Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Rezii … zas tak malá mi nepřijde.. muj syn má nyní ve 4.5 letech 103 cm… a nejmenší není… nevidím nic špatneho na tom, pokud by holka v dospělosti měla pod 160 cm… co je male je pěkné a hormony kvuli tomu to bych neriskovala
Děkuju všem, tak já zase tak na půl roku přepnu do pohody, a pak zas zkonzultujem graf:) Tyhlety besídky a řady dětí mi nesvědčí. Zato všude chodíme na vstupné do 3 let, pokud zrovna nemám záchvat čestnosti a serioznosti a nehlásím to (a že teda někdy při cenách různých vstupů ho fakt nemám, i tak vždycky všude necháme peněz dost:)
Tak všem díky a šťastné a veselé!
Tak jsem si schválně našla míry mladšího syna. Ve 3 letech měl 94 cm a 12,9 kg (starší měl o 5 cm víc a byl o kilo těžší). Je drobek dodnes, ve třídě jsou menší snad jen dvě holčičky, ale je červnový, takže skoro nejmladší. Roste a přibírá sice pomaleji, ale pravidelně, tak to dr. nikdy neřešila. Aktuálně měří cca 126 a váží 21 kg v 7,5 letech.
Dcerka ve 3,5 letech měla 99 cm a je jedna z největších ve školce, takže bych 95-95 fakt neřešila. Váhu měla tedy cca 15 kg. U holky je lepší ať je menší než větší, no ne? Teď od září vyrostla najednou o 3 cm a přibrala přes půl kila. Já mám 175 cm, muž 183, jeho rodina je spíš menší, mamka měla tak 1,6 m. Teď čekám chlapečka a doufám že ten bude do našeho rodu, máme tam několik jedinců přes dva metry, včetně mého bratra ![]()
Dcera měla na tříleté prohlídce 94 cm a 12,6 kg. Na pětileté 107,5 cm a 15,6 kg. Je to žížala hubená, lezou jí žebra, doktorka to nijak neřeší. Nejstarší syn byl ještě menší (ve 3 letech 89,5 cm, v 5 letech 102 cm), tomu aspoň psala do očkováku drobný, čilý ![]()
@Rezii tvoje holčička je menší, ale zase nijak extrémně malá.
Moje kamarádka má holčinu, je jí 4,5 a má stejnou výšku jako tvoje dcera. Já bych to zatím neřešila.
Asi nebude mít mít v dospělosti 180 cm, ale to přece nevadí. Navíc u holky ![]()
Koukala jsem do tabulky, tak dcera ve 3 letech 93 cm, ve 3,5 96 cm, ve 4 stale 96 a ted ve 4,5 100 cm rovnych. Ve 3,5 13,2 kg, ve 4,5 14,4 kg. Je proste drobnejsi. Navic vubec neji a chvili neposedi. Nikdo to neresi. Ani ja.
Já mám obě děti bonsaje, jsou zdraví, akorát prcci.
Syn je na tom přibližně stejně, jako tvá dcera, dcera byla v jejich věku ještě menší. Teď už je druhačka a pořád je drobná ![]()
U nás nemají být po kom velcí nebo tlustí, no.
@Rezii Holka měla na třech letech 95,5cm a 15kg, o dva roky později 109cm a 17,9kg. Přišlo mi, že hrozně dlouho nosí pořád to samé oblečení a najednou jí bylo všechno malé
Kluk měl zase ve stejném věku o 10 cm víc, ale váhu stejnou, takže taková vytáhlá nitěnka.
Dcera ve 3 letech 95cm/11,2kg. V průkazce drobná. Od narození 3.percentil. Neřešilo se. Za 2 týdny půjde na 5-letou prohlídku, tak jsem zvědavá.
U nas ma tedy dcerka ve 2 a pul letech 85 cm a 10 kg. Dr. nic neresi. Tak nevim…
Tak to u nás je opak jak kluk a hlavně holka jsou jak o rok starší ale váhove odpovídají věku takže jak jsou vytáhli tak jsou hubení. Všechny testy v pořádku. tak pokud je zdravá a tak nějak roste i když teď to není průběžně ale spíše skokove ale prostě roste tak bych neresila
@Pipet píše:
Já mám obě děti bonsaje, jsou zdraví, akorát prcci.
Syn je na tom přibližně stejně, jako tvá dcera, dcera byla v jejich věku ještě menší. Teď už je druhačka a pořád je drobná
U nás nemají být po kom velcí nebo tlustí, no.
prý bonsaje, to je pěkný
![]()
@Rezii píše:
Ahoj, obracím se na maminky, které s výškou u svých dětí nakonec dopadly „neslavně“ a skončily u píchání růstového hormonu. Máte prosím záznamy o výšce svých dcer v 3,5 letech? Juditka má 95, podle některých měření 96 cm, asi 13,5 kg. Je nejmenší v své třídě ve školce, tak do mě pořád všichni šijí- tchyně, manžel. Tuhle byl u nás stejně vysoký, o rok mladší klouček:( Nikdo v rodině není žádný úplně prcek, já mám 174, manžel asi 173. Doktorce praktické ale zatím stačí, že je v tabulce - okolo desátého percentilu. Byla už i míň, i o hodně víc - jako batole i okolo 25tého. Řešily byste na mém místě něco navíc a případně v kolika letech? Nebo vážně stačí že není pod tabulkou?
Dcera měla 96 ve 4,5 letech, teď jí bude 8. Roste pomalu, ale roste.
Ještě je brzy na nějaká dramatická řešení, známi mají dceru, kterou kvůli růstu vyšetřovali tak až kolem 10 roku (rtg zápěstí), a ještě o růstovém hormonu nerozhodli.
Ve 3,5 letech je opravdu brzy něco řešit, pokud roste.
Moje holky dvojčata, ale narodili se předčasně, je jim 4 a půl mají 91 92 a 10 a 11kg, a od září jim pícháme růstový hormon plus dva krát denně pijou nutrinidrinky, nesouhlasím, že by se to mělo řešit až později, a že nižší váha nevadí, že jsou holky, když onemocní jen blbou chřipkou, je to sakra znát, pak se s toho dostávají půl roku ![]()