Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, zajímal by mě Váš názor na věc ![]()
Sháníme bydlení-podnájem (hypotéku by jsme ted nedostali)a naskytla se možnost přes známou mamky, jít do bytu, který je na dobrém místě, kousek do školky kam nastupuje od září starší, je to kousek do centra, klidná lokalita blízko hezká hřiště a je za dobré peníze (3+1 u nás vyjdou na 10tisíc +energie, tenhle je za 8tisíc se vším…jenže je v původním stavu, teda ta koupelna je fakt nic moc, je naštěstí jen malá, tak jsem myslela, že tím co ušetříme na nájmu by jsme ji trochu vylepšili/opravili…ale chlapovi se do toho vůbec nechce, nechápu na co čeká, lepší stejně asi neseženeme, sice na to nespěcháme, bydlíme ted u rodičů v baráčku a máme tu dvě místnosti, ale už je to jaksi na palaci, děti dělají bordel, já nevím co dřív protože tu kvůli tátovi musím udržovat fakt pořádek jinak by vypěnil…
Ale k původní otázce, šli by jste do takového podnájmu nebo ne??
Šla bych do lepšího, hotového a za víc penízků… rekonstruovat cizí majetek je blbost… teda já bych brala podnájemníka, který by mi zrekonstruoval byt
My rekonstruovali byteček (ale náš) a bylo to šílený… min. 30 let nic podobného nechci zažít a to jsme měli super firmu - spolehlivou, bezvadnou… ale i tak je to náááročné!!!
Já bych do toho šla..my sami jsme se stěhovali do podnájmu 2× a pokaždé jsme si ten byt předělali. Dávali jsme novou kuchyň, podlahy a tak..majitel s tím souhlasil, tak proč ne. Jinak sami pronájímáme 2 byty za nižší nájem s tím, že si ho podnájemníci upravili podle svého
Já osobně na tom nevidím nic špatného a určitě bych se radši osamostatnila, než bydlet u rodičů.
Ano, pokud to bydlení bude trvalé. Můj muž má zrekonstruovaný nájemní byt - ale také v něm žije už 25 let ![]()
@Lemonkas sla. Ale nic bych nerekonstruovala za to, co bych usettila na najemnem oproti jinemu prioadnemu najmu. Jako proc?
Co navic zrekonstruujete za 2 litry mesicne?
Dela se to tak, ze se s majitelem dohodnete a byt zrekonstruujete, ale pak se vam to odecita z najemneho treba v prubehu dalsich let.
Ale proboha, ne za svy ![]()
Rekonstruovala bych jen případě, že bych dostala slevu nájmu a ještě k tomu nějakou garanci, že v případě že z podnájmu odejdu dřív, než ty peníze dostanu formou slevy, pak je dostanu na ruku okamžitě.
Rekonstruovat cizí majetek bez záruk, to teda ani omylem, to si ty peníze můžeš radši spálit v krbu, vyjde to skoro stejně.
No ono záleží co myslíš rekonstrukcí, jestli komplet vyzdění, nová voda, el., záchod, umyvadlo, vana,… tak do toho bych nešla, stejně budeš potřebovat souhlas vlastníka, nevíš jak dlouho v bytě budeš a museli byste mít dohodu, že ti třeba nějakou určitou část peněz vrátí až půjdete pryč. Pokud by se jednalo o to koupelnu či záchod vymalovat, vyměnit prkénko, koupit držák na toal. pap., nový závěs k vaně, novou poličku tak do to bych šla.
Rekonstruovala bych pouze byt u kterého bych věděla, že jednou bude můj. Například městský byt s možností pozdějšího odkoupení. Jinak ne.
@Nuníček píše:
No ono záleží co myslíš rekonstrukcí, jestli komplet vyzdění, nová voda, el., záchod, umyvadlo, vana,… tak do toho bych nešla, stejně budeš potřebovat souhlas vlastníka, nevíš jak dlouho v bytě budeš a museli byste mít dohodu, že ti třeba nějakou určitou část peněz vrátí až půjdete pryč. Pokud by se jednalo o to koupelnu či záchod vymalovat, vyměnit prkénko, koupit držák na toal. pap., nový závěs k vaně, novou poličku tak do to bych šla.
Tomu se říká rekonstrukce?
My když jsme se stěhovali do pronájmu, tak jsme automaticky prkénko, štětku, koupelnový závěs a podobné měnili. Nebylo to vůbec ve špatném stavu, ale já tomuhle říkám hygiena, ne rekonstrukce ![]()
Navíc drobné opravy (přesně toto, i žárovky, rozbitá baterie apod) jsou v kompetenci nájeníků, ne pronajímatele.
@jessikka píše:
Tomu se říká rekonstrukce?My když jsme se stěhovali do pronájmu, tak jsme automaticky prkénko, štětku, koupelnový závěs a podobné měnili. Nebylo to vůbec ve špatném stavu, ale já tomuhle říkám hygiena, ne rekonstrukce
Navíc drobné opravy (přesně toto, i žárovky, rozbitá baterie apod) jsou v kompetenci nájeníků, ne pronajímatele.
Tak píše trochu vylepšili/opravili
, tak mě jen zajímalo jestli teda rekonstrukce nebo dle tebe teda hygiena
, no. Do toho prvního bych bez smlouvy a přesně formulované dohody nešla ani omylem.
@Lemonkas Nejdřív bych to probrala s majitelkou bytu, jaký má na rekonstrukci názor. Zda by to dovolila a případně za jakých podmínek. Jestli by se třeba finančne spolupodílela apod. Osobně jako pronajímatel bytu, bych nechtěla, aby mi tam nájemce dělal nějakou rozsáhlou rekonstrukci, kterou by chtěl po mě zaplatit, byť z části. Protože kdybych tu rekonstrukci ve svém bytě určeném k pronájmu chtěla, udělám ji svépomocí a co nejlevněji.
Ale jak píše Tarfinka, někteří majitelé jsou ochotní se na rekonstrukci a následném odpuštění nájmu apod. dohodnout.
Pokud máte v plánu a máte možnost byt později odkoupit, klidně bych ho rekonstruovala, ale pokud je to jen přechodné bydlení, tak ani náhodou. To je strkání peněz do cizí kapsy.
Vůbec, nechápu jak někoho může napadnout házet peníze do cizího. I když je to známá, peníze vám nevrátí. Za 10 000 měsíčně můžete klidně platit hypotéku a bude to vaše.
Jak píšou holky, jedině v případě odečtu z nájmu. Pročti si tady pár diskuzí, kde takhle do bytu narvali peníze, pak se nepohodli s majitelem, papírově ošetřeno nic neměli a mohli se jít pást.