Rodiče a samostatné bydlení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
10
13.6.22 15:19

Rodiče a samostatné bydlení

Ahoj holky, je mi 17 a pul let. Bydlim sama s pritelem od 16 let, tedy rok a pul.
Rodice mam rozvedene a tata mi posila alimenty. Mama me ma v peci a nedavama mi ani korunu, ani mi nikdy nic nekoupi, kdyz potrebuji. Bere na me od socky, minimalne detske pridavky a dle vetsiny lidi by mi je mela davat. Nebo minimalne aspon kupovat…Mela by hradit i nejak jidlo, satit me, nebo kdyz potrebuji neco do skoly.To ale vubec nedela.
Pritel plati najem, energie, vodu, z velike casti jidlo, obcas mi i koupi to co potrebuji.
Jinak mam penize z brigad, coz vetsinou nejsou ani 4000..
Chci se vas zeptat jestli mama ma tu povinnost mi davat nejake penize(ty co na me bere nebo davat penize aspon na jidlo a koupit mi opravdu potrebne veci, ktere jsou nezbytne)
Jsem opravdu vyrizena, porad to mame rikam a bud to ignoruje nebo rika, ze nema penize.

Dekuji za odpovedi a jeste dodam, ze oba rodice souhlasili s tim, ze budu bydlet s pritelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jahuhudka
13.6.22 15:37

Tak především bys měla do 18 bydlet u ni. Jak se stane, ze se v 16ti odstehujes? Studujes?

• Citovat
  • Upravit
6794
13.6.22 15:37

Blby je, ze nejsi plnoleta, mela bys tedy bydlet doma, tam jist, myt se..
Tuhle situaci budes moct resit az jako plnoleta a to tak, ze podas navrh na urceni vyzivneho. Pak by sis mohla pozadat i o ty pridavky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15384
13.6.22 15:39

Působíš na mě pěkně vych. caně … Od máti se odstěhuješ v 16 ( ať už máš důvody jakékoli ), ale peníze bys po ní chtěla? :think:
Bere na tebe socky? :mrgreen: Víš kolik je ten příspěvek na dítě? ;) Je to pár stovek… Pokud je teda určitě bere …. A nějak nevím, co jiného by na tebe mohla brát :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20839
13.6.22 15:42

@poly06 v 18 si vyres výživné na sebe, ale jinak příspěvek na dítě je tisícovka a nic víc na tebe nebere, že chceš bydlet sama je tvoje volba, nikdo jinej ti to platit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
13.6.22 15:43

Proste se to nejak stalo, s pritelem jsme spolu dyl a po roce a pul jsem sla k nemu.. Doma jsem nemela zadny soukromi, rodice jeste byli spolu a porad se hadali, bylo to sileny.
Ja jsem cetla, ze od 15 muze dite bydlet samo, akorat musi mit souhlas obou rodicu, nebo zakonnych zastupcu.Ale nemuze vlastnit byt, platit ho, to by muselo byt dite zplnoletneno.Tedy,aspon myslim.

A ano, studuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
13.6.22 15:45
@poly06 píše:
Proste se to nejak stalo, s pritelem jsme spolu dyl a po roce a pul jsem sla k nemu.. Doma jsem nemela zadny soukromi, rodice jeste byli spolu a porad se hadali, bylo to sileny.
Ja jsem cetla, ze od 15 muze dite bydlet samo, akorat musi mit souhlas obou rodicu, nebo zakonnych zastupcu.Ale nemuze vlastnit byt, platit ho, to by muselo byt dite zplnoletneno.Tedy,aspon myslim.A ano, studuji.

Mohli by ti poradit na OSPOD, jak si nechat urcit vyzivne, kdyz nejsi plnoleta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
13.6.22 15:45

No vychcane asi tezko, kdyz rok a pul bydlim sama a do ted nedostavam ani korunu.😂 A ano, vim kolik Kc je ten prispevek na dite, ale da rozum, ze se mi hodi kazda koruna. A prosimte, v prispevku jsem psala, ze mi nemusi davat PENIZE, ale platit veci do skoly a satit me. I na to jidlo by mela sem tam neco prispet.:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1044
13.6.22 15:51

Odešla jsi sama tak se snaž. Alimenty dostáváš. Tvoje volba tohle není internátní bydlení a nebo bydleni ke studiu. Žiješ doprovolně v dospělém svazku. Takže hezky VŠE na tvou hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.6.22 15:53

@Šmoulice Proč vy. chcaně? Vždyť tím matce šetří náklady. Kdyby bydlela doma, tak by ji matka musela živit, i kdyby se celý den válel doma. A za energie, jídlo a základní ošacení by minimálně 5000kč padlo, nehledě na výdaje do školy. Spíš je vy. chcaná matka, nejspíš si myslela, že když se dcera odstehuje, zbavuje ji to povinnosti jí jakkoliv přispívat.
A proc odesla bydlet jinam je snad jedno, ne? Matka s tím souhlasila. Něco jiného by bylo, kdyby odešla bez dovolení, bůhví kde se flákala a nechodila do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
13.6.22 15:54

Myslím, že co se tě týká, je vyživovací povinnost rodičů nezaopatřenému dítěti. Otec ji plní placením alimentů, matka na to kašle. Tu povinnost má bez ohledu na to, kde žiješ :nevim: Stejně tak by ji měla, kdybys žila na koleji nebo ve studentském bytě… Koneckonců povinnost trvá po dobu přípravy na zaměstnání. A spousta studentů nebydlí s rodiči.

Jen jsem rychle googlila, ale mám z toho dojem, že jediná oficiální cesta tady vede přes soud :nevim: ptala bych se na OSPODu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1111
13.6.22 15:54

Tak kromě přídavku na dítě si tě odepisuje z daní, pokud pracuje. Nebo otec, to je 1500 plus ten přídavek není už pár stovek. Já si myslím, že by ti samozřejmě měla platit jídlo+oblečení+nutné věci. Nepřijde mi na tom nic vychcaneho, pokud souhlasila, že se můžeš k příteli odstěhovat. Nicméně jestli máš nárok to vymáhat před plnoletostí nevím. Zkus to OSPOD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
13.6.22 15:59

Jinak tady úplně nepobírám ty hejty. Jako může se vám nelíbit představa, že se vám dcera v šestnácti odstěhuje… Ale to je asi tak všechno. Vyživovací povinnost rodičů tím nezaniká, tady po oboustranné dohodě je to vůbec absurdní hejt a je spousta náctiletých, pro které je únik z baráku jediná šance, jak nezešílet z „bezva“ vztahu svých rodičů :nevim: jakoby… Já bych radši přispívala nájem, než platila dítěti terapii a prášky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8849
13.6.22 15:59

Tak choď po škole na brigádu. Teď budou prázdniny, když je celé odmakáš, našetříš si aspoň na pár měsíců. Já sama jsem šla do samostatného bydlení, až když jsem vydělávala. Bylo by mi trapné chtít něco po rodičích, když mě živí na škole. Holt něco za něco :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
13.6.22 16:01

@Hoa Mai Dekuju, takhle to prave myslim. Chtela jsem jen poradit jak to doopravdy je.

@babamati Ano,tata to prave chce dat na soud, ale je mi to dost blby, kdyz je to moje mamka.. :( Nicmene se ani neda nic jineho delat.

@Hojuza Ano souhlasila, souhlasili oba rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný