Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, obracím se na maminky, které s výškou u svých dětí nakonec dopadly „neslavně“ a skončily u píchání růstového hormonu. Máte prosím záznamy o výšce svých dcer v 3,5 letech? Juditka má 95, podle některých měření 96 cm, asi 13,5 kg. Je nejmenší v své třídě ve školce, tak do mě pořád všichni šijí- tchyně, manžel. Tuhle byl u nás stejně vysoký, o rok mladší klouček:( Nikdo v rodině není žádný úplně prcek, já mám 174, manžel asi 173. Doktorce praktické ale zatím stačí, že je v tabulce - okolo desátého percentilu. Byla už i míň, i o hodně víc - jako batole i okolo 25tého. Řešily byste na mém místě něco navíc a případně v kolika letech? Nebo vážně stačí že není pod tabulkou?
Pokud je na 10. percentilu, a rovnoměrně, pravidelně roste neřešila bych to
@Rezii Tohle holka ve 3,5 letech ani neměla, měla nějakých 91 a zatím všechna vyšetření ji vyšla v mezích normy, tak se zatím vyčkává. A pokud vyloženě nestagnuje a nepropadá se percentilem, tak bych nic neřešila, my se plácáme okolo 3.
@slavuska1 Právě že rovnoměrně moc ne, percentil si nedrží. Lítá hodně nahoru dolů, ale je fakt že v dlouhodobém horizontu bohužel spíše setrvale klesá. Já rozhodně nejsem matka hysterka, ale teď zase kolem besídky, jak tam stáli v řadě, byl ten rozdíl propastně vidět - nevím asi máme ve školce samé nad 50 percentilem nebo co, doktorka - zas jiná - taky tvrdí, že už se ty tabulky dlouho neaktualizovaly, že jsou dnes děti větší -, tak jen nechci něco zanedbat. Byla bych ráda za konkrétní výšky konkrétních holčiček, které nakonec bohužel v pořádku nebyly a dneska píchají. Předem všem díky!
@Rezii Syn stejneho veku ma taky 95 cm, též vypadá o rok mladší. Já mám ale 158 cm a chlap 173 cm, takže velký nema být po kom. Vzhledem k tomu, ze je na 10. percentilu, tak to nějak neresime.
Dcera je teda pod 5., ta bude jeste menší než brácha. V roce a pul měla 75 cm.
@j.a.n.i1 píše:
@Rezii Tohle holka ve 3,5 letech ani neměla, měla nějakých 91 a zatím všechna vyšetření ji vyšla v mezích normy, tak se zatím vyčkává. A pokud vyloženě nestagnuje a nepropadá se percentilem, tak bych nic neřešila, my se plácáme okolo 3.
Děkuju moc, takovýhle příspěvek mě uklidňuje že ještě až tak plašit nemusím.
Dcera 3 roky 96 cm a 13,1 kg a ve 4 letech 103 cm a 16,2 kg, v těch 3,5 letech měla kolem 14 kg. Vždy byla a je nejdrobnější, pohybovala se na 3.-5. perc. Dr. to vždy stačilo, tak jsem to neřešila.
@Rezii muj mel ve 4 letech 100 cm coz je na kluka podobne jako ta vase. Je prcek, ale nastesti tim, ze zijem ve francouzskem prostredi to nikdo neresi a to i tak je nejmensi.
@Rezii Obávám se, že budeme řešit kluka, ten je starší a už je mimo křivku úplně - v pěti letech zjištěný kostní věk 2,5 roku, ale ani u něj zatím nemocnice neplaší, pořád roste, i když pomalu.
Dcera ve čtyřech letech má 101 cm a 15,1 kg oblečená. Zhruba v těch 3,5 letech měla 96 cm a 14,3 kg oblečená. A doktor podle dýlky něčeho na noze prohlašuje, že bude vysoká. Mýmu bráchovi, který byl drobnější to taky předpověděl a měl pravdu
Ale my máme drobný, ale velmi čilý děti v rodině. Mamka byla ještě v devítce nejmenší ze třídy a má úctyhodných 182 cm. Neteř ještě ve třech letech měla 10 kg a teď v 16 je to normálně vysoká dívčina
Takže dceru neřeším
Doktorovi se naopak moc líbí, že je štíhlá
Výšku ani váhu nikdy neřešil, rostla rovnoměrně. Zato se už mu moc nelíbí můj pětiměsíční, kojený syn, který váží kolem 8 kg ![]()
@Rezii Mám stejně starou dceru, ve 3 letech u dr. naměřeno 90 cm a 11 kg. Teď se nám zdá, že se trochu vytáhla, konečně budeme moct vyřazovat oblečení vel. 92, odhaduju, že má cca 93-94 cm, neměřila jsem ji, váhu má aktuálně 12,5 kg. Taky všude nejmenší. V naší rodině jsou lidé spíš menšího vzrůstu, obzvlášť ženy, takže genetika taky určitě hraje roli.
Vyšetření absolvovala kolem roku, kdy byla dr. z jejího neprospívání nervózní, navštívily jsme i gastro, vše v pořádku.
Dcera v grafech od narození klesá, neb se narodila s 52 cm a 4,56 kg.
@Rezii Malá měla na tříleté prohlídce 94 cm a 12kg, nenaapadlo mě ani doktorku to nějak řešit a hledat nějaký problém. Teď je jí 7,má 122cm a 18kg. Ještě navíc je srpnová a šla do školy bez odkladu, takže většina třídy je o rok i více starší. Na besídce jsem taky nevěděla, jestli mám brečet nebo se smát. Vypadala jako jejich mladší sestra. Jinak mi to nevadí, je zdravější, než o 10 kilo těžší vrstevníci, závodně sportuje, takže klid, aspoň nebude mít problémy s nadváhou. Lepší mít tohle, než tlusťocha, to by mi vadilo víc.
Ty jo, tímhle bych si asi vůbec nelámala hlavu, nevím co se píchá, ale přijde mi to divné tohle řešit. Syn ve třech letech 92 cm a 12,5 kilo a nikdo nic neřeší, prostě je drobnější. Holky opravdu je potřeba se takhle stresovat? Navíc před vánoci.
@Rezii já mám teda kluka a má dva (10kg, 83cm). Ale jeho výška a váha se řeší už dlouho. Výškově se pohybuje 2.-5. percentil. Váhově se vyšplhal na 1.
Sledovali nás všude možně, nic nenašli (ono ho nebaví jíst). A naposledy na antropologii říkala, že když odhlédne od té váhy, tak roste moc pěkně, i když na spodní hranici a že podle ní žádné sledování na endokrinologii není potřeba.
Já mám 161, manžel je teda vyšší 178, ale ten byl prý nejmenší až do nějaké třetí třídy a vytáhl se až pak a je nejvyšší z celé rodiny (mojí i jeho, takže v tom dělá bordel
)