Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jinak třeba byli docela hezký potomci psa Amabhele Lihuntra, byl to import z afriky. Ale překvapivě jich moc není vidět…ale jeho majitelka měla děsnou pověst ![]()
Zdravím, máme sedmiletou čubu Ridgebacka a už asi tři měsíce má takové velké skvrny na srsti. Nesvědí jí to, ale vypadá to hrozně, viz. obrázek. Nemáte někdo zkušenost? Děkuji
@Dik To je divný, neleží někde na něčem, co barví? Náš mě jednou podobné skvrny, ale o hodně menší a k tomu i lupy a měl to ze žrádla. Zašla bych s tím k vetovi.
Alergie, na cokoliv (zradlo, trava, plisne…). RR je na ne hodne nachylny. Takhle presne vypadala fena me tchyne, akorat to mela od podstatne nizsiho veku.
@Dik určitě by to chtělo k veterináři, kožní problém může být opravdu cokoliv. Na kůži se může projevit i jiný zdravotní problém, než třeba plísně nebo alergie, a podle fotky nikdo diagnozu určit nemůže.
Prvně bych chtěla u veta krevní rozbor jestli jí něco nechybí, až pak bych řešila případné alergie/plísně
Naše má menší, ale vypadá že stejný fleky jako ta tvoje.. U ní je diagnostikovaná folikulitida, ale neustále se jí vrací. Brala na to antibiotika vždy cca 3-4 měsíce, vydržé pak půl roku bez a má to znovu. Ale jestli je to to samý to nepoznám. Za veterinářem at udělá stěry.
Zdravím. ![]()
Po dlouholeté úvaze uvažujeme s partnerem o pořízení štěňátka.
Je to 15 a 17 let, co jsme každý z nás měli doma štěně a i tak to bylo trochu jinak, protože nebývala moc sama doma.
Chci se proto zeptat, za jak asi dlouho vaši pejsci pochopili, že se v nepřítomnosti páníčka neštěká a unavení spinkali aspoň tak pět hodin? Je mi jasné, že je to individuální a záleží na postupu učení, ale jak zhruba dlouho trvá, než se dá jít v klidu do práce? Asi by byl vždycky někdo z rodiny, kdo by ho v průběhu mohl vyvenčit, ale pro orientaci by mě to zajímalo. Jde mi o štěkání, aby tu zbytečně nenaříkal celé hodiny – venčení je jasné, že dlouho nevydrží.
Pokud jste ho učili na spaní v kleci/v ohrádce, tak asi by se dalo ji rozdělit na zóny, aby mělo kam čůrat? Nebo by podložku/noviny jen roztahalo a je lepší to prostě nechat na plovoučce osudu a po příchodu uklidit? Nějaké tipy?
Díky. ![]()
To je hrozně individuální, dopředu nemůžete vědět, jak to bude pejsek zvládat, já mám teď 5měsíční štěně, od 4měsíců je doma bez nehod, po příjezdu domů jsem si ji vzala na 3týdny do postele, aby se naučila spát v noci bez hraní, poté šla do klece(otevřené) odcházela jsem třeba jen vynést koš, potom do obchodu, poté třeba na hodinu, nekňučela, neničila, žádné podložky, prostě každé dvě hodiny ven, po probuzení, hře, jídle, ale jsem doma na rodičáku, takže jsem na ni měla čas.
U prvního psa jsem šla po týdnu do práce, vždy na oběd skočit domů vyvenčit, neskutečné prase, všude načuráno, nakaděno, koberce rozkousané, bohužel si myslím, že to bylo tím, že jsem neměla možnost ho brát každou chvíli ven.
Takže asi tak ![]()
@Litta mame skoro desetiletou RR, od malicka naprosto bezproblemova co se tyce pobytu doma. V puberte teda obcas neco sezrala, kdyz nebyla dostatecne vyvencena (poradna prochazka, alespon 5km) a nechali jsme ji samotnou doma. Potrebu doma v zivote nevykonala krome par prihod strevnich potizi. Nesteka pro nic za nic, s nami si povida ruznym mrucenim, kdyz se objevi nekdo u dveri, tak obvykle jen zbystri, steka ve vyjimecnych pripadech. V ohradce jsme ji nemeli, mela volny pohyb v dolnim patre. Mame klec na stene mopse a ano, u chovatelky mela stenata na casti podlozku na curani a na casti pelisek. Doma ovsem toho stene nikdy nevyuzilo, vencit se chodi ven uplne od zacatku. Ta mela nehod dost, ale to je holt mops
Noviny bych nedavala, spis curaci podlozky, noviny priserne smrdi, kdyz jsou pocurane a jde to blbe vyvetrat.
@Lucy 21 @ELIbeta Díky za odpověď.
Početla jsem si dalších milion zkušeností na psích fórech, ve fb skupině a prý si lidi berou dovolenou tak na týden až dva, že to někdy stačí.
Venčení je jasné, že nevydrží, proto bych asi nějakou tu podložku, aby to nebylo jen tak náhodné, ale to by se vidělo. Představu o kleci jsem zrušila, budeme mu prý zezačátku věřit, uděláme z ložnice holobyt a bude tam. Máme tu celkem provizorní dveře i podlahu, takže bude vlastně jedno, pokud něco zezačátku zničí. Jen aby si neublížilo nějakými úlomky třeba.
Ale chtěla bych učit opravdu po pomalu se prodlužujících intervalech a měla by být ze začátku v nouzi k ruce i rodina, tak by se snad dalo trénovat i měsíc. ![]()
Muž říká (a já souhlasím), že se toho nesmím bát, že to pak pejsek vycítí. Tak snad to zvládneme. ![]()
@Litta
Já bych teda na podložku kašlala, akorát prodloužíte učení konat potřebu venku, pak začne čurat do peřin a nebo na koberec, je to taky měkké.
@Lucy 21 píše:
@Litta
Já bych teda na podložku kašlala, akorát prodloužíte učení konat potřebu venku, pak začne čurat do peřin a nebo na koberec, je to taky měkké.
Pravda, pravda, my na bíglici taky nic neměli, ale taky jsme s ní pořád lítali ven, nehrozilo, že bude déle doma sama, dokud to nevydrží…
My se s RR obesli bez podlozek a v porovnani s mopsici chodila od zacatku mnohem mene casto. Jen mame vyhodu, ze jsme v dome se zahradou a stene jsme si porizovali, kdyz jsem byla na materske (ted taky). Kazdopadne RR byvala doma sama mnohem vic nez je ted mopsina a byla mnohem mene problemova. Krome prochazek tedy, protoze lovecky pud ma znacny ![]()
@ELIbeta Lovecký pud mě nepřekvapuje, naše bíglice zdrhala za srnkama pravidelně a odvolat nešla… A jaká bys řekla že mají další „negativa“? Všude jsou tak vychvalovaní, že je nám to podezřelé a osobně žádného zatím pořádně neznáme, jen jednoho jsem kdysi chvíli hlídala, a to byla láska na první pohled.
@Litta negativa v podstate zadna, znam dost velky vzorek, v rodine je ma kdekdo. Tchyne mela RR s silenymi alergiemi, nam se to nastesti vyhlo. Nase je primy potomek rodicu privezenych z jizni Afriky, takze asi oproti tem dlouhodobe evropskym liniim je trosku jina (vetsi, mohutnejsi, chlupatejsi, ostrejsi). S tim asi take souvisi to, ze je pomerne rasista
, Asiate a Africane jsou trosku problem, pokud maji prijit do domu (v UK je to pomerne zasadni problem, psa na takove prilezitosti odstranujeme z domu). Lide se ji na ulici boji, coz moc nevadi. Je mirumilovna, ale ne lidumil, nedruzi se s cizimi, s nami je ale uplny mazel, absolutne zboznuje deti. Az jednou nebude (doufam, ze az za dost dlouho), tak bude asi dalsi RR ![]()