Rezervační poplatek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14210
3.2.13 18:24

Poplatek za zprostredkovani plati realitce kupujici. Nekdy je soucasti ceny a realitka si ho ztrhne a nekdy je to cena + poplatek, zalezi jak to RK inzeruje. Napr. my kdyz prodavali byt, tak jsme za nej chteli 1,5 milionu a realitka tedy byt nabizela za 1 550 000,– kde si uz pricetli svoji provizi. Provizi musel kupujici slozit pri podepsani rezervacni smlouvy a kdyby nakonec k obchodu nedoslo, ta by propadla.
Ale da se s nekteryma realitkama domluvit i jinak, zalezi na ochote.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
3.2.13 18:58

Ne, to mi normalni neprijde… rezervacni poplatek slouzi jako pojistka, ze prodavajici, pocka az ty koupis. Takze mi neprijde normalni, ze to je jeste navic. S tim bych nesouhlasila.

V drtive vetsine pripadu uz je provize zapocitana v kupni cene, proste si to realitka navysi.

Vy si musite nechat schvalit uver? Mate neco predschvaleneho? Co smlouva o smlouve budouci kupni? ¨ja ty rezervacni smlouvy nesnasim - at uz jako realitak nebo jako kupujici… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12934
3.2.13 19:01

Zákeží na tom, jak to má tak realitka nastavené. Někde je to součástí ceny a jinde ne.
Jde o to, kolik vlastně ve finále té realitce za její služby zaplatíte. Za byt by to mělo být v současné době 3%-6% kupni ceny bytu. Tudíž bych řekla, že pokud byla cena bytu 900 000, tak je to na hranici těch 6% a je to docela dost, ale ještě v rámci normy. Pokud je kupní cena bytu menší než 9000 000 a k těm 50 000 si realitka nechá ještě něco, tak bych jim to určitě nedala, protože to není normální standartní provize, spíš velmi nadstandartní.
I kdyby to mělo být těch 50 000, tak bych zkusila smlouvat. Je doela realitní krize a mělo by se to pohybvat spíše kolem 4% než kolem 6%.
Vy jste o tom s realitkou nemluvili předem, jaké si berou provize z ceny bytu-v procentech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
3.2.13 20:52

Kupovali jsme byt novostavbu přes realitku (developer měl jeden dum přes rk a jeden prodával sám) rezervační poplatek jsme skládali 150tis. Ktery se potom odecital z ceny. Kolik z toho šlo RK nevím a ani mě to nezajimalo. Zcela určitě by ale měl byt odečten z ceny bytu. Nic navíc bych neplatila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10683
4.2.13 10:03

Nám taky rezervační poplatek odečetli z ceny domu, ale v ceně byl už zahrnut poplatek realitce což u všech prodávaných nemovistostí není a mají tam psano u ceny + poplatek realitce, takže jestli ten poplatek není zahrnut v ceně nemovitosti, tak mi na tom nepříjde nic divnýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
14.7.15 10:48

Ahoj,
chci se zeptat ohledně toho rezervačního poplatu. Budeme kupovat byt, u ceny mají napsáno tohle: 1 499 000 Kč za nemovitost, včetně provize, včetně poplatků, včetně právního servisu. Znamená to, že je do toho ten rezervační poplatek započítán? A po zaplacení RP bude cena nižší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.15 13:42

Rezervační poplatek

Ahoj mám dotaz k rezervačnímu poplatku

Jaká je praxe s placením rezervačního poplatku?

Máme našetřeno 10% z vlastních zdrojů a na 90% si chceme brát hypotéku.
V případě, že zaplatíme nějakou částku jako rezer. poplatek. Bude se počítat do těch 10%, které chceme použít z vlastních zdrojů?

Např. byt je za kupní cenu 1.000.000,–
Já zaplatím 50tis jako rezervační poplatek.
Zůstane ve smlouvě jako kupní cena stále 1.000.000,– a já budu moct s touto částkou zažádat o 90% hypotéky? S tím, že bych ještě z vlastních zdrojů doplatila zbývajících 50 tis.?
Nebo se kupní cena o rez. poplatek sníží a banka mi nepůjčí na milion ale jen na 950 tis. Takže by bylo nutné si vzít 100% hypotéku?

Existuje i možnost, že by se rezervační poplatek vrátil zpět na náš účet nebo se vždy započítává do kupní ceny.

Doufám, že jsem vám to popsala srozumitelně. Je to věc, které s manželem moc nerozumíme. Proto Vás prosím o radu.

• Citovat
  • Upravit
2212
12.8.15 13:50

Co já si pamatuji tak nám rezervační poplatek poslali zpět na účet… Ale mi to měli ještě trochu složitější..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
12.8.15 14:23

Nám kupní cena ve smlouvě normálně zůstala, jen byly rozepsány částky: vlastní zdroje, hypotéka, rezervační poplatek (který byl už zaplacen)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel