Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám obě holky s podezdřením na reflux…6 a 10 let. Nejdřív se starší cca 4 roky léčila na alergu s kašlací formou astmatu, ale v poslední době na ni inhalace vůbec nezabíraly. Dr nás poslala na OR, kde se vyslovilo podezdření. Měla ale za sebou dělanou Ph metrii, kde se reflux nepotvrdil, proto mi to bylo divné. Dr mi vysvětlila, že reflux se neprojevuje denně a že zrovna nemusel být zachycený. Hodně se prý projeví při nemoci, stresu, při dietních chybách. Taky nám doporučila, abych dceru napsala na kroužek jógy, že se tím posílí vnitřní břišní svaly. Brala Helicid 10mg 2× denně cca 1/2 roku, pak se snížil na 1 tbl. je pravda, že do ledna nebyla nemocná a ani nezakašlala. Ovšem pak chytla první rýmu a jedem co měsíc kolečko rýma, kašel. Včera jsme byly na ko a má opět Helicid 2×d, dostala kapky do nosu a uvidíme. Mladší je taky léčená na alergu, ta zas byla vždy při nemoci příšerně zahleněná, až bublala. Teď je taky od ledna v péči ORL, ale nějak mi přijde, že na ni ten Helicid něja nezabírá, taky se jí pořád vrací vodnaté rýmy, má Avamys do nosu… si už přijdu jak pojízdná lékárna…Alergické nejsou, z imuno hlediska mají sníženou slizniční bariéru a zvýšenou reakci na infekci, spirometrii mají obě na jedničku, už nevím co s nimi. ale když vám dítě prokašle 3h z 11h spánku, tak to chci řešit, jen kdyby už něco konečně zabralo ![]()
@jana32 je mozne nejak rozlisit jestli kasle kvuli refluxu a nebo z nachlazeni?
@verusak.berusak myslím že je to posilování vnitřních břišních svalů, základem je správné dýchání…
Matně si vzpomínám, že říkala něco o hylaku nebo helicidu, jak píše @jana32
@prvotěhule já při každé rýmě větrám, na topení dávám mokré ručníky, nějaké ty mističky na topení jsou na nic…dle mého dr. je nejlepší odpařovač sušák prádla v místnosti ![]()
Prvotehule pokud má rýmu a kašle, tak mi radila léčit ji zprvu jako zdravou tj kapky do nosu a něco na kašel a vydržet. Třeba i 3-4 týdny. Pokud to na kašel nemá vliv a kašle i dlouho po vyléčení rýmy, tak potom přidávám i druhý helicid a většinou do týdne je klid. I ted už skoro nekašle. Oproti tomu, kdy jsem psala příspěvek, je zlepšení cca o 70%
@jana32 píše:
Prvotehule pokud má rýmu a kašle, tak mi radila léčit ji zprvu jako zdravou tj kapky do nosu a něco na kašel a vydržet. Třeba i 3-4 týdny. Pokud to na kašel nemá vliv a kašle i dlouho po vyléčení rýmy, tak potom přidávám i druhý helicid a většinou do týdne je klid. I ted už skoro nekašle. Oproti tomu, kdy jsem psala příspěvek, je zlepšení cca o 70%
Mala ma rymu porad, do kolecka do kola
a ja pak nevim, jestli kasle z rymy nebo z refluxu. Dekuju za radu jak postupovat.
Ten Helicid jste dostali na ORL? Ja jsem byla v patek kvuli nosni mandli a kdyz jsem rekla, ze ma podezreni na reflux tak na mne ORL doktorka koukala jak na blazna - prej u tak maleho ditete???
A testy na imunitu vam delala alergo? Nebo by to mohla i detska doktorka?
Testy na imunitu nám dělala na alergu, Helicid nám doporučila na ORL. POZOR nehradí jej pojišťovna…Takže já mám aktuálně spotřebu 120tbl za měsíc pro obě. Cena za 28tbl se pohybuje kolem cca 100kč. Super, co? Naštěstí Olomouc má v nem. lékárnu se super dodavatelem a mám u nich cenu cca 35kč. I tak je to pecka, ale pořád lepší 100/měsíc než 300/měsíc. Navíc léčba je minimálně 6-12měsíců ![]()