Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, já mám dona 4 týdenní mimi. Kojíme po 4 hodinách. Když má hlad, tak otevírá pusinku a dělá tzv. kapříky, když má prdíky, tak se kroutí. Když chce přebalit, tak pláče a je neklidný. Poznáš sama během doby v porodnici co jaká grimasa znamená. Jen musíš mimčo pozorovat. Já už poznám, že když hodí ksichtík, tak čůrá a když kaká, tak se strašně rozčiluje. Občas jenom potřebuje vědět, že tu není sám. Když bude plakat, tak zkus jestli nemá hlad tím, že mu dáš malíček do pusy. Pak se koukni do plenky, zkus zacvičit nožičkami, jestli to nejsou prdíky a touto vylučovací metodou přijdeš na to co mu je. Neboj se toho. Jen nesmíš zmatkovat. Mimčo v tomto věku pláče jen, když se mu něco nelíbí, nebo něco potřebuje. Zbytečně ho nenos … malé miminko potřebuje hlavně svůj klid. Taky se nám neosvědčili časté návštěvy … byl pak rozhozený a nemohl usnout. Narušil se mu tím jeho harmonogram.
Kojení až po třech nebo dokonce čtyřech hodinách zní jako pohádka odněkud z ráje.
Ahoj maminky, chtěla jsem poprosit, napsala by jste mi některá režim svého ročního dítěte a nejlépe vy, co ještě kojíte? Chystám se v únoru zpět na VŠ a moje Terezka bude mít roček a stále si to v hlavě nedokážu srovnat a představit, jak to asi bude vypadat, dítě, škola, domácnost, učení se, manžel ![]()
Co myslíš reži? Kdy jí, kdy spí? Kojim jen 2× denně. bylo to tak u obou. Přes den jsem kojit nechtěla, hodně lítáme venku a kojit batole na veřejnosti už mi nepřijde úplně vhodné. Jinak ráno vstává okolo 7, chodí spát v půl deváté plus mínu půl hodina. Přes den je nerežiová, co se týká spaní. Spí když je potřeba. Někdy jednou, někdy 2×. Oběd okolo poledne, večeře v půl sedmé. Svačiny někde mezi tím.
Syn byl režimový, respektive já na tom tenkrát dost trvala. Ráno strašil v 6. Večer chodil spát v půl osmé až v osm. Přes den v roce spal 2× po hodině a čtvrt. Jídlo podobně jako dcera.
Já bych hlavně hodně ocenila, kdyby mi malá večer usla a spala celou noc, ale nedovedu si představit, co v tom jejím roce mám čekat. Dneska j celkem režimová, vzbudí se okole 6, pije MM, okolo 9-10 jí ovoce nebo jinou sváču- jde spát, ve 12 má oběd - jde spát, kolem 2-3 má jogurt nebo pod (někdy si schrupne), okolo 6-7 jí kaši, koupe se a spí kolem 8 u mě u prsa. V noci se vzbudí asi dvakrát, většinou ve 2 a ve 4. V průběhu dne si dá semtam i prso, hlavně jak nadává na čaj ![]()
To neodhadneš. Druhak tipuji, že nočního kojení se sama nevzdá. Buď to necháš nebo tomu budeš muset pomoct. Způsobů je zpousty.
Pro zakladatelku - já mám dvouměsíční holčičku a režim se plně přizpůsobuje jí. Postupem času si v noci sama začala prodlužovat spánek, přes den spí jak kdy, každý den je trošku jiný, někdy spí víc, někdy míň. A rozhodně nepláče jen když má hlad nebo chce přebalit, často si třeba stěžuje, že chce pochovat v jiné poloze, nebo naopak nechovat a ležet na zádíčkách a hrát si, ale to poznáš. Když bude miminko nespokojené, prostě budeš zkoušet různé věci
Doporučuju koupit dvě knížky dopředu - Něžná náruč rodičů (jak chovat miminko) a Nejšťastnější miminko v okolí (jak utišit pláč), ty mi obě moc pomohly. Jinak malá na prdíky netrpí, takže ten Simplex kupovat dopředu preventivně mi připadá zbytečný. Uvidíš až se to narodí, jestli ho budeš potřebovat, snad ne ![]()
@janees píše:
Pro zakladatelku - já mám dvouměsíční holčičku a režim se plně přizpůsobuje jí. Postupem času si v noci sama začala prodlužovat spánek, přes den spí jak kdy, každý den je trošku jiný, někdy spí víc, někdy míň. A rozhodně nepláče jen když má hlad nebo chce přebalit, často si třeba stěžuje, že chce pochovat v jiné poloze, nebo naopak nechovat a ležet na zádíčkách a hrát si, ale to poznáš. Když bude miminko nespokojené, prostě budeš zkoušet různé věciDoporučuju koupit dvě knížky dopředu - Něžná náruč rodičů (jak chovat miminko) a Nejšťastnější miminko v okolí (jak utišit pláč), ty mi obě moc pomohly. Jinak malá na prdíky netrpí, takže ten Simplex kupovat dopředu preventivně mi připadá zbytečný. Uvidíš až se to narodí, jestli ho budeš potřebovat, snad ne
zakladatelka napsala příspěvek v roce 2008
současně se řeší obnovení tématu, dítě nyní přes půl roku, jak to bude s režimem v roce
@Lama Lama píše:
zakladatelka napsala příspěvek v roce 2008
současně se řeší obnovení tématu, dítě nyní přes půl roku, jak to bude s režimem v roce
nevadí:)
@MarieOVMUC píše:
nevadí:)
Haha
tak to jo pardon, teprv se tu učím ![]()