Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, populační riziko je průměrná hodnota u žen ve Tvém věku. K tomu se zohlední výsledky krve a naměřených hodnot na ultrazvuku až toho vychází to Tvoje upravené riziko, tedy jaké riziko je konkrétně u Tebe (statistický, celý screening je založený na statistickém vyhodnocení). Konkrétně u Tebe je riziko nízké, říká to, že se stejnými hodnotami jako máš Ty jen jedna žena z 15805 porodí dítě s trizomií, což je riziko menší než desetina procenta, tedy dobrý výsledek.
Ale v krvi máš vyšší volné HCG než je norma, tady už ale nevím, jestli je to hodně nebo málo a co to může znamenat. Ale trizomie vychází pěkně, tak nejspíš to nebude žádná tragédie… Ale to s Tebou dneska proberou a navrhnou další postup.
Držím palce!
No právě, že to je jednou tak vysoké
děkuji za vysvětlení člověk aby se na vše zvlášť ptal těch doktorů
Zajima Te to upravene riziko ![]()
Mne vyslo loni 1/2700, coz me tehdy desilo.. Bylo mi 32 let a vsechny okolo mely riziko 1 ku desetitisicum.. Mne tas vysla hranicne hodnota pappA.
Ale na plodovku me neposlali, protoze screening negativni a hodnoty stale v norme.. No bala jsem se hodne. Mala nastesti v poradku (tuk tuk) ![]()
Ale hledala jsem pak info na zahranicnich webech a nasla jsem v odbornych clancich, ze vyssi hodnota bud pappA nebo free hcg (pri ostatnich hodnotach v poradku) znaci riziko predcasneho porodu nebo treba tehot. cukrovky. U me to bylo to druhe, mela jsem cukrovku.. Ale tento vyzkum je zatim v plenkach, tak mnoho literatury neni..
Verim, ze Tve miminko je v poradku ![]()
Tak já mám zvýšený cukr už od začátku těhotenství tak třeba to je tím každopádně děkuji za odpovědi hned jsem klidnejsi zachvili jdu na řadu
Takže holky pro upřesnění výsledky NT screening negativní, ultrazvuk v pořádku, jen kvůli tomu zvysenemu beta hcg mi bylo nabídnuto buď amnio a nebo placeny test za 16tis nějaký panorama. Jsem na něj objednaná teď na pátek pokud mi ho můj gynekolog nerozmluvi. Ale nechapu tedy proč když riziko na DS mám 1:15800 proč mi říkala že je tam riziko DS to mi nedokázala vůbec vysvětlit
Panorama je jeden z tech neinvazivnich tesru z krve matky. Odeberou Ti krev, ve ktere se jiz nachazi dostatecne gen. materialu plodu, ktery oddeli a vysetri na Downa. Take Ti sdeli pohlavi. Za me rozhodne lepsi nez amnio a v pristi tehotenstvi na nej chci jit sama dobrovolne (taky uz nebudu nejmladsi..).
K tomu riziku.. vyzkumy ukazuji, ze u vsech deti, ktere se narodily s DS mela matka v tehotenstvi nekolilanasobne zvysene free beta hcg (proto je to pro lekare asi vetsi vystraha nez me hranicni papA). Ale vysel Ti vyborne UTZ a riziko mas male. Takze se spis sichruje..
A predevsim nasi lekari neznaji prilis ty posledni vyzkumy ulazujici, ze vysoke hodnoty free beta hcg jsou uzce spjaty s rizikem predcasneho porodu a tehot. cukrovkou.
Vliv take hraje pripadna nadvaha (u me velka nadvaha) a i zanet (treba v zubu).
Plus pokud mas tedy vyssi cukr od zscatku tehu, nech si zkontrolovat stitnou zlazu..
A jeste jedna poznamka na zaver. Treba v Britanii, kdyz jdes na prvotrimestralni screening, tak Ti vezmou krev a udelaji utz. Vysledky Ti pak prijdou myslim postou a prijde Ti jen napsane, ze mas nizke nebo zvysene riziko (a pripadne doporucena navsteva lekare). Na jednotlive cisla se nikdo nediva.. Tady se jimi zabyvame a casto zbytecne stresujeme rodicku.. Prpto treba Dr. Koucky z Apolinare odmita v online poradne tyto dotazy zodpovidat..
@kyticka86 děkuji za odpověď. Štítnou žlázu mi kotrolovali v 8tt byla v pořádku, ten cukr mam jen zvýšený no normální ale v těhotenství už je to zvýšene riziko. Zánět v zubu bohužel taky můžu mít momentálně čekám na vytrhnuti osmičky, no stále váhám nad tím testem přeci jen to není na 100% a ta cena, když stejně může vyjít pozitivně tak mě amnio nemine
Tak pokud vyjde pozitivne (coz jsem si temer jista, ze nevyjde), tak Te opravdu amnio nemine.. Ale to uz bude spis pro potvrzeni, ze tam ta vada je..
Ovsem u Tebe to na zadnou vadu nevypada a ja bych do amnia nesla kvuli riziku potratu.. To mi tech 16 tis. neprijde tak moc..
Jinak u nas ve skupince k porodu byla holcina, co mela vysledky jako Ty. Screening paradni, ale free beta hcg okolo 5. Taky sla na Panorama test a za 14 dni dostala vysledky, ze ceka zdraveho chlapecka. A opravdu ma ted zdraveho 8mes chlapecka ![]()
A pokud se nepletu, tak mela take teh. cukrovku..
Ja si tipuju, ze to udelala ta cukrovka.. Tu si urcite hlidej
. Neni to sranda..
@kyticka86 na test půjdu jak říkáš na amnio mě nedostanou, ten cukr to je taková zvláštní věc mám ho zvýšený opravdu jen rano a ještě v hranici. Poslední dobou to hcg ma zvýšene hodně tehulek
A vkolikatem jsi tydnu? Okolo 14tt hadam ![]()
On ten cukr poroste s rostoucim tehotebstvim. Porostpu hladiny hormonu a slinivka lrestane zvladat.. Ja v prvnim tehotenstvi dokonce skoncila na inzulinu, protoze nesel nicim srazit lacny cukr.. Ale nebylo to tak strasne ![]()
Jestli chces, napis mi zpravu a muzem v soukromi pokecat
. I o te cukrovce.
@kyticka86 NN dneska už 16+2, co vlastně na screeningu jsem byla 9.5 takže někdy 12+4 což mám ty děsivé výsledky toho hcg. No to mi taky právě říkala ale tim, že jsem se hodně omezila v sacharidech tak už to jde až na to ráno což nechápu, protože někdy po večeři mám třeba i 5.5 a do rána o moc neklesne
Lacny cukr je potvora.. Zkus zabojovat s druhou veceri. Pred spanim si dej treba kousek chleba nebo syra nebo zakysane smetany (bez prichute). Bohutel se obavam, ze s rostoucim tehotenstvim to poleze nahoru ta lacna.. Mela bys ji mit do 5.1. Muj diabetolog bral jedte do 5.3. U druheho tehotenstvi jsrm se vzdy nejak vlezla, ale u prvniho jsem skoncila na nocnim inzulinu (vzdy pred spanim jsem si pichla do stehna.. zadna hruza..) a az pak byl cukr pod 5.. Ale cekala jsem dvojcata, takze telo dostalo fakt zabrat..
Ahoj holky prosím, který výsledek trizomie je můj? Ten populacni riziko 1:790 nebo ten co uvádí upravené riziko což je 1:15805? A jeste bych se ráda zeptala ve zprávě mám napsáno vysoké volné beta hcg 4,7 MoM dnes mě čeká konzultace na genetice vůbec nevím co mám čekat děkuji za odpověď