálních pracovníků to nejspíš půjde
- jestli se ta trojčata narodí zdravá - to je loterie
No jo, ale co kdyz nektere z tech 3 ma DS a das pryc to zdrave? Silene dilema
Já bych na redukci nešla, bála bych se že nakonec přijdu o všechny. Samozřejmě že tam jsou i rizika že se narodí dřív, ale to jsou i u jednoho. Znám paní co měla čtyřčata a vše bylo v pořádku
@Ellis95 No jen u jednočetných je to vcelku vzácné, u trojčat je to jisté a může se jen doufat, že se narodí co nejpozději, aby bylo co nejméně komplikací.
Fuj, takovou situaci bych nikdy nechtěla řešit. Nevím, jestli bych to dokázala brát čistě racionálně, a to teď bez ohledu na to dítě doma, jestli bych se pak později nezaobírala myšlenkami na to dítě, které není. Co radí doktoři?
Příspěvek upraven 24.06.22 v 13:43
@Lucy75 píše:
Ani jako bezdětné mi v Caru ani přes mou urgentní žádost, že opravdu zvládneme i trojčata, odmítli 3 zavést..
leč tobě se jedno ze dvou rozdělilo
to nemohl nikdo vědět
a Máš tak strašně těžkou situaci, že si nenech radit.. domluvte se prostě s manželem.. co a jak zvládnete
při redukci je určité % potratu všech
to by mne děsilo
na druhou stranu mít tři nedonošence (což se stane) a nic moc zdraví nebudou a k tomu dawna doma, to je na mašli![]()
děvče, drž se.. s mužem bychom do redukce šli
takové riziko i vůči staršímu bychom nepodstoupili, ale nenech se moc ovlivňovat..
tohle jsou prostě ty stinné stánky IVF, po kterých jsem byla vděčná za průzračně čistou adopci - a místo jednoho rovnou dvojčata a vyřešeno..
hodně štěstí
Ale ona nebyla na IVF, ale IUI. Vicecetne těhotenství je nežádoucí u obojího, ale u IUI se třemi folikuly je daleko menší riziko než u IVF se třemi embryi
.
@Brokianaa Kolikátý si týden? Mně varovali, že ještě jedno že dvojčat může do 12tt zmizet. Nám to zvládla obě, ale máme takový případ v rodině a i my pak mnoho žen z okolí rikalo, že čekaly dvojcata a jedno zmizelo.
To je taky otázka, jak jsi daleko. Pokud jsi v prvotním šoku, kdy se na utz objevily tři váčky, je to jiná situace, než třeba v 10. tt se třemi prosperujícími plody s tlukoucím srdcem. Myslím, že úplně na začátku to nedělají právě proto, že každý z nich má tu prvotrimestrální šanci nejistou a občas to příroda vyřeší sama.
Jinak pokud si dobře pamatuji statistiky, tak jednočetná těhotenství se rodí průměrně ve 40. týdnu, dvojčetná ve 36. a trojčetná ve 32. Jasně, že většina inkubátorů na nedonošencích je plná miminek z jednočetných těhotenství, ale rozhodně je tam těch dvoj a trojčat poměrově výrazně více než 1:80, což je poměr dvojčat na jedno přirozené otěhotnění. Prostě více dětí, větší riziko, ještě více dětí, mnohonásobně vyšší riziko.
Ale kdybyste se nakonec rozhodli je nechat, přestaň gůglit a hledat pitomé příspěvky, jako je ten můj, a mysli pozitivně. Moc držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv!
Těžká situace. Nikoho po redukci neznám, ač jsem narazila na trojčata už v životě párkrát. Osobně bych to brala já jako svou zodpovědnost. Prostě pokud si člověk nenechá dát jen jedno, tak se může stát, že nakonec nebude jen jedno. Ale chápu, že mít starší dítě s DS taky dělá svoje. Poznala jsem i trojčata, kde žádné postižené nebylo, jen se jim prodloužil pobyt v nemocnici. Jo je to loterie a nemusí to tak být, může být jedno ze tří nějak nemocné. Ale nikdo neví předem které a děsila by mě představa, že jsem dala pryč zdravé a i kdyby se nakonec jedno udrželo a nedošlo k potratu, tak i to jedno může být postižené. To prostě nikdo předem neví(v této fázi těhotenství). Takže já bych na nějakou dobu raději počítala, že to bude náročné. Jezdila bych za miminkama do nemocnice po porodu(být tam 3 měsíce a mít doma dítě by bylo asi nereálné). A pak bych počítala s náročnějším obdobím, požádala o pomoc i babičky, jestli můžou třeba jezdit pomoc někdy. Protože v období mléka a plen to musí být těžké. A u trojčata bych asi rovnou odpískala kojení, protože bych jinak nedělala nic jiného. Domů bych si vezla třeba tříměsíční miminka a do toho roka by to bylo ještě těžké. Pak to je postupně lehčí. Brala bych to jako přechodné období a doufala ve zdraví. Protože nemocné může být opravdu i jedno ze tří a to je pak nějaká redukce zbytečná. Nevím kolik je staršímu, jestli může třeba i do nějaké školky. Ale tak bych to měla já. Jenže podle mě se nikdo řídit nemusí. Je to na vás(na muži a ženě a případně pak i na okolí jestli je ochotné v začátku pomoci, pokud se rozhodnete do toho nejít). A pokud se rozhodnete do toho jít, tak buďte přesvědčení, že to je to správné, ať se tím později netrápíte. Jsou spousty lidí, kteří se například po potratu trápí ještě roky. Přeji hodně sil.
@Fiveone Ona ale nebyla na IVF. Jen na IUI. To je na úrovni lehce vylepšeneho sexu. Kolik zen pri snaze otěhotnět chodí každý měsíc zjišťovat, jestli nemá náhodou dva folikuly?
@Anonymní píše:
@Fiveone Ona ale nebyla na IVF. Jen na IUI. To je na úrovni lehce vylepšeneho sexu. Kolik zen pri snaze otěhotnět chodí každý měsíc zjišťovat, jestli nemá náhodou dva folikuly?
No tipuji, ze tam byla nejaka podpora hormony, aby bylo vice folikulu.
@Tarena ano měla jsem podporu hormonální, ale na posledním UTZ byl jeden folikul 20mm a druhý 16mm. Takže ta pravděpodobnost nebyla zase tak šílená. A když už tak max. dvojčat…
@Anonymní píše:
Ne, je to v podstatě stejné. Vaječníky jsou hormonálně stimulované a více folikulů je komplikace, to není jen vylepšený sex. Moje lékařka dává u tří stopku. Ale tady to lékaři evidentně nevěděli…
@Tarena píše:
No tipuji, ze tam byla nejaka podpora hormony, aby bylo vice folikulu.
Ale mezi folikulem a embryem je obrovský rozdíl. A ona měla jen dva a z toho jeden menší. To je pro IUI zcela standardní situace bez většího rizika vicercat.
@Janli píše:
Ne, je to v podstatě stejné. Vaječníky jsou hormonálně stimulované a více folikulů je komplikace, to není jen vylepšený sex. Moje lékařka dává u tří stopku. Ale tady to lékaři evidentně nevěděli…
Měla tam dva… A pravděpodobnosti je IUI dost daleko od IVF.
O třech se dohadovat nechci, evidentně má každé centrum jiné postupy.
Pár desítek let zpátky, kdy teprve začínaly ultrazvuky a používaly se zřídka, šla paní na redukci dvojčat. Myslím, ze to bylo v 6. měsíci (24. týden?) a jedno z dětí v děloze prý ozarilii, aby zemrelo. Druhé se narodilo snad zdravé. A za dva roky šla paní do druhého dítěte.
Jinak padnul tady i dotaz ve kterém jsem týdnů. Jsem 6+0 a mám 3 embrya a všechny se ![]()
@Brokianaa V tom případě se ještě může stát, že se to vyřeší samo. Mně rikali, že do 12tt je to 50:50. Příbuzné jedno z dvojčat zmizelo v 9tt.
Budu na Tebe myslet…je to neskutečně náročné na psychiku. Z radosti šok, strach ze všech možností..
.