Rodiče a samostatné bydlení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
873
13.6.22 19:47

Správně má otec hradit výživné k rukám tvé matky pokud tě má v péči, než budeš dospělá.

Na tvém místě bych chtěla být svěřena do výchovy otce.

Ještě můžeš mít poručníka (teta, strejda, babička)

Na ospod ti poradí, měla by jsi tam jít s tátou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12878
13.6.22 22:29
@j.a.n.i1 píše:
To muze, ale klidně to může skoncit tak, ze to dite zadne vyzivne od soudu nedostane nebo bude v radu 2000,–

To jo ale tak ty dva tisíce jsou pořád víc, než po matce vůbec chce teď, ne? Nebo kolik jsou přídavky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4051
13.6.22 22:36
@poly06 píše:
Ahoj holky, je mi 17 a pul let. Bydlim sama s pritelem od 16 let, tedy rok a pul.
Rodice mam rozvedene a tata mi posila alimenty. Mama me ma v peci a nedavama mi ani korunu, ani mi nikdy nic nekoupi, kdyz potrebuji. Bere na me od socky, minimalne detske pridavky a dle vetsiny lidi by mi je mela davat. Nebo minimalne aspon kupovat…Mela by hradit i nejak jidlo, satit me, nebo kdyz potrebuji neco do skoly.To ale vubec nedela.
Pritel plati najem, energie, vodu, z velike casti jidlo, obcas mi i koupi to co potrebuji.
Jinak mam penize z brigad, coz vetsinou nejsou ani 4000..
Chci se vas zeptat jestli mama ma tu povinnost mi davat nejake penize(ty co na me bere nebo davat penize aspon na jidlo a koupit mi opravdu potrebne veci, ktere jsou nezbytne)
Jsem opravdu vyrizena, porad to mame rikam a bud to ignoruje nebo rika, ze nema penize.Dekuji za odpovedi a jeste dodam, ze oba rodice souhlasili s tim, ze budu bydlet s pritelem.

Urcite si zajdi na socialku a porad se tam s nekym. Tohle neni v poradku, ze ti mama nic nedava, nekupuje. Predpokladam, ze vztah s ni byl natolik spatny, ze jsi radsi odesla bydlet k pritelovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4051
13.6.22 22:56
@venulka1 píše:
@Uslava odchazela jsem v 18 každý si žijeme svůj život. A nenapadlo by me po nich něco chtít kdyz jsem odesla. Odchazela jsem po skole do spolubydleni a teda necekala jsem placeni věci. Neco jineho by byl intr kolej atd. Ale proc by mi meli platit za moje osamostatnění a jeste bydleni s chlapem.

Jsi uplne mimo. Zakladatelka neni po skole, jako jsi byla ty, takze to je diametralne odlisna situace. Ale tak hlavne, ze ses mohla poplacat, jak jsi skvela :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8491
14.6.22 08:03
@venulka1 píše:
@Limi123 Něco jineho by byl intr kolej atd. Ale proč by měli platit za osamostatnění a jeste bydleni s chlapem. Chceš s ním žít ok Chceš být dospělá ok..ale živit se budeš sama a nebo ať si tě živí on. Nevidím důvod podporovat někoho kdo dokazuje jak to nepotřebuje.

Protože k ní mají vyživovací povinnost. Pokud by to maminka postavila tak, jak říkáš ty- tj. doma té zivime, pokud se chceš osamostatnit, tak se osamostatní, tak za mě ok. Pak by samozřejmě neměla máma brát žádné přídavky, slevu na dani. Ale u nich žádná taková diskuse o osamostatnění zřejmě neproběhla, maminka jí dovolila bydlet u přítele, bere na ni přídavky a tvrdí jí, že peníze na školu etc. prostě nemá. Defakto ty přídavky, slevu na dani etc. krade.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.6.22 09:59
@Uslava píše:
Pokud dítě studuje, musí rodiče platit. A basta.

A basta, jo? :mrgreen: :mrgreen:
Hele, ale ona má pravdu. Rodiče musí platit, pokud soud rozhodne, ale soud tak vůbec rozhodnout nemusí…..

• Citovat
  • Upravit
Uslava
14.6.22 10:38
@Janli píše:
A basta, jo? :mrgreen: :mrgreen:
Hele, ale ona má pravdu. Rodiče musí platit, pokud soud rozhodne, ale soud tak vůbec rozhodnout nemusí…..

Pokud normálně studuje, rozhodne že musí. To k soudu ani nemusí.

• Citovat
  • Upravit
41140
14.6.22 11:03
@Uslava píše:

jsi trochu mimo realitu :think: kdo rozhodne, že musí? když to k soudu ani nemusí? :think: rozhoduje jedině soud a ani ten nemusí rozhodnout tak, že je matka povinna něco hradit v penězích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.6.22 11:09
@Uslava píše:

Pokud jedna strana nechce přistoupit na dohodu, tak musí jít o soudní rozhodnutí a soud může v klidu rozhodnout, že příspěvek matky vzhledem k její životní situaci bude formou péče. Tzn nocleh a základní jídlo. Myslíš, že třeba invalidní důchodkyni s životním minimem, co má sotva na nájem a jídlo dají alimenty? Ne. Prostě rozhodnou, že dítě má možnost čerpat péči takto a pokud se mu to nelíbí, je to jeho problém.

• Citovat
  • Upravit
101613
14.6.22 11:11
@Janli píše:
Pokud jedna strana nechce přistoupit na dohodu, tak musí jít o soudní rozhodnutí a soud může v klidu rozhodnout, že příspěvek matky vzhledem k její životní situaci bude formou péče. Tzn nocleh a základní jídlo. Myslíš, že třeba invalidní důchodkyni s životním minimem, co má sotva na nájem a jídlo dají alimenty? Ne. Prostě rozhodnou, že dítě má možnost čerpat péči takto a pokud se mu to nelíbí, je to jeho problém.

Presne tak, nebo samozivitelka, kde jsou doma jeste 2-3 mladsi deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33541
14.6.22 11:19
@poly06 píše:
Ahoj holky, je mi 17 a pul let. Bydlim sama s pritelem od 16 let, tedy rok a pul.
Rodice mam rozvedene a tata mi posila alimenty. Mama me ma v peci a nedavama mi ani korunu, ani mi nikdy nic nekoupi, kdyz potrebuji. Bere na me od socky, minimalne detske pridavky a dle vetsiny lidi by mi je mela davat. Nebo minimalne aspon kupovat…Mela by hradit i nejak jidlo, satit me, nebo kdyz potrebuji neco do skoly.To ale vubec nedela.
Pritel plati najem, energie, vodu, z velike casti jidlo, obcas mi i koupi to co potrebuji.
Jinak mam penize z brigad, coz vetsinou nejsou ani 4000..
Chci se vas zeptat jestli mama ma tu povinnost mi davat nejake penize(ty co na me bere nebo davat penize aspon na jidlo a koupit mi opravdu potrebne veci, ktere jsou nezbytne)
Jsem opravdu vyrizena, porad to mame rikam a bud to ignoruje nebo rika, ze nema penize.Dekuji za odpovedi a jeste dodam, ze oba rodice souhlasili s tim, ze budu bydlet s pritelem.

Jestli souhlasila se stěhování, tak ok, ale tím jí nezaniká vyživovací povinnost vůči tobě. Ona to tak ale asi pochopila, a bere to tak, že vše bude platit přítel + alimenty od otce. Tak řekni mámě, že se vrátíš tedy domů :nevim:
S tím soudem bych byla opatrná, víš že máma může zažalovat tátu, že na tebe neplatí? Nejsi plnoletá, peníze má posílat jí, ne tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2775
14.6.22 15:02

Holky, tohle je teda mimoňská diskuze, která z vás je právník se zaměřením na rodinné právo, že tu házíte takovými výrazy?
Vyživovací povinnost matka má, ta je zákonem daná. A soud rozhoduje jenom v takových případech, kde se rodič takové povinnosti vyhýbá (což je tento případ) nebo se rodiče neshodnou na výši výživného.
Nemá smysl spekulovat, jak by holka měla bydlet u mámy, zakladatelka tam prostě nebydlí a z domu neutekla a matce to zřejmě nijak nevadilo. Není to zas taková vzácnost, že dospívající na střední nebydlí u rodičů. A může to být z mnoha důvodů.
Pokud matka pobírá na dceru nějaký příspěvek a uplatňuje slevu na dani, tak ho pobírá neprávem. Takže alespoň takovou kompenzaci, by měla dceři dát bez řečí. Jinak samozřejmě každý normální rodič dá svému dítěti, co potřebuje a je to mnohem víc, než nějaká sleva na dani.
Nemyslím, že by se matka soudila, případně, že by měl otec problémy, že neplatí matce. Ono se u soudu totiž dokazuje, jak byly ty peníze použity a naopak by mohla mít problémy matka, že pobírá neoprávněně státní příspěvky (což by se řešilo asi v jiném sporu).
Každopádně pro zakladatelku bude nejlepší se poradit v občansko-právní poradně a zkusit se s matkou domluvit. Když to nepůjde, tak dát k soudu. Ono než se to všechno vyřídí, tak jí stejně bude 18. O výživné pak teoreticky může žádat i zpětně. Ovšem co vymůže, těžko říct. Matka úplně normální nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
14.6.22 15:16
@safina píše:
Holky, tohle je teda mimoňská diskuze, která z vás je právník se zaměřením na rodinné právo, že tu házíte takovými výrazy?
Vyživovací povinnost matka má, ta je zákonem daná. A soud rozhoduje jenom v takových případech, kde se rodič takové povinnosti vyhýbá (což je tento případ) nebo se rodiče neshodnou na výši výživného.
Nemá smysl spekulovat, jak by holka měla bydlet u mámy, zakladatelka tam prostě nebydlí a z domu neutekla a matce to zřejmě nijak nevadilo. Není to zas taková vzácnost, že dospívající na střední nebydlí u rodičů. A může to být z mnoha důvodů.
Pokud matka pobírá na dceru nějaký příspěvek a uplatňuje slevu na dani, tak ho pobírá neprávem. Takže alespoň takovou kompenzaci, by měla dceři dát bez řečí. Jinak samozřejmě každý normální rodič dá svému dítěti, co potřebuje a je to mnohem víc, než nějaká sleva na dani.
Nemyslím, že by se matka soudila, případně, že by měl otec problémy, že neplatí matce. Ono se u soudu totiž dokazuje, jak byly ty peníze použity a naopak by mohla mít problémy matka, že pobírá neoprávněně státní příspěvky (což by se řešilo asi v jiném sporu).
Každopádně pro zakladatelku bude nejlepší se poradit v občansko-právní poradně a zkusit se s matkou domluvit. Když to nepůjde, tak dát k soudu. Ono než se to všechno vyřídí, tak jí stejně bude 18. O výživné pak teoreticky může žádat i zpětně. Ovšem co vymůže, těžko říct. Matka úplně normální nebude.

Ale ony mají pravdu. Vyživovací povinnost samozřejmě matka má, ale výživné by mohlo být stanoveno i na 0.-Kč podle okolností, mohla by stačit nabízená péče, pokud by matka nemohla víc. A o tom, že má otec povinnost hradit výživné k rukám matky dítěte, mají taky pravdu, navíc je to napsané v pravomocném a vymahatelném rozsudku a ten platí dokud není změněn, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
14.6.22 18:11

Někdy mám obavy o děti zdejších amazonek. 😱 😱 😱 🥵 🤑

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat