Rodiče a samostatné bydlení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3600
13.6.22 16:52

Máš bydlet doma a ne s přítelem, bydlení máš u mámy a stravu také. Není ti 18. Až ti bude 18 a budeš studovat, můžeš soudně požadovat alimenty i po mámě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
13.6.22 16:54
@Cenarius píše:
@poly06 v 18 si vyres výživné na sebe, ale jinak příspěvek na dítě je tisícovka a nic víc na tebe nebere, že chceš bydlet sama je tvoje volba, nikdo jinej ti to platit nebude.
@Šmoulice píše:
Působíš na mě pěkně vych. caně … Od máti se odstěhuješ v 16 ( ať už máš důvody jakékoli ), ale peníze bys po ní chtěla? :think:
Bere na tebe socky? :mrgreen: Víš kolik je ten příspěvek na dítě? ;) Je to pár stovek… Pokud je teda určitě bere …. A nějak nevím, co jiného by na tebe mohla brát :think:

Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem trvá až do doby, dokud děti nejsou schopny se samostatně živit. Nejčastěji tedy po dobu studia na střední či vysoké škole. Nejdřív si o tom něco zjistěte, než začnete mít hloupé a urážlivé řeči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
13.6.22 16:54
@truelly píše:
Tak jinak. Kdyby zůstala s matkou či otcem, tak živili. A vyšlo by je to daleko levněji než takto.

jak to myslíš? otec jí posílá alimenty, nevíme kolik - kdyby u něho bydlela, tak by pravděpodobně utratil za ni víc - ale nevíme,
matka jí nedává nic - jen za ni dostává přídavky, kdyby s ní bydlela, určitě by za ni matka platit musela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
13.6.22 16:55
@babamati píše:
Myslím, že co se tě týká, je vyživovací povinnost rodičů nezaopatřenému dítěti. Otec ji plní placením alimentů, matka na to kašle. Tu povinnost má bez ohledu na to, kde žiješ :nevim: Stejně tak by ji měla, kdybys žila na koleji nebo ve studentském bytě… Koneckonců povinnost trvá po dobu přípravy na zaměstnání. A spousta studentů nebydlí s rodiči.Jen jsem rychle googlila, ale mám z toho dojem, že jediná oficiální cesta tady vede přes soud :nevim: ptala bych se na OSPODu.

matka řekne, že nesouhlasí s tím, aby bydlela mimo a dcera do 18 pošupajdí domů. Bydlení má u rodiče, jídlo také.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
13.6.22 16:56
@Arboretka píše:
matka řekne, že nesouhlasí s tím, aby bydlela mimo a dcera do 18 pošupajdí domů. Bydlení má u rodiče, jídlo také.

Tak muze byt sverena do pece otce, matce vymereno vyzivne, otec ji necha u pritele a penize ji bude posilat dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
13.6.22 16:59
@Liberalissima píše:
Vždyť problém je, že jí neživí, ne?

Btw já to znám, od 16 mi matka nezaplatila ani korunu ničeho beztak jsem tedy po pár měsících skončila v děcáku, ale do té doby jsem si veškeré jídlo, jízdné, školní pomůcky, léky, hygienu atd platila sama z brigád po škole a matka mi ještě peníze doslova kradla. A ještě mi vyčítala, že jsem na brigádu nešla už v patnácti a stála jí tak o rok víc peněz, jenže tehdy se legálně na brigádu dalo až od šestnácti, tedy pokud nešlo o známost u příbuzných a podobně.

Podle mě je to hyenismus, rodiče mají vůči dítěti vyživovací povinnost a je jedno, jestli bydlí doma, na intru, nebo s přítelem. Naopak zakladatelka je ještě skromná, že chce jen přídavky na děti, správně by měla chtít i výživné.

jedno to není, rodiče mají zodpovědnost za nezletilé dítě, má bydlet doma a ne s klukem. S intrem se bydlení s klukem nedá srovnávat, na intru je totiž dítě pod dozorem dospělých vychovatelů, dodržuje školní řád. A doma bydlí dítě zadarmo, rodič nemá povinnost dávat nezletilému někde peníze na bydlení, když může bydlet tam, kde se platí bydlení, bude stát navíc trochu teplé vody. Jídlo zrovna tak, jí se to, co je uvařené doma. Dcera má možnost se vrátit domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
13.6.22 16:59
@j.a.n.i1 píše:
@Liberalissima Jedno to neni, dokud je nezlwtile, tak za nej maji zodpovědnost rodice, tak ma bydlet doma, pripadne ten intr.

To není pravda, vyživovací povinnost nezaniká odstěhováním dítěte, obzvlášť pokud matka s odstěhováním dcery neměla problém. Naši museli platit alimenty i děcáku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
13.6.22 17:01
@j.a.n.i1 píše:
@Liberalissima Jedno to neni, dokud je nezlwtile, tak za nej maji zodpovědnost rodice, tak ma bydlet doma, pripadne ten intr.
To není pravda, vyživovací povinnost nezaniká odstěhováním dítěte, obzvlášť pokud matka s odstěhováním dcery neměla problém. Naši museli platit alimenty i děcáku :nevim:
@truelly píše:
Kdyby byla doma tak jí nedává peníze zvlášť na jídlo, protože se jí dohromady, to, co je doma, pro více lidí to vyjde levněji než pro jednoho. A tak je to s mnoha položkami na bydlení. Kdo ví, kolik si dcera představuje měsíční apanáž.

Vážně by jídlo vyšlo levněji než přídavek na dítě, vždyť to je pár stovek, ne? A k tomu topení, svícení, voda, oblečení, školní pomůcky…matinka je vyčůraná až na půdu :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
13.6.22 17:01
@VitaminC píše:
Tak muze byt sverena do pece otce, matce vymereno vyzivne, otec ji necha u pritele a penize ji bude posilat dal.

za předpokladu, že si otec bude chtít komplikovat život a matka třeba nebude požadovat střídavku, za předpokladu, že soud takto rozhodne, když matka vytáhne, že nezletilé dítě bydlí mimo dozor rodičů, ono to bydlení mimo totiž není úplně košer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
13.6.22 17:02
@Liberalissima píše:
To není pravda, vyživovací povinnost nezaniká odstěhováním dítěte, obzvlášť pokud matka s odstěhováním dcery neměla problém. Naši museli platit alimenty i děcáku :nevim:

dospělého dítěte, nezletilé dítě se právně nemá kam co stěhovat. Děcák je jiná věc, to přebírá péči za dítě stát a rodič to platí. To je diametrálně odlišná věc od bydlení s klukem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
13.6.22 17:03
@Arboretka píše:
za předpokladu, že si otec bude chtít komplikovat život a matka třeba nebude požadovat střídavku, za předpokladu, že soud takto rozhodne, když matka vytáhne, že nezletilé dítě bydlí mimo dozor rodičů, ono to bydlení mimo totiž není úplně košer.

Ale z toho by měla mít problém opět matka, že nechá nezletilou jen tak bydlet se šamstrem a ani jí nezajímat, z čeho má pokryté základní potřeby :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
13.6.22 17:03
@Arboretka píše:
dospělého dítěte, nezletilé dítě se právně nemá kam co stěhovat. Děcák je jiná věc, to přebírá péči za dítě stát a rodič to platí. To je diametrálně odlišná věc od bydlení s klukem.

Proč teda matka bydlení s klukem dovolila??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
13.6.22 17:04
@Liberalissima píše:

Ale rodic ma pravo trvat na tom, ze prostě bude bydlet doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21882
13.6.22 17:05

Holka to bude hnát přes ospody a soudy a nakonec skončí ještě v děcáku, protože nezletilé decko nemá bydlet někde u chlapa, ale u rodičů, kteří jsou za ní zodpovědní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
13.6.22 17:05
@ZuzaM píše:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem trvá až do doby, dokud děti nejsou schopny se samostatně živit. Nejčastěji tedy po dobu studia na střední či vysoké škole. Nejdřív si o tom něco zjistěte, než začnete mít hloupé a urážlivé řeči.

ovšem to platí pro dospělé odstěhované děti, ty mohou požadovat výživné a soud jim nějaké dá za předpokladu, že je důvod k odstěhování se, ne že dítě jen chce a tak dup dup půjde a ty rodiči cáluj. Rodič má k dítěti vyživovací povinnost, to znamená musí mu zajistit bydlení, to ale neznamená jinde od rodiče, pokud má dítě možnost bydlet doma, je povinnost splněna. Rodič má povinnost dítě přiměřeně šatit a živit. Nikde není dáno, že se dítě má právo odstěhovat a chtít po rodičích platit peníze. Takhle to fakt není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný