Rizikové těhotenství a čerpání dovolené

87
21.3.14 17:22

Rizikové těhotenství a čerpání dovolené

Zdravím všechny :kytka:
prosím o radu, jsem na rizikovém těhotenství. Doma jsem od listopadu 2013 a termín porodu mám v červnu. Teď jsem se dozvěděla, že jedna paní, která je na tom stejně jako já, dostala zaplaceno za dovolenou 2014, prý má na to podle nového zákoníku práce nárok. Ale když jsem se pokoušela najít na netu jak to je, dočetla jsem se jen, že se může vybrat těsně před nástupem na MD nebo po ní a navíc to není celá dovolená ale jen nějaké procento. Chci se tedy prosím zeptat, jestli se v tom někdo vyznáte, jak to je, kdy si můžu dovolenou vybrat a jestli za ní dostanu zaplaceno celou… Děkuji moc předem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21.3.14 17:25

Byla jsem od ledna na neschopence, rodila jsem v cervnu a za ten rok my proplatil zamestnavatel celou dovolenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
21.3.14 17:27

@smilestrawberry @smilestrawberry A to Vám zaplatil s nástupem na mateřskou nebo ještě dřív??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.3.14 17:29

@Very18 mohla jsem si vybrat bud ukoncit drive neschopenku vybrat dovolenou a nastoupit na materskou nebo po skonceni materske s nastupem na rodicak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1957
21.3.14 21:29

@Very18 abys měla nárok na řádnou dovolenou musíš mít odpracováno 60dní v kalendářním roce. do těchto odpracovaných dní se počítá i mateřská. takže pokud máš nárok na mateřskou a půjdeš na ní (předpokládám že ano), tak ti vznikne nárok na řádnou dovolenou.
pokud zaměstnavatele požádáš písemně před skončením mateřské o její vybrání mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou (tak aby to na sebe navazovalo: mateřská dovolená, řádná d. a rodičovská d.), tak ti zaměstnavatel musí ze zákona vyhovět a navíc se v tomto případě dovolená nekrátí, takže máš nárok na celou za rok 2014.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1957
21.3.14 21:32

https://www.emimino.cz/…rankovani/2/
tady jsem dávala i paragrafy, ve kterých jsem to loni hledala pro sebe

jinak je možné si vybrat dovolenou ještě před MD, ale pak neplatí to pravidlo, že máš nárok na celou dovolenou a dostala bys jí méně - krátilo by se to o dny na nemocenské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
21.3.14 21:42

@maffi Nene, o dny na nemocenské se to bude krátit v každém případě (pokud jich bude víc jak 100), ten zákaz krácení se vztahuje pouze na RD po dovolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1957
22.3.14 08:19

Jo jo, @j.a.n.i1 má pravdu, napsala jsem to špatně. dovolená se opravdu o zameškané dny před MD pokrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
22.3.14 09:38

@maffi Děkuji moc za odpovědi, prý je to právě letos jinak než loni, proto se ptám…:/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
22.3.14 09:41

@Very18 Není, je to úplně stejně jako to bylo dříve… již několik let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat