Rhodéský ridgeback

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2075
6.2.12 20:32
suchoš píše:
Ahoj holky,oživuji tuto diskuzi.Potřebuji poradit od všech,které RR chováte.Uvažujeme o pořízení tohoto pejska nejen proto,že je překrásný,ale i pro jeho povahu.Potřebuji zjistit,jestli necháváte pejska přes noc venku v kotci nebo ho berete domů?Nechci mít doma gaučového psa,ale hlídače,kamaráda i mazlíka který bude hodný,bude hlídat svůj-náš prostor a bude v pohodě k dětem.
Máme obrovskou zahradu,takže na vyřádění prostor je.Bydlíme na vesnici,takže o procházky nouze také nebude,ale jedna jediná věc mě trápí a to:ač je to určitě úžasný pes,tak ho nechci mít 24hodin denně za zadkem a tento pes to prý přímo vyžaduje :think: :think: :think: .Načetla jsem toho opravdu hodně,ale myslím,že nejlepší rada je od těch,co mají pejska doma a ví co a jak :palec: .
Všem předem děkuji za jakoukoli informaci :mavam: .

Ahoj, máme doma téměř 8mi letou fenku. Ta naše s námi žije v domě, bohužel je tak naučená odmalička i když máme dům a zahradu. Venku být sama nechce, max. v létě když svítí sluníčko a je teplo, stejně musí mít ale otevřené dveře do domu aby si mohla chodit jak chce. Pokud zavřu, kňučí. Spala s námi i v ložnici a byl velký problém jí dostat ven na chodbu ale zvykla si. Co se týče dětí tak před nimi spíše utíká, to jsem viděla alespoň u neteří jak raději odešla. Máme 7mi měsíční holčičku, k Sofii sem tam přijde, čichne a jde pryč. Co jsem vyčetla já že tento pes je k dětem hodný pokud ho ale dítě nechá na pokoji… Co se výchovy týče chce to pevnou ruku, musí vědět kdo je jeho pán, občas to zkoušela když byla mladší tak jsme jí museli usměrnit. Nejlépe s takovým psem chodit na cvičák pokud sami nemáte dostatečné zkušenosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1105
6.2.12 20:54

Ahojky, tak se přiznám, že mi úplně naskočila husí kůže, když jsem si přečetla, že někdo má ridžbeka venku v kotci a jen při velkých mrazech ho šoupne do sklepa :cert:
Ale na to se Aishenka asi neptala :P

Každopádně mám svého 4. ridžbeka, tohle plemeno sleduji od dob, co se dostalo do České republiky, tedy od roku 1988, tak si myslím, že o něm už něco trochu vím … :* :kytka:
RR (tedy správný rr, který je skutečný představitel plemene, ne nějaká zdeformovaná varianta) je opravdu pes do rodiny, totální závislák, který potřebuje blízskost, kontakt a nejlépe i gauč :P ale přiznám se, že u nás už na gauč nesmí, jen mají pelíšek vedle něj :pankac: . Je to pes, který perfektně ohlídá, dá se velice lehce ovládat - pokud je v kontaktu se svou rodinou, poslechne koholi, i dítě. Vyžaduje hodně pohybu, ale na druhou stranu, když je venku ošklivo, tak vydrží i 48 hodin nečůrat, hlavně aby nemusel na déšť :mrgreen: Každopádně představa, že když mu nabídneš velkou zahradu, že tím ho nadchneš a pes bude nejspokojenější pod sluncem - tak to je fakt omyl. Ani jeden z mých RR nebral zahradu jako místo pro běhání a hry. Zahrada byla prostě součístí obytného prostoru, dokonce i venčit se vyžadovali mimo zahradu - protože přeci v obýváku se taky nevenčí, že… :P :mrgreen:
Takže pokud chceš psa do kotce a na zahradu, vhodného k dětem a nenáročného na údržbu - doporučuji belgického ovčáka Malinois :palec:

Přiznám se, že jsem stále ještě lehce nabroušená z toho příspěvku, kde Ti doporučují RR do kotce a na celodenní pobyt venku, protože když jsem prodávala šťěňata, tak když přede mnou někdo vyslovil, že by dal psa do kotce, tak bych mu štěně nedala ani za milion - na to prostě RR není. Ne pro hladkou srst, na to si zvykne každý hladkosrstý pes, ale právě pro ten potřebný kontakt s rodinou, s lidmi. Pokud ji RR nemá, tak se z něj stane troska. Která přežívá, běhá kolem plotu, štěká, ale ta jeho povaha, to, proč si právě lidé RR pořizují, to už tam není. Právě takovíto RR se pak stávají nezvladatelnými a agresivními jedinci.

Jinak spoustu zajímavých informací o RR můžeš najít na www.ckrr.cz , je to klub chovatelů ridžbeků, kde se sdružují lidé, kteří ridžbeky chovají a věnují se jim.

Samozřejmě, pokud by Tě zajímalo něco dalšího, klidně mi napiš SZ, ráda Ti odpovím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
6.2.12 21:08

Hesinko, zapomněla jsem napsat, že v tom kotci (zděný přístavek u domu vystlaný kobercema) mají topení na stropě. Nevidím nic špatného na tom, že je venku /v kotci) a ne v bytě. A totální závislák může být jakékoliv jiné plemeno :lol: Každý pes má rád své páníčky, pokud se o něho dobře starají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
6.2.12 21:15
renule2 píše:
Hesinko, zapomněla jsem napsat, že v tom kotci (zděný přístavek u domu vystlaný kobercema) mají topení na stropě. Nevidím nic špatného na tom, že je venku /v kotci) a ne v bytě. A totální závislák může být jakékoliv jiné plemeno :lol: Každý pes má rád své páníčky, pokud se o něho dobře starají.

suhlasim s hesinkou, uplne 100%. ridgeback potrebuje mat kontakt s panom, nie ho davat do pivnice, to vazne nie :( :x tak ten psik trpi.

hesinka, pobavilo ma to o tom dazdi, uplne to vystihlo aj nasho milacika :lol: ked je vonku skaredo, tak ho musim pomaly prosit aby sa vycikal :mrgreen:
najstastnejsi je skutocne ked sa moze len tak povalovat pobyte a potvrdzujem, ze nema problem posluchat aj deti na slovo. :andel:
a aj s tou zahradou si to super napisala. behanie po zahrade? nehrozi :D

ale nas je uz taky rozmaznanec, ze ked som s nim vonku a prsi, snezi, ci fuka, tak sa vlecie za mnou aby bol v zakryte :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ET-Lucius
6.2.12 21:22

tááákžee: jsem majitelka RR a dovolim si říct, že o něm mám dost informací přímo z první ruky-ne jen zprostředkovaně od ,,kamarádů,, a z literatury…

takže za prvé: absolutní blbost je chovat toto plemeno venku!RR vyžaduje pozornost a potřebuje žít ve smečce-venku v kotci se mu deformuje psychika ať si každej, kdo ho má venku,říká co chce…

za druhé: jakmile teplota spadne pod -5 je nutno RR oblékat na procházky-je to africké plemeno, které není zvyklé na zimu…dřív nebo později to majitelé zjistí v podobě faktury od zvěrolékaře-pokud ovšem ho budou chtít léčit, že? Ono je totiž těžké poznat, že je pes nemocný např jen blbím zánětem močáku, pokud ho vidím jen cestou od branky k domovním dveřím…

za třetí: RR sice za plotem pouští strach už jen z principu, ale je to spíš hysterka, která se před zlodějem schová…

..nemyslím si, že je to rasa pro tebe, je velmi těžké ho vychovat, spousty lidí na to prostě nemá..já jsem kynolog, ale i tak jsem měla co dělat abych ho vycvičila...... potřebuje úplně jiný přístup k výchově než je znám obecně ze cvičáků …radím ti aby sis to dobře promyslela… a pokud ho chceš mít opravdu jen venku v boudě, tak si radši pořiď takové plemeno kterému to nevadí… nebuď jak někteří ,,chytráci,,
suchoš píše:
Ahoj holky,oživuji tuto diskuzi.Potřebuji poradit od všech,které RR chováte.Uvažujeme o pořízení tohoto pejska nejen proto,že je překrásný,ale i pro jeho povahu.Potřebuji zjistit,jestli necháváte pejska přes noc venku v kotci nebo ho berete domů?Nechci mít doma gaučového psa,ale hlídače,kamaráda i mazlíka který bude hodný,bude hlídat svůj-náš prostor a bude v pohodě k dětem.
Máme obrovskou zahradu,takže na vyřádění prostor je.Bydlíme na vesnici,takže o procházky nouze také nebude,ale jedna jediná věc mě trápí a to:ač je to určitě úžasný pes,tak ho nechci mít 24hodin denně za zadkem a tento pes to prý přímo vyžaduje :think: :think: :think: .Načetla jsem toho opravdu hodně,ale myslím,že nejlepší rada je od těch,co mají pejska doma a ví co a jak :palec: .
  • Citovat
  • Upravit
ET-Lucius
6.2.12 21:32

hesinka to napsala moc dobře-já sem se strašně vytočila příspěvkem pod otázkou suchoše, takže jsem byla drsnější…ale přesto moc nesouhlasím s tím, že je to dobře ovladatelné plemeno :-) o příkazu přemýšlí a pokud se mu něco nezdá, tak prostě neposlechne-což jako největší problém vidím při přivolání…

• Citovat
  • Upravit
2075
6.2.12 21:51
Hesinka píše:
Ahojky, tak se přiznám, že mi úplně naskočila husí kůže, když jsem si přečetla, že někdo má ridžbeka venku v kotci a jen při velkých mrazech ho šoupne do sklepa :cert:
Ale na to se Aishenka asi neptala :P

Každopádně mám svého 4. ridžbeka, tohle plemeno sleduji od dob, co se dostalo do České republiky, tedy od roku 1988, tak si myslím, že o něm už něco trochu vím … :* :kytka:
RR (tedy správný rr, který je skutečný představitel plemene, ne nějaká zdeformovaná varianta) je opravdu pes do rodiny, totální závislák, který potřebuje blízskost, kontakt a nejlépe i gauč :P ale přiznám se, že u nás už na gauč nesmí, jen mají pelíšek vedle něj :pankac: . Je to pes, který perfektně ohlídá, dá se velice lehce ovládat - pokud je v kontaktu se svou rodinou, poslechne koholi, i dítě. Vyžaduje hodně pohybu, ale na druhou stranu, když je venku ošklivo, tak vydrží i 48 hodin nečůrat, hlavně aby nemusel na déšť :mrgreen: Každopádně představa, že když mu nabídneš velkou zahradu, že tím ho nadchneš a pes bude nejspokojenější pod sluncem - tak to je fakt omyl. Ani jeden z mých RR nebral zahradu jako místo pro běhání a hry. Zahrada byla prostě součístí obytného prostoru, dokonce i venčit se vyžadovali mimo zahradu - protože přeci v obýváku se taky nevenčí, že… :P :mrgreen:
Takže pokud chceš psa do kotce a na zahradu, vhodného k dětem a nenáročného na údržbu - doporučuji belgického ovčáka Malinois :palec:

Přiznám se, že jsem stále ještě lehce nabroušená z toho příspěvku, kde Ti doporučují RR do kotce a na celodenní pobyt venku, protože když jsem prodávala šťěňata, tak když přede mnou někdo vyslovil, že by dal psa do kotce, tak bych mu štěně nedala ani za milion - na to prostě RR není. Ne pro hladkou srst, na to si zvykne každý hladkosrstý pes, ale právě pro ten potřebný kontakt s rodinou, s lidmi. Pokud ji RR nemá, tak se z něj stane troska. Která přežívá, běhá kolem plotu, štěká, ale ta jeho povaha, to, proč si právě lidé RR pořizují, to už tam není. Právě takovíto RR se pak stávají nezvladatelnými a agresivními jedinci.

Jinak spoustu zajímavých informací o RR můžeš najít na www.ckrr.cz , je to klub chovatelů ridžbeků, kde se sdružují lidé, kteří ridžbeky chovají a věnují se jim.

Samozřejmě, pokud by Tě zajímalo něco dalšího, klidně mi napiš SZ, ráda Ti odpovím :kytka:

já se ale neptala, reagovala jsem na dotaz zakladatelky, ta naše je s námi celoročně doma :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
6.2.12 21:52
ET-Lucius píše:
hesinka to napsala moc dobře-já sem se strašně vytočila příspěvkem pod otázkou suchoše, takže jsem byla drsnější…ale přesto moc nesouhlasím s tím, že je to dobře ovladatelné plemeno :-) o příkazu přemýšlí a pokud se mu něco nezdá, tak prostě neposlechne-což jako největší problém vidím při přivolání…

no, to je asi uz od konkretnej povahy. my chodime s nasim na luky, vzdy je na volno a minule ked tam boli srny a zacal ich nahanat, tak po zavolani sa otocil a vratil.
ale priznavam, ze ako stena bol hroooozne tvrdohlavy. ale som sa mu prvych 8 mesiacov venovala niekolko hodin denne a vysledky skutocne poznat.
podotykam, ze som ho nikdy neudrela. stacilo ho oprskat vodou :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
6.2.12 21:56

s tím nachlazením souhlasím, já tu naši vzala minulý týden ven na procházku když jsme šli s malou, nebylo ani -5 a stejně to odnesla nachlazením :( teď má antibiotika ale je to dobrý. Upřímně neznám nikoho kdo by RR měl venku v kotci. Jestli je hlídač těžko říct, za plotem pokud má důvod tak štěká, jinak je. Já spíše říkám že kdyby nás vykradli tak ona jim ještě přinese to čeho by si zloději nevšimli :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
6.2.12 22:00

Ne, tento pes není do kotce a to je jedno že je zateplený, je tu o něm napsáno hodně a opravdu toto plemeno není jen kamarád, to je partner. Vyžaduje kontakt s rodinou, jsou to všeobecně postelový miláčci…

Aishenka píše:
suchoš píše:
Ahoj, máme doma téměř 8mi letou fenku. Ta naše s námi žije v domě, bohužel je tak naučená odmalička i když máme dům a zahradu. Venku být sama nechce, max. v létě když svítí sluníčko a je teplo, stejně musí mít ale otevřené dveře do domu aby si mohla chodit jak chce. Pokud zavřu, kňučí. Spala s námi i v ložnici a byl velký problém jí dostat ven na chodbu ale zvykla si. Co se týče dětí tak před nimi spíše utíká, to jsem viděla alespoň u neteří jak raději odešla. Máme 7mi měsíční holčičku, k Sofii sem tam přijde, čichne a jde pryč. Co jsem vyčetla já že tento pes je k dětem hodný pokud ho ale dítě nechá na pokoji… Co se výchovy týče chce to pevnou ruku, musí vědět kdo je jeho pán, občas to zkoušela když byla mladší tak jsme jí museli usměrnit. Nejlépe s takovým psem chodit na cvičák pokud sami nemáte dostatečné zkušenosti..
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ET-Lucius
6.2.12 22:02
..já zas říkám, že by ten můj za piškota provedl po domě a za kus párku ukázal cennosti :-D …ať je brzo zdravá :-)
Aishenka píše:
s tím nachlazením souhlasím, já tu naši vzala minulý týden ven na procházku když jsme šli s malou, nebylo ani -5 a stejně to odnesla nachlazením :( teď má antibiotika ale je to dobrý. Upřímně neznám nikoho kdo by RR měl venku v kotci. Jestli je hlídač těžko říct, za plotem pokud má důvod tak štěká, jinak je. Já spíše říkám že kdyby nás vykradli tak ona jim ještě přinese to čeho by si zloději nevšimli :-D
  • Citovat
  • Upravit
2596
6.2.12 22:05

Jinak holky, když tu píšete o RR, začínám příjmat rezervace na štěňátka s PP po výborných rodičích, oba jsou povah mírné, klidné, vyrovnané, kamarádské a stejně tak oba mají ocenění z mezinárodních výstav: CAJC, CAC, BOB atd. S předpokládaným termínem porodu duben/květen…stránky mám zatím ve výstavbě, ale jakékoliv otázky ráda zodpovím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
6.2.12 22:06
ET-Lucius píše: ..já zas říkám, že by ten můj za piškota provedl po domě a za kus párku ukázal cennosti :-D …ať je brzo zdravá :-)
Aishenka píše:
s tím nachlazením souhlasím, já tu naši vzala minulý týden ven na procházku když jsme šli s malou, nebylo ani -5 a stejně to odnesla nachlazením :( teď má antibiotika ale je to dobrý. Upřímně neznám nikoho kdo by RR měl venku v kotci. Jestli je hlídač těžko říct, za plotem pokud má důvod tak štěká, jinak je. Já spíše říkám že kdyby nás vykradli tak ona jim ještě přinese to čeho by si zloději nevšimli :-D

tak vidím že zřejmě všichni RR by za kus žvance udělali cokoliv :-D U nás bere vše, i vařenou zeleninu co malá nesní :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ET-Lucius
6.2.12 22:09

můj RR byl zase zlatej do první puberty-odvolala jsem ho za každé situace…dnes si už třeba tou srnou nejsem jistá, proto mám na každé procházce oči na šťopkách a při jakémkoli náznaku zvěře zavčasu odvolávám …přivolání piluju, ale je to běh na dlouho trať, přece jen je to lovecký pes…a ano:určitě je to pes od psa :-)

prosím mohla by si mi tuhle větu zkusit napsat jinak? ,,podotykam, ze som ho nikdy neudrela. stacilo ho oprskat vodou,, nějak si nejsem jistá jak si to mám vyložit :-)

soldi píše:
ET-Lucius píše:
no, to je asi uz od konkretnej povahy. my chodime s nasim na luky, vzdy je na volno a minule ked tam boli srny a zacal ich nahanat, tak po zavolani sa otocil a vratil.
ale priznavam, ze ako stena bol hroooozne tvrdohlavy. ale som sa mu prvych 8 mesiacov venovala niekolko hodin denne a vysledky skutocne poznat.
podotykam, ze som ho nikdy neudrela. stacilo ho oprskat vodou :P
  • Citovat
  • Upravit
ET-Lucius
6.2.12 22:14
tak to je dobrej :-D můj je sice krmenej BARFem, ale zeleninu syrovou ne a ne strčit do tlamy :lol:
Aishenka píše:
ET-Lucius píše: ..já zas říkám, že by ten můj za piškota provedl po domě a za kus párku ukázal cennosti :-D …ať je brzo zdravá :-)
Aishenka píše:
tak vidím že zřejmě všichni RR by za kus žvance udělali cokoliv :-D U nás bere vše, i vařenou zeleninu co malá nesní :-D
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný