Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj všem,
chtěla jsem se zeptat, zítra jdu do banky a do realitní kanceláře. Byli jsme se podívat na byt a rozhodli jsme se ho koupit. Jenže realitka po nás jako po kupujicích chce 50tis rezervační poplatek, ale cena nemovitosti zůstane stejná, takže my zaplatíme za byt 900tis což je cena bytu + těch 50tis. Je to normální? nemám s tím zkušenosti, tak děkuji za jakoukoliv odpověd.
Záleží, jak to má realitka nastavené, některá má rezervační poplatek v ceně, takže vlastně neplatí kupující nic navíc, realitka si provize vezme z dohodnuté ceny, ale někde si to účtují zvlášť
@wexi poplatek se většinou odečítá od kupní ceny. A vy jste si nebyli přečíst rezervační smlouvu? Tak to musí být napsaný. Radím si před podpisem tu smlouvu vzít a dát jí svýmu právníkovi.
Ne, nezdá se mi to normální - rezervační poplatek slouží k projevení vážného zájmu o nemovitost - realitka pak nenabízí dalším zájemcům a čeká, až si třeba vyřídíte hypo nebo seženete celou částku nějak jinak… A tento poplatek se pak samozřejmě zahrne do ceny. Pokud byste si to ale rozmysleli, propadne realitce. To je běžná praxe. Ne že si realitka ještě přisadí 50 tisíc
To bych se podívala po něčem jiným - teda pokud doma peníze nepřehazujete vidlema
Tuto realitku bych odhadla jako dost nenažranou - teda pokud nejde o nějaké nedorozumění a rezervační poplatek vám pak nezapočítají do ceny ![]()
Příspěvek upraven 03.02.13 v 17:29
@wexi Normální to není… ale je pouze na tobě zda na to přistoupíš nebo ne.
Ahoj no je my paltili 98 000 poplatek realitce a pak cenu bytu 1 500 000
ale ted ten poplatek je zahrnut někdy v ceně komplet. Ale nemájí to všechny realitky. Takže v podstate ano je to v pořádku
No zítra se jdu podívat na tu rezervační smlouvu, ale já taky původně myslela, že se nám o ty peníze poníží cena nemovitosti. takže místo 900tis budu v bance žádat pouze o 850tis, ale když jsem se na to na prohlídce bytu zeptala, tak mi realiťák řekl, že ne, že těch 50 je navíc. Ale to pak nechápu. Já platím 50tis realitce a prodávající taky?
@wexi píše:
No zítra se jdu podívat na tu rezervační smlouvu, ale já taky původně myslela, že se nám o ty peníze poníží cena nemovitosti. takže místo 900tis budu v bance žádat pouze o 850tis, ale když jsem se na to na prohlídce bytu zeptala, tak mi realiťák řekl, že ne, že těch 50 je navíc. Ale to pak nechápu. Já platím 50tis realitce a prodávající taky?
to ti tady nikdo asi neřekne, protože nevíme, u jaké realitky to kupujete ![]()
Já zrovna prodávám dům a cena je nastavená tak, že rezervační záloha se odečte od dohodnuté kupní ceny a kupujícímu banka dává hypotéku na základě odhadu a ne podle toho, za kolik se dům prodává
Rezervační poplatek je vlastně záloha, zbytek ceny je jen rozdíl mezi kupní cenou a rezervačním poplatkem.
Poplatek co chce realitka se netýká kupujících, ale prodávajících.
Kamarádka kupovala byt přes jednu realitku-a tam jí říkali, že ona by měla dát poplatek za zprostředkování. To odmítla, že to není ve smlouvě a poplatky realitce platí prodávající, ne kupující. Tak realitka po dobrém vysvětlovala, že by jim pomohlo, kdyby jim alespoň něco dala. Nakonec byt koupila, ale bohužel prodávající do dnešního dne nedostala všechny peníze. Není jediná a realitka řekla, že než věc přijde k soudu, tak oni RK zruší. ![]()
@wexi A máte jistotu, že banka úvěr schválí? Aby banka neřekla že peníze nepůjčí a vy jste nepřišli o rezervační poplatek.
My teď měli to samý. Platili jsme realitce 20 tis.jako rezerv. popl. a pak ještě plnou cenu baráku. Těch 20 tis.si nechali asi za zprostředkování a já si do dnes myslela, že realitce platí ten, kdo něco prodává, jako za to, že mu to realitka pomůže prodat ![]()
Některé rezervační poplatky mají realitní kanceláře uvedené ve smlouvach jako bonus pro makléře - on za ten poplatek bude dělat vše co bude v jeho silach aby dům byl opravdu váš a nekoupil ho někdo jiný. BACHA, chce to hodně číst.
My to měli tak, že prodávající s RK sepsal smlouvu, že chce za byt částku X a RK měla požadavek na provizi ve výši Y. Byt pak inzerovala za částku X+Y, přičemž Y byl zároveň rezervační poplatek, který RK po transakci zůstal. Částku X jsme si s prodávajícím dohodli, že půjde přes advokátní úschovu.
Poplatek za zprostredkovani plati realitce kupujici. Nekdy je soucasti ceny a realitka si ho ztrhne a nekdy je to cena + poplatek, zalezi jak to RK inzeruje. Napr. my kdyz prodavali byt, tak jsme za nej chteli 1,5 milionu a realitka tedy byt nabizela za 1 550 000,– kde si uz pricetli svoji provizi. Provizi musel kupujici slozit pri podepsani rezervacni smlouvy a kdyby nakonec k obchodu nedoslo, ta by propadla.
Ale da se s nekteryma realitkama domluvit i jinak, zalezi na ochote.