Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Laugh Queen to nebude tim, tyhle sampony atd pouziva vetsina lidi cely život a nic to nedela. Ja bych to spis videla zmenami v puberte, to se většinou zmeni kvalita vlasů. Můžeš to zkusit podporit nejakymi vitaminy na vlasy, ale moc bych nedoufala. Taky nemam haro, ktere jsem mela jako dite a nečekám, ze by se vrátilo ani pri sebelepší peci.
Držíš diety a nebo jíš „zdravě“ - tedy málo, s nedostatkem tuků, sacharidů a bílkovin? Pokud ano, tak to může mít dost klíčový vliv na kvalitu tvých vlasů.
A kdy ti naposledy kontrolovala lékařka štítnou žlázu (musí se na to udělat odběr krve) a co hladiny železa?
To co popisuješ zní spíš jako vntiřní problém, než něco, co jde řešit kosmetikou. ale poud se objeví příčina a zaléčí se to, výrazně se zlepší i vlasy.
@Ou Je pravda, že jsem za poslední 3 měsíce zhubla asi 10 kg, ale řekla bych, že se v ničem neomezuju, akorát se tak nepřejídám. Se štítnou žlázou problémy nemám, se železem jsem měla problémy, takže si alespoň 1-2× za týden dávám do vody rozpustnou tabletku se železem a ještě zobu každý den nějaké tabletky se zinkem a selenem.
@Laugh Queen píše:
@Ou Je pravda, že jsem za poslední 3 měsíce zhubla asi 10 kg, ale řekla bych, že se v ničem neomezuju, akorát se tak nepřejídám. Se štítnou žlázou problémy nemám, se železem jsem měla problémy, takže si alespoň 1-2× za týden dávám do vody rozpustnou tabletku se železem a ještě zobu každý den nějaké tabletky se zinkem a selenem.
Za 3 mes 10 kilo? Z jakeho důvodu? Snazila ses zhubnout anebo důvod neznáš?
@Laugh Queen píše:
@Kriss Tina To byly všechny možné šampony a kondicionéry plné silikonů, parabenů, sulfátů, SLS a nevím čeho všeho, taky jsem hodně kulmovala, teď už na fén, kulmu ani žehličku nešahám. A hormonální výkyvy nepozoruju.
kosmetika jako taková Vám v tomto věku vypadávání vlasů neudělá
kulma, to je jiná
nestahujete vlasy do těsného culíku??
kulmu zahodit, nepoužívat, nejčastější příčinou v tomto věku je nějaký prodělaný stres
@Ou píše:
Držíš diety a nebo jíš „zdravě“ - tedy málo, s nedostatkem tuků, sacharidů a bílkovin? Pokud ano, tak to může mít dost klíčový vliv na kvalitu tvých vlasů.A kdy ti naposledy kontrolovala lékařka štítnou žlázu (musí se na to udělat odběr krve) a co hladiny železa?
To co popisuješ zní spíš jako vntiřní problém, než něco, co jde řešit kosmetikou. ale poud se objeví příčina a zaléčí se to, výrazně se zlepší i vlasy.
hele, ono s tou šíttnou žlážou…sice se to říká, ale…
udělala jsem x, fakt strašně odběrů kvůli padajícím vlasů na štítnici, taky aby ženský měly klid
a nic, fakt tu souvislost reálně nikdy nevídám…většinou hormony / těhotenství, přechod /, stres a někdy drastické diety
stres úplně nejčastěji
a naopak, rozprasená štítnice jak hrom, hypotyreosa a. t.d. a paní vlasy na tři hlavy…a pořád lepší a lepší kvalita
já bych to z těch učebnic skoro aj vyškrtla… ![]()
@Borrealis Právě že vlasy nosím v culíku přes den a často i přes noc, kadeřnice mi to radila na lámavé vlasy, i když už jsem taky přemýšlela, jestli si tím vlasy spíš nezatěžuju. Na stres už jsem se taky začala zaměřovat, cvičím jógu a občas si pustím nějakou tu antistresovou hudbu před spaním. Taky jsem přemýšlela jestli to není tím, že já jsem hodně komunikativni člověk a potřebuju se stýkat s přáteli, ale teď když to jaksi nejde, mi to hrozně chybí…už aby ty školy otevřeli. Nedávno jsem si ještě koupila nějakou kúru na posílení vlasů, ale ještě jsem ji nestihla vyzkoušet. Tak doufám, že se mi vlasy konečně vrátí do normálu.
takže culíky okamžitě ukončit
na noc?? zatěžuje to mechanicky tahem kořínky a pak nakonec vlas vypadne, to fakt nedělejte
no a když se k tomu přidá stres z korony, je vymalováno
@Borrealis Dobře, na gumičku od teď nesáhnu
, každopádně mnohokrát děkuji, doufám, že se to už konečně zlepší
@Laugh Queen Píšeš do 13 let dobrý a pak to začalo padat. Pokud masivně padat, tak si myslím, že to souvisí s hormony (po nástupu menstruace). Železo zkontrolovat celý profil, to je včetně zásobního, jenom sérové nic neřekne.
Bohužel si myslím, že s tím mnoho neuděláš. Padání vlasů je podle mně hormonální (dyhydrotestosteron když ne štítná žláza), plus genetika.
Já bych doporučila dobře jíst i spát, přidat něco minerálního/vitaminového přímo na vlasy.
Hlavně nestresovat, nekulmovat, netahat za vlasy. Spaní v culíku je strašný.
@Laugh Queen mela jsem neco jako ty. Teda nikdy jsem nemela nejak extra vlasu a nebo super kvalitu ale na stredni mi zacaly hodne padat. Delali mi krevni testy na hormony na stitnou zlazu a nic. V 19 jsem zkolabovala a zjistili nedostatek zeleza. Nasadili zelezo. Pak se to trochu ustalilo ale vlasy byly ridke znicene… v 27-29 letech jsem resila neplodnost a pri tom jsem se dostala na imunologii. Doktorka mi udelala krevni testy mj. i na celiakii a ta se potvrdila. Takze vlasy zelezo neplodnost a ma nizka vaha s tim byla spojena… vlasy se mi teda moc nezlepsily protoze jsem pak otehotnela a kojeni jim zrovna moc nepridalo a hned navazujici tehotenstvi taky ne… takze nepovim jestli se to po diete nejak zlepsilo… uz jsem smirena ze mam skarede vlasy ![]()
Teď když jsem si vlasy ráno česala opět jich vypadlo hodně, ale všimla jsem si, že hodně kořínků bylo obaleno takovým bílým povlakem, netuším, co to je ![]()
Teď jsem četla, že to může být zvýšený mazotok, akorát nevím, co na to pomáhá. Nemáte nějaké tipy?