Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já Ti bohužel neporadím, jen s dovolením budu téma sledovat, dětičky budu mít od sebe 15m a manžel sice je, ale pracuje na dvanáctky a kolikrát té pomoci moc není. Držím palce ať to ve složité situaci dobře zvládnete!
No, tak to bude záhul. Ale neboj, nepanikař, ono se to nějak zvládne. Tak třeba, vydrží už malý 10minut sedět a poslouchat pohádku? nebo má rád, když mu zpíváš písničku? Tak si sednete, budeš kojit a u toho vyprávět pohádku nebo zpívat, jestli u toho vydrží. Co se týče odkládání miminka, velmi se mi osvědčilo lehátko, víč, co myslím, do toho se mimi odloží a jsou volné ruce na cokoliv. Kdyby miminko jo bylo uplakánek, vyřešila bych to šátkem, dala ho do šátku, bude u tebe a budeš mít volné ruce.
Koupání je trochu oříšek
tak mě napadají dvě možnosti, buď posunout koupání, miminům je režim putna a koupat třeba v osm, když malý spí, nebo, já koupu naší malinkou od jednoho měsíce ve velké vaně, miluje to plavání, držím ji pod krkem, ona se nadnáší, je madšená. Tak jako malinečké bude jedno doba, kdy jí koupeš, a až jí bude třeba měsíc, koupej je spolu, pak jem malou vyndáš, oblečeš, šoupneš do lehátka, vyndáš malýho.
ahojky, to zvládnete, my měli rozdíl 18,5 měsíce, takže asi jako vy.. Když se druhé dítko narodilo, ještě jsem kojila starší, takže 2× kojení, 2× plíny, ale dalo se.. Vždycky musíš vybrat, kdo bude čekat, většinou je to tak, že čeká mimi
Krmení jsem se snažila skloubit, dá se kojit a druhé dítě krmit, ale já měla děti, které byly u koja v klidu, mohla jsem chodit po bytě ap… Kupala jsem je dost brzy společně ve velké vaně (sice chudáci záda), ale je to jediné, jak to člověk zvládne sám (nejsem sama, ale manžel tyhle věci prostě odmítá dělat..). Takže větší do vany, k němu mimi, okoupat je, mimi z vany a odložit poblíž, větší z vany a postupně obléct.. Neboj, najdete si systém.. Třeba zase když jsme šli ven, nejdřív jsem oblíkla prcka (musel přežít, že je chvíli nabalenej), a pak mně a větší dítko.. Postupně pak vyhrával ten, kdo víc řval
prostě klasika.. ![]()
Neboj, nějak to dopadne, sice to bude, záhul, ale to s dětmi blízko od sebe je vždycky. Stejně i kdyby chlap zůstal a chodil do práce, tak by jsi na ně většinu času byla sama. Na nákupy a zařizování byl fajn sourozenecký kočár. Starší i když pěkně chodili, tak někdy bylo fajn, když byl uklizený a přikurtovaný v káře ![]()
Já teda manžela mám a druhé dítko starší, ale když je někdy večer pryč, mám koupání vychytané takto. Nejdřív vykoupu mladší (koupu od narození ve velké vaně), starší buď „pomáhá“ nebo si hraje - v případě menšího dítka bych vás zavřela v koupelně, ať něco někde nevyvede. Pak vytáhnu mimino, zabalím do ručníku, strčím do vany staršího - akorát mu vyměním nebo připustím vodu - záleží, jestli byla znečištěna
Mezitím, co se čvachtá on, si utřu, obleču a nakojím malou, tu si pak odnesu do postýlky (nebo odložíš do lehátka v koupelně, když nebudeš chtít nechat malého bez dozoru), umyju staršího, osuším, odnesu do pokoje, dám pyžamo, vrátím se pro mladší (nebo v libovolném pořadí, dle situace a rozmrzelosti zúčastněných). Uložím oba do postele a čtu pohádku. Malou to kupodivu uspává taky ![]()
Určitě si najdeš systém i na ostatní věci, určitě ti hodně pomůže nějaké ergonomické nosidlo na miminko - když brečí, ale potřebuješ se věnovat staršímu, dovařit mu oběd apod., tak je to k nezaplacení. Chce to jenom se zastavit a dobře si to promyslet - pak se zvládne všecko.
Přečti si knížku Nejšťastnější miminko v okolí od Karpa, je ke stažení i na ulozto.cz. Já když jsem se chtěla se starším třeba naobědvat, tak jsem mimino zkrátka zavinula, pustila lux a jedli jsme a mimino bylo okamžitě v limbu
Stejně tak večer, zkrátka jsem zavinula, zapla lux a mimino samo usnulo a já mohla v klidu uložit staršího.
Velký pomocník je šátek, žádné velké oblékání mimča i v zimě, jen nandat čepici, návleky na nohy, navázat do šátku a zapnout přes něj bundu, přes malý mimčo zapneš klidně i nějakou běžnou volnější bundu. Odpadne ti navlíkání mimina, budeš moct v kočáru vzít případně starší, pokud nebudeš mít tandem. Pokud starší už poťape, tak na nákup se dá jít s dítkem v šátku a taškou na kolečkách, na nákup jede starší na tašce a zpátky to musí zvládnout po svých. Snadná manipulace i v mhd.
Koupání - rozhodně nekoupu každý den, není to obzvlášť u malého miminka potřeba, stačí 1×-2×týdně (přičemž samozřejmě prdku, ruce a pusu umeješ dle potřeby), takženemusíš koupat obě děti v ten samý den. Moc velký, i když nevýchovný pomocník, jsou pohádky, člověk zapne pohádku a máš tak 8min od batolete volno. Pouštěla jsem třeba na youtube teletubies.
Asi to bude vážně na budku, takže přeju pevné nervy a pamatuj, že nemusíš být dokonalá, je potřeba děti nakrmit a přebalit a vše ostatní už je příjemná nadstavba, takže když třeba stihneš ještě hodit prádlo do pračky, jít na procházku, večer si sednout na emimino a trochu si splknout, tak je to úspěch a můžeš být na sebe hrdá ![]()
tak předně teda přeju hodně energie a síly - jednoduché to nebude! ale určitě to zvládneš!
já mám rok a půl stará dvojčata a k tomu měsíční mimčo a manžel je workoholik, podnikatel - takže musim většinu zvládat sama! u nás jsem se teda nejvíc bála toho, že naše holky jsou strašně zbrklý a neohrabaný a to je asi největší problém! učím je na malýho sahat jen opatrně, takže hladí a pusinkujou, ale už se stalo, že jsem neuhlídala a jedna ho škrábla…a taky občas hopsají na gauči, když prcka kojim! když začnou takhle blbnout a nemůžu je usměrnit, tak malýho odložim a dám holky do postýlek a v klidu dokojim. mimino koupu až když jsou holky v postýlkách.
když jdeme ven, tak nejdřív oblíknu batolata a sebe a nakonec mimino!
bála jsem se, jaký to bude v noci, ale dvojčata už spí celou noc a když se občas vzbudí, tak tam ani nechodim za nima a zase usnou. chodim tam až k ránu jim dát mlíko a to většinou po ranním kojení mimina!
tak držim palce ![]()
@Gladys píše:
Přečti si knížku Nejšťastnější miminko v okolí od Karpa, je ke stažení i na ulozto.cz. Já když jsem se chtěla se starším třeba naobědvat, tak jsem mimino zkrátka zavinula, pustila lux a jedli jsme a mimino bylo okamžitě v limbuStejně tak večer, zkrátka jsem zavinula, zapla lux a mimino samo usnulo a já mohla v klidu uložit staršího.
Ceka me take maly vekovy rozdil a ten Karp na ulozto je dobry tip, ale nejak ho tam nemuzu najit - nasla jsem jen Nejstastnejsi batole ale ne miminko. Je tam i to miminko? A pod jakym nazvem ho prosim te najdu?
@monika215 sakra, tak já myslela, že tam je, asi ho dali pryč.
tak tady je výcuc http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
@Gladys píše:
@monika215 sakra, tak já myslela, že tam je, asi ho dali pryč.
tak tady je výcuc http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
Dik moc ![]()
U nás měl syn už 2,5r, tak byl rozumnější. U vás to bude větší záhul. První měsíce byl skvělý šátek, mimino bylo v klidu a já stíhala navařit staršímu, nakoupit (v kočárku mimino řvalo), občas i uklidit
. Koupání jsem omezila na 1× týdně, jinak byla jen rychlá sprcha staršího + zadek mladší po každém kakání. Časem jsem dávala do vany ke staršímu koupací kyblík s mladší.
Při kojení jsem staršímu četla nebo jezdil okolo s autama.
Nejhorší jsou ty první měsíce, přeju silné nervy, zvládnout se to dá, ale bez další opory je to hodně náročné.
@Irčina já bych oponovala, první měsíce byly v klidu, mimino spalo (i když teda furt běžel lux
), ale jakmile mladší začal ovládat prostor, tak starší začal žárlit, bere mu hračky, bouchá ho, štípe, kouše, sedá si na něj, zkrátka celkem děs. Pořád se dožaduje, že „Mamoška (čti Fanouška) do ohlátky“ ![]()
A ž se mladší postaví a rozběhne, tak čekám, kdo z nás tří přežije, u sebe si nejsem jistá ![]()
@Gladys Tak to Samíkovi vadí ségra už teď - „dáme Haničku do košíku / postýlky“
Co bude dělat, až se rozleze, to nevím… To se asi zvencne ![]()
Ahoj holky, chtěla bych poprosit o pomoc. Jsem v pátém měsíci a doma mám ještě malého raubířka,kterému bude teď 14měsíců. Jsem vdaná,ale jsem v situaci,že si budu muset hledat podnájem a zůstanu s dětmi sama. Až se maličká narodí, tak synkovi bude rok a půl a já vůbec nevím,jak to budu sama zvládat,hlídání ani nic podobného nemám, kamarádky taky nejsou k využití a s brzy bývalým manžel nebudu moct počítat, takže jak třeba s koupáním a krmením?máte nějaké osvědčené rady? prosím pomoc,začínam panikařit jak to zvládnu…