Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@Hancue normálně. Jen pali boli mezi prsy na hrudi. Ramena a mezi lopatky. Nevim co znamená to paleni ani co tam je přesně za organ :'( trva to uz tyden. Min sobotu ekg a poslech ok. V pátek mi vzali krev Zítra budou výsledky. Mam strach z rakoviny plic atd![]()
Ale to snad ne…řekla bych že to budou plíce. Třeba to bude nějaký zánět..neboj to bude dobrý.
Tak mě taky běžné pálí všude, včetně zad, pod lopatkou, je to hodně nepříjemné. Mám reflux, v jícnu nějaké dvě eroze.
@vokishka a jak ti to diagnostikovali? Jake vyšetření si podstoupila? A pali te to i několik dni v kuse? Dekuji moc
@Anonymní píše:
@vokishka a jak ti to diagnostikovali? Jake vyšetření si podstoupila? A pali te to i několik dni v kuse? Dekuji moc
Gatroskopií. Je to vidět. Když mám špatné období, tak je to pár dní po sobě.
@SIMONA1234 píše:
Mám od porodu dcery…16 let. Nejdřív vyšetření (hadice do žaludku) a pak léčba, různé blokátory kyselin a pumpy. Sama si můžeš pomáhat tím, že si zvýšíš na noc pod hlavou, ideálně nastavitelným roštem. Pokud ho nemáš, tak aspo%n 2 polštáře…prostě spát s hlavou výš než žaludek. Často se to stává v noci…uvolní se „svěrač“ u žaludku a šťávy se vylejou do jícnu. Taky zkus spát spíš na levém boku, z anatomického hlediska (poloha žaludku) se obsah víc vylévá, když spíš na pravém boku…takže preferuj levý. Poslední jídlo jez tak 3-4 hodiny před ulehnutím…nic co ti vadí, mně vadí česnek, kyselé a bublinkové nápoje, alkohol, někdy paprika. Naopak mi pomáhá zakysaná smetana nebo tučný jogurt.V nejhorším vypiju lžičku jedlé sody v sklenici vody. Ty volně prodejné Renie apod.mi nefungují, naopak zhoršují stav. A hladovka…nic nejím, dokud mi není líp. Až když cítím, že to ustupuje, dám si jogurt…
Chtěla jsem se vás zeptat. Již rok beru Omeprazol 20mg 1tab. Vše ok. Když chci vysadit, začne mě pálit pod levým hrudním košem, tlak na hrudi, občas pálení žáhy ale hlavně břicho jak ve 4mes. Máte někdo něco podobného? Mám teda po porodu asi víc stres. Byla jsem 9mes na Antidepresivech.
Někdy po jídle mám bolesti na játrech a na slinivce, ultrazvuk nic neprokázal, ovšem mám všechny symptomy refluxu jícnu, může mít ta bolest na játrech a na slinivce souvislost s refluxem?
Na gastru jsem už objednaná.
Anonym, zdravotní stav.
Co mám tak odpozorovano, tak. tyhle věci opravdu bývají hodně že stresu a špatného životního stylu. Hodně špatné na to je kouření a káva( alespoň u mě). Jakmile jsem odešla ze stresující práce, tak.se mi to strašně zlepšilo. Včera po dlouhé době mě vzbudil nával. kyseleho do krku a byla to moje chyba, protože jsem se najedla těsně před spaním. V noci jsem vypil trochu mléka a ráno už dobré. Určitě nepomůže jen začít zobat prášky..chce to změnit životní styl.
Zdravim vsechny, starsi diskyze, ale nechci zakladat zbytecne novou. Chci se zeptat jak dlouho a jak casto jste mivaly nebo mate paleni zahy a jestli mate nektera i obcas bolest mezi lopatkami pri polykani?
Dekuji moc ![]()
@Jasy19 manžel navštívil lékaře, když ho pálení žáhy trápilo denně. Nevím kolik let, já ho poznala když problémem již trpěl. Ale od seznámení do operace to byly čtyři roky.
@NovápaníA Dekuji za odpoved. A nepamatuje asi jestli pri polykani citil mezi lopatky uvnitr bolest nebo tlak? Dekuji moc
Zdravím, obnovuji duskuzi prosím, chci se zeptat jestli máte při Gerd (reflux) někdo po ránu hořké nahnědlé sliny, jak dlouho a co vám pomohlo? Beru 2× Pantoprazol, pomáhá během dne, ale asi teda stále nepomáha v noci. Kvůli toho mi dal dr i ma noc dávku. Už jsem zvýšila postel, ale nic.
Děkuji moc!
Dobrý den, jsem fyzio. Důležité je v první řadě zjistit stav jícnu a žaludku (gastroskopie) a dle toho se odrazit dal. Dělá se i vyšetření tlaků v jícnu a polykaciho aktu. Příčinou refluxu bývají velmi často nepříznivé anatomické poměry a nefunkční bránice, dále opakované zvracení (v anamneze např. PPP, opakovaně gastritidy, po těhotenství… ). Můžete si takto vyzvracet i skluznou kylu, která se do určité velikosti dá ještě ucvicit, jinak operace. Funkce bránice by se ovšem měla cvičit i pokud je to k operaci. Dlouhodobě užívání hellicidu, blokatoru kyseliny a spol. zvyšuje pH žaludku, což má negativní vliv napr na trávení a vstřebávání železa, dále na imunitu. Doporučuji vyhledat gastroenterologa a pak fyzioterapeuta někde ve Vašem okolí, který dělá visceralni fyzioterapii, a umí cviky pro kvalitní zapojení bránice. Může vám doporučit i určitý dechový trenažér. Při akutních obtížích doporučuji po douskach vincentku nebo bilinskou kyselku, je prokázáno pozitivní vliv na sliznice jícnu, aby teda se neleptala…
. Neříkám, že fyzio je samospasna, ale může velmi výrazně pomoct
. Ostatní co se tu píše, je taky důležité - změnit stravovací návyky a hlavně pořádně kousat:)
@papousek.anebo píše: Více
Dekuji za odpoved. Na fyzio jicnu jsem v CR byla prave pred mesicem(bydlim v zahranici tady nedelaji) kazdopadne drzim zdravou stravu, presne 3h pred spanim nejim, cvicim a cvicim i dychaci cviky proste delam vsechno, piju zasaditou minerálku atd… 2 mesic mam predepsany Pantoprazol a ted 3 den i na noc.. bohuzel rano mam i presto vsechno prvni slinu nahnedlou hořkou tak me zajima prave jestli s timto typem nocniho refluxu ma nekdo zkusenost. Zvlastni je, ze prave v CR pred mesicem jsem jedla vse i cokolady kavu a nemela jsem to tam. Tady opet.. a to ted dodrzuji fakt vse
jeste me napadlo jestli to treba neni z nosu krku.. a vlhkym vzduchem tady, ale spise si myslim, ze tim nocnim refluxem ![]()
Takze nikdo tady nemate zkusenost?
@papousek.anebo píše: Více
A ten dechovy trenazer je to neco takoveho?
https://amzn.eu/d/6HhmoWY
Dekuji moc! ![]()
@Jasy19 hm… To možná nemusí být refluxem. Kdy se vám tam naposled koukali optikou? Našli nějaké poškození jícnu /žaludku? Hořké jsou spíš žlučové šťávy, máte i duodeno-gastrický reflux? Ale ty jsou zelenozlute. Hnědá je starší krev, nebo ze zahleneni, to může být klidně i hořké, takže i z nosohltanu/dychacich cest. (alergie? ![]()
Jinak já znám spíše threshold imt https://www.philips.cz/…scle-trainer
. Ale měl by vám na to někdo z oboru mrknout, ať máte odpor akorát, aby u toho bránice zabírala rovnoměrně, jinak si akorát posílite vadný dechový stereotyp.