Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nezažila jsem to, ale chápu, jak to musí být hrozně rozhodování ![]()
Posílám hodně sil ať už se rozhodnete jakkoliv. ![]()
Známá teď čeká trojčata, má to už za pár, mají je teda přirozeně a vše vypadá v pořádku. Každý svou placentu.
Proboha, kterej idiot ti nechal udělat IUI s tolika folikuly.? To se přece nedělá, to je za hranou reprodukční etiky…
Je mi to líto. Budeš se na to muset dívat s odstupem, chápu, že to trhá srdce. ![]()
Já teda kdybych měla doma postižené dítě, tak další už nechci. Každopádně chápu, jak musíš být v háji. Já bych byla i kdyby mi někdo řekl na poprvé, že čekám 3.
Zkušenosti taky nemám, ale protože chápu, že v tvé situaci trojčata nepřichází v úvahu, tak bych to prostě riskla a na redukci šla. Ale musí to být fakt strašné. Vůbec ti to nezávidím a držím palce.
@Janli píše:
Proboha, kterej idiot ti nechal udělat IUI s tolika folikuly.? To se přece nedělá, to je za hranou reprodukční etiky…
Je mi to líto. Budeš se na to muset dívat s odstupem, chápu, že to trhá srdce.
Měla jsem jeden folikul 20mm a druhý 16mm. Třetí tam nebyl 🤷🏻♀️ nebo spíš nebyl vidět…
Tak jsem si naivně myslela že když odpovím ke svému příspěvku anonymně že to bude dál anonymní
nu co už…jsem odhalena 🙈
@Markéta188 píše:
Já teda kdybych měla doma postižené dítě, tak další už nechci. Každopádně chápu, jak musíš být v háji. Já bych byla i kdyby mi někdo řekl na poprvé, že čekám 3.
Zkušenosti taky nemám, ale protože chápu, že v tvé situaci trojčata nepřichází v úvahu, tak bych to prostě riskla a na redukci šla. Ale musí to být fakt strašné. Vůbec ti to nezávidím a držím palce.
Syn má Downův syndrom. Není to úplně něco tak strašného že bych k tomu nezvládla další dítě…ale jedno…je tři ![]()
@Janli píše:
Je mi to líto. Budeš se na to muset dívat s odstupem, chápu, že to trhá srdce.
Dělá se do 3 folikulu. Edit- a taky tam mohou být jednovajecna.
Zakladatelko, mám z IUI dvojčata. Je to chvílemi dost náročné, máme ještě i starší dítě. Jsou jen lehce nedonosena, přesto je těch doktorů „navic“ strašně moc, musela cvičit vojtovku, jedno mělo helmu… Bez funkcnich prarodiču by se to snad nedalo zvladnout. V porodnici byla i maminka s trojcaty, narodila se hodně brzo kvůli transfúznimu syndromu. S těmi už je nárok na pomocnici, ale i tak…
Jsem šťastná, že je mám, ale chvílemi padam na hubu jako nikdy předtím v životě. A to jsou to zdravé, dobře prospivajici dětí a starší je taky v pořádku. Zvazuj jak rizikovost těhotenství, tak nároky péče o nedonosence.
Příspěvek upraven 24.06.22 v 09:01
Chápu tě. I to, že jsi s postiženým dítětem chtěla další. Pokud byla IUI na dva folikuly, žádnou chybu jste neudělali. Víš, jak na tom jsou? Jedno/ dvojvaječná, společné placenty, váčky? Pokud byly folikuly jen dva, je šance, že jsou tam jednovaječná dvojčata, ale to doktoři uvidí líp. Já osobně, i se vší svou maximální úctou k lidskému životu a jeho stvoření, i po těch letech marné snahy otěhotnět… ano, já bych v tvé situaci na redukci šla. I za cenu rizik, která přináší. Trojčata jsou ohromně riziková, je téměř jisté (možná i hodně) předčasné narození, riziko komplikací a s tím spojeným dalším postižením není zanedbatelné a představa, že mám doma víc postižených dětí… Ono už jen to, že bys asi ke konci byla hospitalizovaná a po předčasném porodu bys zfleku neodjela s miminky domů za dítětem, co tě tam potřebuje… Konzultovala bych to s lékaři, co mají zkušenosti a co doporučí. Osobně vím o případu, kdy z trojčat doporučili ponechat to samotné a redukovat jednovaječná (snad i se společnou placentou, velmi riziková a něco se jim nepozdávalo už na začátku). Třetí dítko se úspěšně narodilo zdravé a v termínu. Moc držím palce a drž se, je to moc složitá situace ![]()
Anonymní slunečnice - mně v žádném CARu už nechtěli provést na tři. Teda v jednom jo, po deseti letech, kdy jsem přirozeně neotehotněla, tam už by se i jednočetné (natož trojčetné) těhotenství rovnalo zázraku. Ale zakladatelka měla folikuly jen dva.
Já nemám zkušenosti, tady ti píší, ze mas myslet na to postižené. No, jasné, je to tvé dítě. Ale spis bych myslela na ty zdravé, ty té nakonec budou v životě držet nad vodou. S rozhodnutím ti nepomůžu, chápu to. Mas to těžké ….jen jsem chtěla dodat, abys myslela na své zdravé děti, které nosis v břiše. Ať ti aspoň jedno z nich vyjde. Když už ten první nevyšel. ![]()
@ugluk píše:
Anonymní slunečnice - mně v žádném CARu už nechtěli provést na tři. Teda v jednom jo, po deseti letech, kdy jsem přirozeně neotehotněla, tam už by se i jednočetné (natož trojčetné) těhotenství rovnalo zázraku. Ale zakladatelka měla folikuly jen dva.
Mne rikali max. tři. Ale ty jsem nikdy neměla (tedy poprvé ano, ale jeden byl tak maly, že nebyla sance), tak nevím, jak by se to řešilo, kdyby skutečně tři nadějné byly. Teď naposled byly dva hezke, stejne velke a oba se chytly.
Nedokazu k tomu rict asi nic k veci… Ale je tu denicek. Pani v nem nakonec nezbylo zadne miminko. Treba si nekdo vzpomene, jak se jmenoval.
Je smutne, ze prvni dite je nemocne, mozna o to vetsi sanci k ziti bych dala tem zdravym… Hodne sil.
Ahoj,
Ve starších diskuzích jsem něco málo přečetla, ale nejsou zde už žádné novější reakce. Proto prosím jestli se najde někdo kdo si tím prošel. Po IUI čekám trojčata. Jsem z toho úplně v háji. Doma už jedno dítě mám, navíc postižené, tak už ono samotné potřebuje více péče. Trojčata jsou už tak riziková, jak pro mě, protože jsem po císaři, tak pro ty miminka samotné. Je velké riziko, že se narodí předčasně a budou mít taky nějaké postižení z toho plynoucí.
Na druhou stranu vím, že je i velké riziko, že pokud půjdu na redukci, tak nakonec přijdu o všechny.
Najdou se mezi váma maminky, které redukci podstoupily?
P. S. prosím ty, které by se chtěly vypsat a moralizovat ať si najdou jinou diskuzi. Už tam jsem dost v háji a nepotřebujei přilévat do ohně.