Rodičák v Německu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@LuciElle174 tomu nejak nerozumim. TP mas tady, zijes tady, bydlis tady…nechapu, proc bys mela zadat v GE
chtela bych po uradu znat duvod, proc mam zadat v jine zemi, nemecku do tebe prece nic neni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka Jelikož manžel dělá v Německu a já jsem na rodičáku a nepracuju, tím pádem jsem „pod ním“ jako pendler i u zdr. pojišťovny…
Jak říkám, hlava mi to prostě nebere, zbytečný papírování a rodičák na mladšího dostanu bůhví kdy. ![]()
- Citovat
- Upravit
@LuciElle174 Mám za to, že rodičák se vyřizuje v místě trvalého pobytu. Kde pracuje tvůj muž může být úředníkům úplně jedno, rodičovský příspěvek žádáš ty na nejmladší dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LuciElle174 Zdravotní pojištění za tebe přece v době rodičáku platí stát, to nemá s tvým mužem nic společného. Skoro bych řekla, že úřednice neví, o čem mluví, no třeba má někdo víc zkušeností a poradí víc…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzkasim píše:
@LuciElle174 Mám za to, že rodičák se vyřizuje v místě trvalého pobytu. Kde pracuje tvůj muž může být úředníkům úplně jedno, rodičovský příspěvek žádáš ty na nejmladší dítě.
přesně tak, proto taktéž nechápu logiku úřadu ![]()
bráno z pohledu úžadu v německu: přijde občan cizí země, který nám v životě nedal ani korunu, nemá s námi nic (kromě manžela, ale ten nám je buřt) a chce po nás přiznání dávkek.
Každopádně by mě zajímalo, jak tohle dopadne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzkasim Sousedka to právě měla také tak - její přítel dělá v Německu a musela si žádat tam, dostala první rodičák až po 8 měsících, než se vše vyřídilo.
Zdravotní stát platí, ale sociální asi ne, když mi řekla, že si ho neplatím… ![]()
- Citovat
- Upravit
V Německu je to trošku jinak než v ČR, většinou má manželka pojištění zároveň s manželem, k doktorovi chodí s jeho kartou atd, taky to teď budeme řešit, protože za 2 měsíce budu rodit. Zkusím se zeptat manžela, jestli by to nemohl nějak pozjišťovat… (žijeme v Mnichově)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Halibar Ano,zdravotní pojišťovnu mám v Německu, jsem prý vedena pod manželem, jelikož tady nepracuju. Kartičku má on i syn Německou, jen já jí nedostala.
Tady máme u VZP všichni žlutou-pendlerskou.
- Citovat
- Upravit
Není to pravda, na rodičák tady nárok máte, jelikož veškeré svoje zájmy (bydliště, dětský lékař, zdr. pojištění) máte tady. Takže máte taky nárok tady pobírat rodičovský příspěvek. Jen místo klasické žádosti podáte žádost evropskou s tím, že uvedete, že otec pracuje v EU. Ono je to těžký, ty ženský na sociálce o tom sami nic neví, řešili jsme teď něco podobnýho, mám tady pracovní smlouvu, jsem na RP a chtěli jsme se odstěhovat do Německa, jedna mi řekla, že tím příjdu o RP a tak jsem se ptala dál na vyšších místech a tam mi paní řekla, že to není možné, že tu mám pracovní smlouvu a tudíž i v Německu bych měla český RP. Hlavně se nedejte a řešte to kdyžtak i s někým jiným.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nemůžete být vedená jako pendler, když v Německu nejste a jste tady
spíš by si měla úřednice doplnit vzdělání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AndrejkaS Není to tím, že Vy máte tady pracovní smlouvu? Já žádnou neměla, šla jsem ze školy na ÚP a pak na rodičák.
Jinak když jsem se vdala (srpen 2013) a šla to nahlásit na pojišťovnu, automaticky mi sebrali modrou kartičku a dali mi žlutou pro pendlery, prý jsem prostě vedená pod mužem…
Každopádně na tu Evropskou žádost se zeptám, děkuji. ![]()
- Citovat
- Upravit
@LuciElle174
No nějak tak to je. nevím co je pendlerská, ale já mám teda už jen německou zdravotní pojišťovnu AOK, zatím jen svou, ale po narození malého budeme měnit.
Co to je ta pendlerská?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já myslím, že jestli jste vedená na ÚP, platí za vás pojištění stát a jestli chcete pojištění od manžela, tak si musíte zažádat… nevím, já chtěla být pojištěná přes manžela a řekli mi, že jedině v případě, že já tady vypovím pracovní smlouvu a nahlásím se v německu na ÚP. Ale vy máte tady bydliště, i dítě a neviím důvod, proč byste tu neměla mít i RP
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Úřednice má pravdu, je zde kolize norem, přednost má norma státu, kde jeden z rodičů pracuje. Požádat musíš v německu, až vyčerpáš jejich dávky obdobné rodičovskému příspěvku, můžeš žádat o čerpání zde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminky, doufám že budete některá vědět poradit, protože já z toho všeho mám hlavu jako balón…
Nějak to shrnu.. Po škole jsem byla vedena na ÚP, otěhotněla jsem a v dubnu 2013 porodila syna. Zažádala jsem si tady o rodičák. Manžel uzavřel pracovní smlouvu 30.4.2013 v Německu a denně tam od té doby dojíždí do práce. Tady jsem pobírala rodičák 7600kč do 9ti měsíců syna, potom do června 3800kč. Na začátku června 2014 jsem porodila druhého syna, zrušila jsem RP na staršího a zažádala si na mladšího. A ejhle… Paní na ÚP mi řekla, že si musím zažádat o rodičák v Německu. Dala mi formulář 411 a ten jsem vyplnila spolu s ní. Dneska mi volala, že má špatné zprávy. Úplně jsem se orosila.
Prý udělala chybu a ten rodičák na staršího mi vůbec neměl být vyplacen, že prý tu nárok na žádné dávky nemám. (Jedná se mi pouze o RP, žádné jiné nechci a ani na ně není nárok-manžel má velké výplaty ) Jelikož je to prý její chyba, vracet jim nic nebudu ale mám si zažádat o RP v Německu jak na staršího, tak na mladšího. Teď otázka - Může se v Německu pobírat rodičák na dvě děti současně, když jsou takhle brzo za sebou nebo staršího zamítnou a mladšího schválí? Paní na ÚP mi to nebyla schopná říct, prý o tom nic neví a musím si to zjistit. Prý budu rok pobírat v Německu a pak mi zbytek doplatí tady - proč říkala že tady na nic nárok nemám, když mi to pak budou doplácet?
Prý když nepracuju a neplatím si sociální, tak nárok na nic není..Jsem z toho vážně jelen. Jinak bydlíme v ČR u hranic, já jsem s dětma doma (práci jsem neměla, pouze brigády bez papíru a byla jsem vedená na ÚP) a manžel dělá v DE, jen tak pro upřesnění. Předem děkuji když někdo bude vědět.