Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Arboretka píše:
Ano, ani u plnoletého dítěte na to dítě nemá automaticky nárok, jako že to musí dostat. Protože nemusí. Nezaopatřené zletilé dítě musí být vyživováno, to znamená postel, jídlo, oblečení, škola. Nikde není napsáno, že si jako v klídku odejde a rodiče mu platí jeho samostatný život. O tom rozhoduje soud a ten zkoumá, jestli je nutné, aby to dítě žilo jinde, respektive ať si žije, ale jestli není dostačující zázemí u rodičů. Já nevím, jak jinak už to vysvětlit. Odstěhováním se v 18 nevzniká automaticky nárok na to, že rodiče budou platit peníze, pokud má dítě možnost bydlet u nich doma.
A to se prave pletes. Nikdo ti nemuze prikazat, kde se mas zdrzovat. Odstehovat se muzes a pokud studujes, mas pravo na vyzivne. A pokud je urceno otci, bude urceno i matce.
Nebo myslis, ze s uderem osmnactin muze otec rict, ze prestava platit, protoze se prijit najist muze potomek k nemu?
@Arboretka píše:
to prostě není pravda. Rodič musí platit, až na základě soudního rozhodnutí. A jen a jen soud určí, jestli ano nebo ne a případně kolik. A v žádném případě se to nevztahuje na nezletilé dítě. Takže pravdu prostě nemáš.
Pokud dítě studuje, musí rodiče platit. A basta.
@Arboretka píše:
to jsou výkřiky tohle, že? K ničemu. Prostě píšu, jak to fakticky je, bez ohledu na to, jestli je po mém nebo není. Otrokářství? Ta dcera maká u matky zadarmo pod ranama biče? Možná bys sis měla přečíst, co to znamenalo být otrokem, než to budeš emotivně používat. Zakladatelka píše, jestli by matka měla a podobně, morálně ano, fakticky ne. Právně to není podložené. To je odpověď na její otázku. Až jí bude 18, může se zkusit s matkou domluvit. Pokud jí matka peníze nedá, může se obrátit na soud a zkusit si nechat stanovit výživné soudem, To je jediná relevantní odpověď. Pokud do toho bude chtít vkročit otec, má zásadní problém, nedodržuje totiž soudní rozsudek a neplatí matce výživné. Tohle je prostě fakt, bez ohledu na tvé otrokářské výkřiky.
Může se s rodiči domluvit i v 15. Se mnou by se určitě domluvila. S tebou ne?
@venulka1 píše:
@Uslava odchazela jsem v 18 každý si žijeme svůj život. A nenapadlo by me po nich něco chtít kdyz jsem odesla. Odchazela jsem po skole do spolubydleni a teda necekala jsem placeni věci. Neco jineho by byl intr kolej atd. Ale proc by mi meli platit za moje osamostatnění a jeste bydleni s chlapem.
Taky nevím, proč by ti měli něco platit, když nestuduješ.
Jsi to nějak špatně pochopila ne?
Já myslela, že se na tebe vykašlali už když jsi studovala.
@venulka1 píše:
@Uslava odchazela jsem v 18 každý si žijeme svůj život. A nenapadlo by me po nich něco chtít kdyz jsem odesla. Odchazela jsem po skole do spolubydleni a teda necekala jsem placeni věci. Neco jineho by byl intr kolej atd. Ale proc by mi meli platit za moje osamostatnění a jeste bydleni s chlapem.
Pokud jsi chodila do školy, měli rodiče povinnost ti přispívat. To, že jsi po nich nic nechtěla, je tvůj problém, mohla bys. Pokud jsi do školy nechodila, nebyla jsi nezaopatřené dítě a tudíž už jsi neměla na nic nárok. Prostě a jednoduše, pokud jsi nezaopatřené dítě řádným studiem se připravující na budoucí povolání, mají ze zákona rodiče povinnost tě živit až do 26 let. Co by tebe napadlo nebo nenapadlo, je naprosto irelevantní.
@j.a.n.i1 píše:
Ale rodic ma pravo trvat na tom, ze prostě bude bydlet doma.
To samozřejmě může, ale jen do 18 let věku, tj u zakladatelky max ještě půl roku. Pak se zakladatelka může klidně odstěhovat a žádat výživné. Což je stejně její nejlepší možnost ![]()
@Arboretka píše:
sovo proti slovu, matka řekne, že dítě proti její vůli šlo bydlet k nějakému chlapovi, že si přeje, aby dítě bydlelo doma a je vymalováno. Dítě má smůlu a povinnost se vrátit domů.
Ano, ale zároveň matka má smůlu a musí živit vlastní dítě
Čemuž se teď úspěšně vyhýbá
Btw vám tady fakt nepřijde nikomu divné, že ta matka klidně nechá svojí nezletilou dceru bydlet bůhví kde a nezajistí jí ani základní jídlo a ošacení? ![]()
Navážíte se do holky, ale ta studuje, nekrade, chodí na brigády…zato matinka bere přídavky, o dítě se nestará a ani neplatí. Fakt nevidím problém na straně zakladatelky.
Pochopitelně tě musí živit oba rodiče. Ať bydlíš u maminky v ložnici nebo klidně na Marsu. Podmínka je neschopnost se živit sám (tedy u tebe studium).
S životní situací nebo vztahy v rodině to nijak nesouvisí.
@Liberalissima píše:
Btw vám tady fakt nepřijde nikomu divné, že ta matka klidně nechá svojí nezletilou dceru bydlet bůhví kde a nezajistí jí ani základní jídlo a ošacení?Navážíte se do holky, ale ta studuje, nekrade, chodí na brigády…zato matinka bere přídavky, o dítě se nestará a ani neplatí. Fakt nevidím problém na straně zakladatelky.
já také ne
@VitaminC píše:
A to se prave pletes. Nikdo ti nemuze prikazat, kde se mas zdrzovat. Odstehovat se muzes a pokud studujes, mas pravo na vyzivne. A pokud je urceno otci, bude urceno i matce.
Nebo myslis, ze s uderem osmnactin muze otec rict, ze prestava platit, protoze se prijit najist muze potomek k nemu?
Ty evidentně nechces pochopit, ze soud to vyzivne v urcitych pripadech pri odstehovani prostě prirknout nemusi.
@Liberalissima píše:
To samozřejmě může, ale jen do 18 let věku, tj u zakladatelky max ještě půl roku. Pak se zakladatelka může klidně odstěhovat a žádat výživné. Což je stejně její nejlepší možnost
To muze, ale klidně to může skoncit tak, ze to dite zadne vyzivne od soudu nedostane nebo bude v radu 2000,–
@j.a.n.i1 píše:
To muze, ale klidně to může skoncit tak, ze to dite zadne vyzivne od soudu nedostane nebo bude v radu 2000,–
Porad lepsi nez 0,–
@j.a.n.i1 píše:
Ty evidentně nechces pochopit, ze soud to vyzivne v urcitych pripadech pri odstehovani prostě prirknout nemusi.
V jakych pripadech? A muzes to dolozit?
Btw dva tisice plus pridavky je o tri tisice vic nez ma zakladatelka ted.
@VitaminC píše:
V jakych pripadech? A muzes to dolozit?Btw dva tisice plus pridavky je o tri tisice vic nez ma zakladatelka ted.
Vice deti a prokazatelne mizerny plat.