Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer. Potřebuji poradit jak postupovat. Mám telefon půl roku, koupený přes eshop. Pár dní po koupě se mi v autě tuknul a na kraji je malý pavoucek. Telefon fungoval bez problémů. Před týdnem zničehonic nic přestalo fungovat nabíjení, telefon jsem poslala na reklamaci a verdikt: tel. je mechanicky poškozen, tudíž reklamace zamítnutá. To jsem si nenechala líbit a napsala, že ať mě tel. poslou a budu to řešit jiným způsobem. Na to oni, že nabíjení spraví, ale už nebude v záruční lhůtě. Nevíte, jak to funguje se záruční lhůtou v tomto případě? Jsou v právu, že už se nebude vztahovat záruční doba?
@Anonymní píše:
Dobrý večer. Potřebuji poradit jak postupovat. Mám telefon půl roku, koupený přes eshop. Pár dní po koupě se mi v autě tuknul a na kraji je malý pavoucek. Telefon fungoval bez problémů. Před týdnem zničehonic nic přestalo fungovat nabíjení, telefon jsem poslala na reklamaci a verdikt: tel. je mechanicky poškozen, tudíž reklamace zamítnutá. To jsem si nenechala líbit a napsala, že ať mě tel. poslou a budu to řešit jiným způsobem. Na to oni, že nabíjení spraví, ale už nebude v záruční lhůtě. Nevíte, jak to funguje se záruční lhůtou v tomto případě? Jsou v právu, že už se nebude vztahovat záruční doba?
No samozřejmě, že jsou v právu.. Tak tobě spadne telefon, ale možný důsledek pádu, chceš řešit jako záruční reklamaci??
A ještě se cítíš ukřivděná, to jako vážně??
![]()
@Anonymní píše:
Tak telefon je mechanicky poškozený, dokonce viditelně. Nemáš šanci nic na reklamaci uhrát. Leda se znaleckým posudkem, že to poškození s tím nesouvisí. A opravu nabíjení bude provádět nejspíš nějaký neautorizovaný servis, proto přijdeš o záruku, která ale už stejně nemá moc smysl v tvém případě.
@werajsik píše:
No samozřejmě, že jsou v právu.. Tak tobě spadne telefon, ale možný důsledek pádu, chceš řešit jako záruční reklamaci??![]()
![]()
![]()
Tu hlavu si klidne o zed otriskej, ale zakladatelka se podle mne pta na neco jineho. Jestli autorizovana oprava vady, na kterou se zaruka nevztahuje (protoze mechanicke poskozeni), muze ukoncit zarucni dobu. Coz nemuze.
Aby opravu provedl prodejce a prohlasil ji za neautorizovanou, to mi pripada dost zvlastni.
@Birdonawire píše:
Aby opravu provedl prodejce a prohlasil ji za neautorizovanou, to mi pripada dost zvlastni.
Tak je to eshop, bůh ví, jak ověřený.
@werajsik píše:
No samozřejmě, že jsou v právu.. Tak tobě spadne telefon, ale možný důsledek pádu, chceš řešit jako záruční reklamaci??![]()
![]()
![]()
Telefon spadl a má jenom trochu kraj potluceny. Půl roku fungoval bez jediného problémů, pak přestal nabíjet. To jako když spadne telefon a je pochroumany kryt a po roce má jinou závadu, tak automaticky reklamace zamítnutá? Já se v tomto nevyznám, ale zdá se mě to jako blbost. Ještě k tomu oprava bez záruční lhuty
@hanka.br. píše:
Tak je to eshop, bůh ví, jak ověřený.
Pravdou je, že telefon jaký jsem chtěla se už neprodával a na jediném eshopu byl skladem. No hold jsem poučena
@migmina píše:
Záruka by se na to nabíjení nevztahovala pouze v případě, že by na to to poškození, které jsi si sama způsobila, mělo vliv. Pokud ale toto poškození na to vliv nemělo, záruka ti platí samozřejmě na to nabíjení dále. Za provedenou opravu ten e-shop samozřejmě nadále ručí.
Pokud byl telefon poškozen pouze esteticky nebo jiným způsobem, který se nevztahuje na samotné dobíjení, tak si myslím, že by prodejce měl telefon opravit (nabíjení se pádem nerozbije, maximálně pokud vám telefon spadne s kontektorem zasunutým v telefonu, což může porušit konektor). Doporučuju se hádat, pokud vám to za to stojí
.