Rekvalifikační kurz čišník/servírka

Anonymní
9.2.25 07:05

Rekvalifikační kurz Číšník/ servírka zkušenosti, rady

Ahoj všichni, máte prosím někdo zkušenost? Raáda bych si otevřela menší podnik s jídlem a dle zákona potřebuji buď praxi 6 let, studium v oboru (nebo příbuzném oboru) či rekvalifikaci. Asi budete říkat, že jsem se na stará kolena zbláznila (37let, VŠ škola zaměření zdravotního rázu), ale chci to zkusit…podstoupili jste někdo také nebo někdo z vašich známých? Nějaké tipy a rady ohledně studia/praxe/závěrečné zkoušky?
Děkuji moc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24021
9.2.25 08:42

Nevím, jak to teď funguje, jaká je např. náplň tebou zmiňovaného rekvalifikačního kurzu, ale spíš bych hledal kurz „Hostinská činnost“, který jsem absolvoval v 90tých letech a kde jsem dostal v podstatě všechny potřebné informace a znalosti, co se týká provozu, včetně hygienických a právních předpisů, atd… 8)
Kurz „Číšník“ ve mně navozuje dojem /i když to tak nemusí být/, že tě tam naučí nosit talíře, kam položit kterou vidličku a lžičku, atd., ale ne třeba potřebné předpisy, což pak třeba budeš muset dohánět jinde a třeba si platit další a další kurzy, nebo to pracně vyhledávat a dál šprtat… :nevim: :nevim: :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
9.2.25 09:43

Nebo si můžeš najít garanta co má potřebné vzdělání a ten ti to zaštítí na úřadech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.2.25 09:54
@Enli píše: Více

To bych dnes udělal jen v krajním případě, třeba pokud bych měl 150% jistotu, že podnik bude od začátku prosperovat a ponese tučný zisk… Garanta ti těžko bude někdo dělat jen tak, zvlášť pokud zakladatelka diskuse nemá žádné znalosti a vědomosti z oboru, bude muset mít garanta na provozovně alespoň pár hodin denně, než se všechno vyladí a těžko to bude někdo dělat zadarmo… 8)
Pokud má možnost udělat si kurz za dobrou cenu, nebo zdarma třeba přes ÚP, bylo by to pro ni asi lepší… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40476
9.2.25 10:36
@Anonymní píše: Více

Já jsem si kdysi zaplatila na ÚP kurz na účetnictví a bylo to dobré.
Tenkrát byla i možnost, že začínající OSVČ, kteří měli čas na to tam být registrovaní, to mohli mít zadarmo.
Já jsem byla v jiné práci, ten čas na to nebyl, tak jsem to platila.

Osobně bych se poptala nejdřív tam, sice na netu je podobných kurzů spousta, ale tam by mohli mít něco, kde krom třeba praxe na číšníka získaš i základy účetnictví a nějaké právní podvědomí.
Pak bych se samozřejmě, než začnu, šla poptat na živnost. úřad a hygienu, jaké jsou v současnosti podmínky pro otevření hospody.

Nevím, jestli už máš vyhlídlé prostory, nebo co je v plánu, ale jen zařízení kuchyně bude mega drahé.
Chce to rozmyslet, jak budeš vést účetnictví, jestli to zvládneš sama, nebo budeš někomu platit.
Kolik budeš potřebovat zaměstnanců, tam se budeš muset taky dovzdělat, v téhle oblasti, chodí kontroly ohledně zaměstnanců.

Prozradíš, co budeš vařit? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.2.25 10:52

Nevím, jestli je pravda, že byly zrušené „Zdravotní průkazy“ pro práci v s potravinami, jak jsem nedávno od někoho slyšel… Součástí rekv. kurzu „Pohostinství“ byl tehdy i „kurz hygienického minima“… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40476
9.2.25 11:00
@bse.pedro píše: Více

Ty máš - měls hospodu?
Tyhle lidi strašně obdivuju, přijde mi, že donutit vlny v Atlantském oceánu proudit opačným směrem musí být jednodušší :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65461
9.2.25 11:25

Jsou zrušené, stejně byly o ničem. Jeden doma mám,25let starý, stále byl platný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
9.2.25 11:42

@bse.pedro ale houby garant je jen papírový taky to tak máme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.2.25 11:59
@free333 píše: Více

Měl jsem jen dvě letní sezóny firemní chatu /vzdělávací středisko v rekreační oblasti/ jako dvouhvězdičkový penzion s malým barem, cca 15-20 míst, postmix na limonády, Fountain automat na polívky a teplé nápoje, lahváče, drinky… 8) První sezónu i s kuchyní a jakožto laik v oboru a naivní důvěřivec jsem s levnou pracovní silou - učnicemi z hotelovky na praxi, které už měly zkušenosti z hospod - na kuchyni prodělal kalhoty… :lol: :lol: :lol: 8)
Jedna z mnoha cenných životních a podnikatelských zkušeností… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.2.25 12:05
@Enli píše: Více

Taky jsme to mívali, ale zadara to dělal jedině někdo z rodiny nebo dobrý kamarád, občas za jiné protislužby… Ale jinak to už v devadesátkách papírově většinou dělali za nějaký paušál, litr nebo dva měsíčně… 8)
A když byl někdo dobrý ve svém oboru, ve kterém podnikal, snažil se svého garanta zbavit, jako třeba chlap, který sotva prolez základku, provozoval antik/zastavárnu a dal se na dálkové studium v oboru zahradnictví, kde to bylo nejjednodušší a nehledělo se tolik na znalosti, ve kterých byl nejslabší - matematika a čeština… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.25 12:18

@bse.pedro děkuji za info, chtěla bych kavárnu s něčím k zakousnutí (croissanty, cup cake, nějaké dobroty atd), jak jsi psal, už jsem tedy i našla přímo kurz pro Hostinskou činnost, mezi 30-40tis, akorát tedy je tam i něco z těch činností kuchař, číšník?
A tedy sis udělal tu hostinskou činnost a prodělal? Nebo to bylo jen ze začátku? Už jsi v jiném oboru?

• Citovat
  • Upravit
40476
9.2.25 12:26

myslím, že největší problém je najít vhodné zaměstnance. :kytka:

Když budou chytřejší než zakl., tak ji budou denně odrbávat, to by tam musela být nonstop s nimi, aby to uhlídala.
Když jsem kdysi byla brigádně na jednom táboře, tak tam zrovna vyhodili provozního - obsluhu z kantýny, protože ten to dotáhl tak daleko, že si už i obj. zboží za sebe a prodával jenom svoje a zřejmě to dosáhlo vyšších rozměrů, že to došlo i jeho zaměstnavateli, který tam nemohl být stále fyzicky přítomen…

Hlavně, žes to mohl po dvou letech pustit, někde chtějí pronájmy na víc let dopředu a vyvázat se není tak jednoduché…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.2.25 12:27
@Anonymní píše: Více

Jak jsem už uvedl, dělal jsem si to začátkem 90tých let, původně jen tak, do šuplíku, protože jsem byl společníkem a zaměstnancem soukromé školy, která mj. uspořádala pár kurzů „Pohostinství“ pro restituenty hospod a nové podnikatele v oboru, kteří neměli potřebnou kvalifikaci/praxi… Já měl kurz zadara, později jsem ho využil jen krátce/přechodně a později jsem dělal papírově garanta, tenkrát to mělo název „odpovědný zástupce“, např. v další firmě, kde jsem byl společník, sice jedinej s nedokončenou maturou, ale taky jedinej s potřebným „vzděláním“… 8)
Dnes už oboru skoro nic nevím, akorát jsem ještě před pár lety okrajově, v jiném oboru zažil začátek zavádění standartu HACCP a teď už bych s tím nechtěl mít nic společného… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24021
9.2.25 12:33
@free333 píše: Více

Se zaměstnanci je to čím dál tím větší problém a jsem rád, že už nemusím s lidmi dělat a od jisté doby jsem se začal vyhybat funkcím, kde bych měl velet třeba jen 2-3 lidem, ztratil jsem veškeré iluze a už na to nemám nervy… 8)
Já to tenkrát měl celkem jednoduché, ve funkci vedoucího vzdělávacího střediska jsem měl prostě červenec, srpen chatu v bezplatném pronájmu, jinak jsem byl zaměstnanec firmy, eseróčka, v létě prakticky žádné povinosti, plat mi běžel, akorát jsem si rozepsal na ty dva měsíce celou dovolenou… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze