Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
takych ludi co o sebe hovoria ze su chudobni a maju dostatok je vela… to je ten rozdielny pohlad na vec ![]()
ja som s nasou financnou situaciou spokojna, mame akurat, setrime, lebo mi to robi radost a nie preto ze musime… vetu sme chudobni nepouzivame ![]()
Příspěvek upraven 28.02.12 v 09:28
Ještě takový dovětek k tomu: nechtěla bych, aby náš synek jednou takhle mluvil, nevím, přijde mi to, jako že je to takové znevažování toho, co mám, kdybych říkala, že jsem chudá. Bála bych se to vůbec vypustit z pusy, aby se pak nestalo to, že bych měla skutečný důvod to říkat. Zakladatelka
Já myslím, že lidé kteří berou dost peněz (jasně - je to relativní) a tvrdí o sobě, že jsou chudí - vůbec nevědí o čem mluví. Moji tchánovci mějí cca 40 tis měsíčně dohromady a taky o sobě říkají, že nemají peníze. Ale na nové auto mají, že… U nich je to prostě takový kolorit to říkat. Bez ohledu na význam slov.
Ono je to vačšinou tak, že tí čo majú dosť sa pred druhými ukazujú ako chudáci a večne sa sťažujú. Tiež poznám pár takých, o ktorých viem, že s financiami nemajú problém, ale neustále omieľajú, že im niečo chýba, všetko je drahé a oni sú chudáci.
A to naozaj človek nevie, čo takému človeku povedať. Ja osobne pred nikým nevyťahujem našu finančnú situáciu ani sa s nikým nebavím o našich príjmoch, či výdavkoch a preto neviem reagovať na dotazy tohoto typu. Príde mi to ako súkromná vec, ktorá by sa nemala ťahať medzi druhých, ale každý by si ju mal riešiť doma v súkromí.
A keď už sa niekto k tomu vyjadruje tak ja som ticho. Veď čo mám na to tomu druhému povedať? Radšej to zahovorím a snažím sa nereagovať… ![]()
Jak to máte v rodině, říkáte si, že jste chudí?
Peněz mám tak akorát, umím se uskromnit, a říkám, že chudoba je stav myslí…
Anonymní píše:
Ještě takový dovětek k tomu: nechtěla bych, aby náš synek jednou takhle mluvil, nevím, přijde mi to, jako že je to takové znevažování toho, co mám, kdybych říkala, že jsem chudá. Bála bych se to vůbec vypustit z pusy, aby se pak nestalo to, že bych měla skutečný důvod to říkat. Zakladatelka
toho by som sa nebala ze to bude hovorit
ked ho k tomu nepovediete nebude mat dovod…
ja take reci beriem inac jednym uchom dnu druhym von
ludia toho nadristaju, opakom su zas ti co zo seba robia prachacov a ako sa hovori „honor na ulici a hovno v truhlici“… ![]()
Já si myslím, že spousta lidí, kteří o sobě prohlašují, že jsou chudí by se měli chytnout za nos a uvědomit si, co znamená slovo chudoba a jaké má důsledky. Ne nejsme chudí. Obyčejná střední třída, možná nižší teď mimo sezónu. Ale máme co jíst, pít, kde spát a taky máme oblečení a boty, což možná někdo považuje za standart ale ani 21. století to rozhodně všude standartem není. Většina z nás se má sakra dobře.
Je to relativní,Někdo si myslí,že je chudý se 100000 a někdo zas,že je bohatý 20000.Záleží na tom,jak je zvyklý žít,jak umí hospodařit s penězma.My momentálně žijeme jen z manželova důchodu a netvrdím,že jsme chudí.Jen prostě musím zvážit,co je a co není nutné.Jednoduše nekupuju zbytečnosti.Pravda,když jsme oba pracocali,bylo to fajn,ale .........Pro mě je důležité zdraví a skutečnost,že rodina drží při sobě.Vlastně jsem bohatá,mám 6 krásných vnoučat.
Příspěvek upraven 28.02.12 v 09:37
beckie píše:
Já si myslím, že spousta lidí, kteří o sobě prohlašují, že jsou chudí by se měli chytnout za nos a uvědomit si, co znamená slovo chudoba a jaké má důsledky. Ne nejsme chudí. Obyčejná střední třída, možná nižší teď mimo sezónu. Ale máme co jíst, pít, kde spát a taky máme oblečení a boty, což možná někdo považuje za standart ale ani 21. století to rozhodně všude standartem není. Většina z nás se má sakra dobře.
pekne si to napisala ![]()
Ono s množstvím peněz rostou potřeby, obecně spotřeba, člověk se pak už nespokojí s obyčejným sýrem, koupí si lepší a tak je to se vším. Člověk vydělává 15 tisíc, za pár let dvojnásobek a diví se, jak s těmi 15 tisíci mohl vyžít. No ale vyžil a dokonce neživořil.
Ale povětšinou tohle říkají lidi, kteří opravdový nedostatek peněz nikdy na vlastní kůži (ať už jako dítě, nebo rodič, nebo sám za sebe) nepoznali. Ti, kteří to poznali, tohle většinou neříkají. ![]()
Ne, neříkám, že jsme chudí… i když vnímání peněz je relativní, po rozvodu jsem si našla práci a měla jsem o tři tisíce vyšší plat a měla jsem najednou pocit, že jsem boháč a mohla si dovolit normálně nakoupit jídlo i oblečení a ostatní věci…
Jinak se vyjádřím k tomu důchodu - mému otci taky přišel důchod asi padesát tisíc… no jak by ne, když mu přišly pak skoro čtyři důchody najednou, protože na důchodovém měli nějaký bordel a pořád nemohli cosi dohledat, takže se mu výplata důchodu pěkně zdržela a dostal to pak zpětně najednou… že mezitím byl bez příjmů, to je nezajímalo… takže nevím, co dělala tvá tchýně za práci (jestli třeba nebyla v politice apod.), ale takový důchod je spíš nadprůměrný - jeden známý byl ředitel a měl dost slušné peníze, ale důchod měl dost pod dvacet tisíc…
Chudoba znamená, že člověk přemýšlí, jestli bude mít na konci měsíce za co koupit jídlo a jestli na jaře bude moct koupit dítěti boty. Tož tak. ![]()
chudě si nepřijdu ale ani né bohatě. Vyděláváme málo oba, ale nemusíme se nijak omezovat - co chci to si koupím. Nezajímají mě drahé věci, ráda vařím takže restaurace hrozí jen na valentýna, moje narozeniny a prvního máje. Máme mobily, televizi, počítače, internet - tohle podle mě chudí lidé nemají ![]()
Ahoj, omlouvám se za anonym, ale jsou zde citlivé údaje:-).
Jak to máte v rodině, říkáte si, že jste chudí? U manžela v rodině to tak je. Když měl muž ca 30000,– hrubého, říkal o sobě, že nemá moc peněz. Pak byl bez práce na podpoře, tak byl chudý. Teď zas práci má, ale pořád se označuje za chudého.
Jeho rodiče důchodci nám dali hodně peněz, až jsem se je zdráhala přijmout, ale trvali na tom. Stále o sobě tvrdí, že jsou v důchodu a taktak vyjdou, že nemají peníze apod. Pak mě jednou tchýně poslala pro něco do ledničky a tam byl připnutý nějaký výpis z banky a na něm položka 23.000,– kč starobní důchod
. Tož to jsem málem omdlela.
Moje babičky mají důchod kolem 8000,–, ale nikdy jsem od nich neslyšela, že by říkaly, že jsou chudé, že by si stěžovaly. Totéž mamka, nikdy neměla zdaleka tolik čistého, jako jeden z manželových rodičů ten důchod, a to byla samoživitelka. A taky si nestěžovala. Já jsem měla vždycky tak těch 8-9000 čistého a nenapadlo by mě o sobě tvrdit, že jsem chudá.
Nevím, jak reagovat, když přede mnou lidé, kteří mají několirát vyšší příjem, tvrdí, že jsou chudí a takové podobné řeči. To se pak divím, že ještě nechodím posvětě nahá

Je to jen námět k diskusi