Rodičák nově 2012

Napsat příspěvek
Velikost písma:
28896
29.11.11 23:34

Ahojte, mám taky dotaz, vůbec totiž nerozumím ani těm úředním lejstrům:( Já jsem studentka, v únoru budu přerušovat studium kvůli těhotenství. Manžel pracoval celý rok 2011 pouze na DPP nebo DPČ, od nového roku bude bez práce. Mám nárok si zvolit jinou než čtyřletou variantu rodičáku? Na mateřskou nárok nemám, pracovala jsem pouze na DPP bez placení nemocenského, to mi platil stát díky studiu. Děkuji za odpovědi, jsem z toho fakt jelen. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101747
29.11.11 23:39

Nemáš, protože ani jeden z rodiny nebude mít nárok na PPM. Možná kdyby manžel našel nějakou práci, tak by záleželo kolik toho za poslední 2 roky odpracoval na DPČ s výdělkem nad 2000,–.
A jinak nemocenské ti stát neplatil, platil ti pouze zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
29.11.11 23:41
j.a.n.i1 píše:
Nemáš, protože ani jeden z rodiny nebude mít nárok na PPM. Možná kdyby manžel našel nějakou práci, tak by záleželo kolik toho za poslední 2 roky odpracoval na DPČ s výdělkem nad 2000,–.

A na čem že se musí manžel podílet těch 270 dní? na nemocenském? To jsem myslela je zdravotní a teď koukám z tvého příspěvku ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
29.11.11 23:51

Zdravím :P
Taky bzch potřebovla poradit 15.4. 2011 mi narodila dcera a MD jsem měla docela slušnou DVZ byl cca 550,– kč. Od září 2011 pobírám rodičák zvolen na tři roky měsíčně 7600,– a teď nevím zda mám přestoupit na novou variantu či zůstat u saré
:nevim: poradíte mi prosím někdo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
29.11.11 23:57

Jani, díky za info, jsem si to myslela :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
30.11.11 10:44

Ahoj.Jani koukám že tomu hodně rozumíš,tak mi snad poradíš :D
Mám 4.letou variantu,dcerce bude teď v prosinci rok.Od 10.měsíce pobírám 3800kč.Pokud bych po novém roce přešla na nový systém polepším si finančně?Ale nebyla bych doma už do 4 let ne?
Moc děkuju :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101747
30.11.11 12:51
MirušeProdigy píše:
j.a.n.i1 píše:
A na čem že se musí manžel podílet těch 270 dní? na nemocenském? To jsem myslela je zdravotní a teď koukám z tvého příspěvku ne…

Těch 270 dní se musí podílet na nemocenském. Nemocenské je pro nárok na nemocenskou a na mateřskou, kdežto zdravotní je na ošetření u lékaře.
OSVČ se k nemocenskému hlásí dobrovolně a platí zálohy zvlášť, zaměstnanci jsou účastni automaticky a odvody na nemocenské mají zahrnuty do sociálního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101747
30.11.11 12:53
Ája79 píše:
Zdravím :P
Taky bzch potřebovla poradit 15.4. 2011 mi narodila dcera a MD jsem měla docela slušnou DVZ byl cca 550,– kč. Od září 2011 pobírám rodičák zvolen na tři roky měsíčně 7600,– a teď nevím zda mám přestoupit na novou variantu či zůstat u saré :nevim: poradíte mi prosím někdo :think:

Pokud neplánuješ další dítko brzo, tak si nech to co máš, smysl měnit to má pouze v případě, že bys měla druhé dítko do cca 2,5 roku toho prvního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101747
30.11.11 12:56
Liduš88 píše:
Ahoj.Jani koukám že tomu hodně rozumíš,tak mi snad poradíš :D
Mám 4.letou variantu,dcerce bude teď v prosinci rok.Od 10.měsíce pobírám 3800kč.Pokud bych po novém roce přešla na nový systém polepším si finančně?Ale nebyla bych doma už do 4 let ne?
Moc děkuju :D

Ano, finančně by sis polepšila a nedostávala bys rodičák až do 4 let, ale kratší dobu, akorát abys mohla přejít, tak musel mít 1 z rodiny k datu narození dítka nárok na PPM (tj. odpracovaných 270 dní a být v té době zaměstnán nebo v ochranné lhůtě), jinak jinou variantu zvolit nemůžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5617
30.11.11 20:20

Ahojky.Předem děkuji za radu. :hug: Dnes jsem byla na sociálce a neporadili :pocitac: V řínu se mi narodila malá,a hned jsem začala brát RP.Teď po šestinedělí to chceme přepsat na manžu a pak spět na mě.Pokud tomu rozumím správně,tak kdyby jsme to stihli do konce roku,brala bych u tříleté varianty 7600,–a po novým roce bude ten přepis sice jednoduší,ale pohoršila bych si finančně :( Takže myslíte že bych mohla ten přepis ještě stihnout?Jak dlouho to asi trvá.Ta na úřadech mě řekla,že mám přijít v lednu,že to už budou vědět víc,ale to už spadnu automaticky do novýho zákona ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
844
1.12.11 11:00

Ahoj, poradíte mi taky prosím? TP květen, přítel pracuje na HPP a k tomu je živnostník. Peněz má dost a splňuje těch 270 dní. Já jsem doma (na ÚP již delší dobu, odpracovno nemám). Jaká varianta nám "náleží a byla by pro nás nejlepší? :think: Děkuju za pomoc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
1.12.11 17:02
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101747
1.12.11 19:41
Mikajelka píše:
Ahoj, poradíte mi taky prosím? TP květen, přítel pracuje na HPP a k tomu je živnostník. Peněz má dost a splňuje těch 270 dní. Já jsem doma (na ÚP již delší dobu, odpracovno nemám). Jaká varianta nám "náleží a byla by pro nás nejlepší? :think: Děkuju za pomoc :)

Budete si moct vybrat libovolnou variantu rodičáku, s tím, že ho budeš pobírat od porodu. Všechny varianty jsou v součtu stejné, takže záleží na tom, jak dlouho chceš být doma, případně kdy plánujete další dítko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
1.12.11 20:27

JAni, orientuješ se stejně i v novém zákoníku práce???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101747
1.12.11 20:37
Markit.Hl píše:
JAni, orientuješ se stejně i v novém zákoníku práce???

Zatím úplně ne, ještě jsem ho neprošla, co by tě zajímalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat