Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@truelly píše:
Tak choď po škole na brigádu. Teď budou prázdniny, když je celé odmakáš, našetříš si aspoň na pár měsíců. Já sama jsem šla do samostatného bydlení, až když jsem vydělávala. Bylo by mi trapné chtít něco po rodičích, když mě živí na škole. Holt něco za něco
ale ti rodiče ji neživí na škole
Otázka je když to dáš na soud aby zase naschvál něchtela ať se odstěhujes zpět k ní a pak ti dělala třeba problémy
Ale živit tě samozřejmě musí.
@Hojuza píše:
Tak kromě přídavku na dítě si tě odepisuje z daní, pokud pracuje. Nebo otec, to je 1500 plus ten přídavek není už pár stovek. Já si myslím, že by ti samozřejmě měla platit jídlo+oblečení+nutné věci. Nepřijde mi na tom nic vychcaneho, pokud souhlasila, že se můžeš k příteli odstěhovat. Nicméně jestli máš nárok to vymáhat před plnoletostí nevím. Zkus to OSPOD.
Na odepisování z daní musí sdílet společnou domácnost.
@JancaS84 píše:
Otázka je když to dáš na soud aby zase naschvál něchtela ať se odstěhujes zpět k ní a pak ti dělala třeba problémyAle živit tě samozřejmě musí.
Velice pravdepodobne to chtit bude.
@stinga píše:
ale ti rodiče ji neživí na škole
Tak jinak. Kdyby zůstala s matkou či otcem, tak živili. A vyšlo by je to daleko levněji než takto.
@truelly píše:
Tak jinak. Kdyby zůstala s matkou či otcem, tak živili. A vyšlo by je to daleko levněji než takto.
A proc by mel platit pouze otec? Vzdyt to je nefer uz vuci nemu.
Levneji, jo? Ze by ji stala holka na stredni levneji nez co doma sni, voda, odev, kapesne, obuti, knizky? Kde zijes?
@poly06 Pokud tě otec podpoří a je ochotný se soudit, tak jděte do toho. Obrátila bych se tedy nejdřív na ospod a informovala se do detailů, nicméně pokud řádně studuješ, není důvod ti nic nedávat. Normální rodič by to udělal sám od sebe, tím spíš, že chodíš na brigády. Já bych třeba dětem ani tu pravidelnou práci nedoporučovala. Středoškolák má mít čas na učení a odpočinek. A brigády by měly být spíš nárazové, aby přičuchl k pracovnímu procesu nebo si vydělal na něco extra.
@truelly píše:
Jak to levněji, když teď jí nedává nic?
@truelly píše:
Tak choď po škole na brigádu. Teď budou prázdniny, když je celé odmakáš, našetříš si aspoň na pár měsíců. Já sama jsem šla do samostatného bydlení, až když jsem vydělávala. Bylo by mi trapné chtít něco po rodičích, když mě živí na škole. Holt něco za něco
Vždyť problém je, že jí neživí, ne?
Btw já to znám, od 16 mi matka nezaplatila ani korunu ničeho beztak jsem tedy po pár měsících skončila v děcáku, ale do té doby jsem si veškeré jídlo, jízdné, školní pomůcky, léky, hygienu atd platila sama z brigád po škole a matka mi ještě peníze doslova kradla. A ještě mi vyčítala, že jsem na brigádu nešla už v patnácti a stála jí tak o rok víc peněz, jenže tehdy se legálně na brigádu dalo až od šestnácti, tedy pokud nešlo o známost u příbuzných a podobně.
Podle mě je to hyenismus, rodiče mají vůči dítěti vyživovací povinnost a je jedno, jestli bydlí doma, na intru, nebo s přítelem. Naopak zakladatelka je ještě skromná, že chce jen přídavky na děti, správně by měla chtít i výživné.
Kdyby byla doma tak jí nedává peníze zvlášť na jídlo, protože se jí dohromady, to, co je doma, pro více lidí to vyjde levněji než pro jednoho. A tak je to s mnoha položkami na bydlení. Kdo ví, kolik si dcera představuje měsíční apanáž.
@Liberalissima Jedno to neni, dokud je nezlwtile, tak za nej maji zodpovědnost rodice, tak ma bydlet doma, pripadne ten intr.
@Liberalissima mrzí mě tvůj zážitek. Neměla peníze? Jsi z rozvrácené rodiny? U nás je běžné, že rodiče živí děti po dobu jejich studia a že děti jsou doma nebo na intru.
Možná ta matka souhlasila s jejím odchodem s tím, že myslela, že ji tedy bude živit přítel.
@j.a.n.i1 píše:
@Liberalissima Jedno to neni, dokud je nezlwtile, tak za nej maji zodpovědnost rodice, tak ma bydlet doma, pripadne ten intr.
Ale rodice to dovolili.
@poly06 píše:
No vychcane asi tezko, kdyz rok a pul bydlim sama a do ted nedostavam ani korunu.😂 A ano, vim kolik Kc je ten prispevek na dite, ale da rozum, ze se mi hodi kazda koruna. A prosimte, v prispevku jsem psala, ze mi nemusi davat PENIZE, ale platit veci do skoly a satit me. I na to jidlo by mela sem tam neco prispet.:)
A jsi si jistá, že máma bere přídavky? Ty nejsou plošné totiž.