Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
BaraF píše:Ochranné pomůcky pro tuhle kratochvíli? Aspoň žíněnku a ochrannou helmu.
Vybavení prostoru: vysoký strop, žádný nábytek a prostor alespoň dva metry na každou stranu od předpokládaného výskytu soustavy magor-dítě.
To by mě zajímalo, jak mu pomůže žíněnka, kdyby ho ten taťka pustil, poletí do zdi… Stejně jako větší prostor - akorát poletí dál než v menším, ale stejně do zdi narazí… Když už, tak třeba nějaká velká louka nebo tak…
Co se týče 50 na 50 - ono je to tak ale v životě ve všem - když pojedu s kočárem do města na procházku, taky to mám 50 na 50, jestli se vrátím… Může mě přejet šílenec, a to i na chodníku, můžou mě přepadnout a zapíchnout či zastřelit, může přijít živelná pohroma, vichřice, spadne na mě strom, střecha v Kauflandu nebo třeba meteorit
Takto já uvažovat a žít neumím, je to blbost.
Co se týče těch šlach a tak, myslím, že když se to dělá s tím dítkem od mala, tak má ty svaly, šlachy posílené a i s tatínkem spolupracuje a jsou sehraní - což určitě klouby nezatěžuje tolik jak kdyby vlál jak kus hadru…
Jen pro záznam - já bych teda takové věci osobně s dítětem nedělala, ale nevím, proč hned na každého, kdo dělá něco jiného, než bych dělala já, volat sociálku. To bych mohla volat sociálku třeba na někoho, kdo koupí dítěti chodítko nebo přitahuje za ruce - to taky „podle odborníků“ dítěti děsně škodí, takže ho vlastně taky týrá ![]()
No mě se to celkem líbilo, i když je pravda, že lítali docela dlouho. Ale když se koukám, jak je to dítě v určitých pozicích pevný, jak krásně vyvažuje volnou ručičkou,když se točí dokola, když ho vyhodí nahoru, tak žádná hadrová panenka, ale krásně rovný záda. prostě si myslím, že je to super. A to jsem o lítání neměla ani potuchy.
Angua-souhlasim,ze cely zivot je 50 na 50,ale ja tim reagovala na vetu
:„Jo a pokud tatinek umi mrne dobre drzet,nehrozi aby upadlo.“
Podle me proste hrozi
Tak jak pises jako u vseho v zivote,ale tady je to navic-zvlast v tomhle pripade-jeste vetsi risk,ale to uz by jsme byli u sazkovych kurzu a do toho se poustet nebudu ![]()
Angua píše:BaraF píše:Ochranné pomůcky pro tuhle kratochvíli? Aspoň žíněnku a ochrannou helmu.
Vybavení prostoru: vysoký strop, žádný nábytek a prostor alespoň dva metry na každou stranu od předpokládaného výskytu soustavy magor-dítě.To by mě zajímalo, jak mu pomůže žíněnka, kdyby ho ten taťka pustil, poletí do zdi… Stejně jako větší prostor - akorát poletí dál než v menším, ale stejně do zdi narazí… Když už, tak třeba nějaká velká louka nebo tak…
Co se týče 50 na 50 - ono je to tak ale v životě ve všem - když pojedu s kočárem do města na procházku, taky to mám 50 na 50, jestli se vrátím… Může mě přejet šílenec, a to i na chodníku, můžou mě přepadnout a zapíchnout či zastřelit, může přijít živelná pohroma, vichřice, spadne na mě strom, střecha v Kauflandu nebo třeba meteorit
Takto já uvažovat a žít neumím, je to blbost.
Co se týče těch šlach a tak, myslím, že když se to dělá s tím dítkem od mala, tak má ty svaly, šlachy posílené a i s tatínkem spolupracuje a jsou sehraní - což určitě klouby nezatěžuje tolik jak kdyby vlál jak kus hadru…
Jen pro záznam - já bych teda takové věci osobně s dítětem nedělala, ale nevím, proč hned na každého, kdo dělá něco jiného, než bych dělala já, volat sociálku. To bych mohla volat sociálku třeba na někoho, kdo koupí dítěti chodítko nebo přitahuje za ruce - to taky „podle odborníků“ dítěti děsně škodí, takže ho vlastně taky týrá
No ja bych to urcite nedelala a uz vubec ne v obyvaku metr od televize. V telocvicne by to bylo mnohem bezpecnejsi. To by ho musel hodit hodne daleko, aby narazilo do zdi. A me pripada, ze to nebezpeci pri tomhle je mnohem vetsi nez pri prochazce s kocarem. To uz je ovsem na rodicich, jak budou nakladat s vlastnim ditetem. Ja se uplne prirozene nejake hrozbe nebezpeci vyhybam. Taky bych ho nenechala behat samotneho okolo bazenu s vysvetlenim, ze pri prochazce s kocarem se muze taky neco stat…
Pro zajimavost jsem to video ukazala skoromanzovi. Je to profesionalni sportovec a funkce tela zna opravdu dobre. Vi co vydrzi a jaka zatez uz je moc. Kdyz to videl, tak se poradne orosil. Rikal, ze to dite bude mit slachy v hajzlu hodne brzo, protoze nema tak pevne svalstvo, jako dospeli a tu tihu drzi jen ty slachy. On sam by to pry asi nevydrzel, a to je osvaleny opravdu dost…
Pajulena - to já netvrdím, že procházka v kočárku je stejně nebezpečná, jako běhání kolem bazénu bez dozoru nebo takové létání s miminama - jen neumím žít v takovém tom „co by, kdyby“. Protože těch „kdyby“ je v životě tolik, že bych se musela totálně zcvoknout.
Můj děda byl takový - za vším viděl nějaký katastrofický scénář, když jsme byli u nich, tak jsme pomalu nesměli sami ven - jak nás ztratil z dohledu, tak hrůza, co se stalo, když jsme jeli na dovolenou, na tábory, tak to protrpěl ve strachu, co se všecko může stát, později si i vymýšlel, co se komu v zahraničí stalo - přesně na tom místě, kam jedeme my (a to jsme kolikrát nevěděli, kam přesně jedeme my sami), jen aby nás odradil a my byli radši doma, v bezpečí. Takhle prostě já žít neumím a ani nechci ![]()
Určitě neriskuju zbytečně, mám svoje iracionální strachy - např. moje děti v žádném případě nepůjdou blíž jak metr k okraji nějaké rozhledny, propasti apod. a budou se mě držet za ruku jak klíšťata - to vím už teď ![]()
Ale zase nedělat nic, protože „co kdyby náhodou“ je na hlavu.
Anguo, samozrejme nic se nesmi prehanet. Tvuj deta byl extrem, ale tohle video je extrem zas na opacne strane. Ten stred je podle me nejidealnejsi ![]()
Děti do 3 let se vůbec nemají tahat za ruce, nohy a už vůbec ne za jednu ruku tak jako ve videu. Tatínka považuji za magora a každému , komu se to líbí bych doporučila aby se zeptal pediatra nebo raději ortopeda. Klouby takto malých dětí k něčemu takovému nejsou vůbec uzpůsobeny a může to dopadnout opravdu špatně.
tak Vám řeknu že kdybych to udělala našemu Petoj tak je bez ruky … takže to zkouset rozhodne nebudu ani jsem na tom nevidela nic tak senzacního, docela to díte lituju, ale evidenttne uz je vycviceny, jako v cirkuse.
třeba z nej bude dobrej cirkusak, ale klouby a ruce uplne zniceny.
jsme (vlastně spíš je správně byli jsme, protože jsme lítali jen s miminkem, teď už fakt nee) taky rodiče magoři ![]()
nechci a nebudu tu rozepisovat důvody pro, to si zvídaví zájemci dokáží vygooglit sami, tak jen pár postřehů k některym příspěvkům v diskusi:
Mikulenka píše: …v tomhle nevidim zadnej prinos,jenom predvadeni se rodicu a ohrozovani ditete.ty přínosy, to jsem už psala výš, že se daj na netu najít, takže k tomu se nevyjadřuju, ale k tomu předvádění: rodičů, co lítaj s miminkem, je dost a dost, a kolik se jich „předvádí“? tys někde nějaký viděla? videa, fotky, … kromě tohoto (údajně navíc ruského)? mimochodem to lítání samotný prej jako cvičení pochází právě z ruska
Mikulenka píše:to je mi teda argument
Doriang-veta"pokud tatinek umi mrne dobre drzet,nehrozi ze mu upadne.."nebo tak nejak,to je teda kravina jak ma byt
Je to 50 na 50 a tak to proste je,zadna zaruka tam neni.
Kdyz umis ridit auto tak to mas taky 50 na 50 ze dojedes do cile…
Borufka píše:ano, i mě zájem odborníka zajímal
Zajímal by mě názor nějakého dětského rehabilitačního, přece logicky to nemůže být na ty klouby nic dobrého.
ZuzaM píše:viz předchozí odstavec - navíc bych teda ještě doplnila, že zmíněná doktorka byla i pediatr, tuto praxi již ale nevykonávala, krom toho to nebyla žádná mladá nezkušená dr., co by měla zalíbení v novotách, momentálně je již v důchodu (v době dotazu ještě ordinovala a měla mnoho klientů)
Děti do 3 let se vůbec nemají tahat za ruce, nohy a už vůbec ne za jednu ruku tak jako ve videu. Tatínka považuji za magora a každému , komu se to líbí bych doporučila aby se zeptal pediatra nebo raději ortopeda. Klouby takto malých dětí k něčemu takovému nejsou vůbec uzpůsobeny a může to dopadnout opravdu špatně.
asi to není opravdu pro každýho, někdo na to nemá náturu, ale to je tak v životě se vším, no ne? proč hned odsuzujete? o čem nic nevím, to nebudu odsuzovat. ale dost lidí to takhle bohužel nastavený nemá. chtělo by to víc tolerance........
Mikulenka píše:
Angua-souhlasim,ze cely zivot je 50 na 50,ale ja tim reagovala na vetu:„Jo a pokud tatinek umi mrne dobre drzet,nehrozi aby upadlo.“
Podle me proste hroziTak jak pises jako u vseho v zivote,ale tady je to navic-zvlast v tomhle pripade-jeste vetsi risk,ale to uz by jsme byli u sazkovych kurzu a do toho se poustet nebudu
ASI NEUMIM VYSVETLOVAT,REAGOVALA JSEM TIM NA VETU ZE DITE „NEMUZE“ SPADNOUT…ALE TO BYCH TO PSALA ZNOVU…
O tom ze by byl kazdy ridic magor jsem nic nepsala a ani jsem to tak nemyslela…ale to je celkem jedno.
Jinak si myslim ze velka zatez na klouby a slachy to je,cely zivot se venuju trenovani zvirat a sebe,a vidim co to s mym telem udelalo,kolik mam ve 30letech problemu…
Znam i nekolik sportovcu kteri se sportu venuji na vysoke urovni,znama baletka…vsichni jsou v urcitou dobu na vrcholu,ale velice brzy nepouzitelni,klouby a slachy v haji…
Letani jsem videla jen v tomhle videu a o nem take mluvim-vidim riskovani s zivotem ditete a neprimerenou zatez at je trenovano jakkoliv…jednou se to vrati.
Torelance mam celkem dost-tady jsem se o ni toho dost naucila a nejsem prehnane opatrna,malou uz jsme nekolikrat povozili na koni,coz pro nekoho muze byt taky zbytecny risk-to chapu.(v nasem pripade to je 20leta kobylka tesne pred smrti…
a my vime (doufame)ze se nemuze nic stat,tak to v zivote je.
ZuzaM - člověče proč to zbožšťování pediatru? myslíš že mají patent na rozum? myslíš ne poto ,že na přednáškách odsedej šest let, projdou pár zkouškama, tak jsou naprosto neomylní a vždy mají pravdu. tohle nějak na české mentalitě nepohopím, jak to má u jmena dr. tak si sednem na zadek? to tě tedy chran Bůh jestli je ve všem posloucháš na slovo ![]()
nazory pediatru na toto téma se pochopitelně různí. ortopedu rovněž.
ach , jak jsme omezení, a jak si na tom zakládáme!!!! neštěstí.
Harpyje, no tak jestli si medicínu představuješ jako takové leháro, tak běž směle do toho ![]()
Já myslím, že tahle doktorka už měla navíc X let praxe, což je trochu víc, než odseděných 6 let na přednáškách.
Mě teda zase dostávají některé maminky, které jsou napůl doktorky (některé možná i víc než doktorky), hážou tu pomalu latinské názvy, přitom všecko mají jenom načtené z knížek a na vlastní oči se v praxi setkaly tak možná s velkým kulovým, neznají spoustu souvislostí atd. Neříkám, že doktoři jsou bohové a jsou neomylní (to teda rozhodně ne! kdo taky je, že jo…), ale tady ten rozšířující se názor, že všichni doktoři jsou totální debilové, kteří neví o medicíně nic, zato já, matka jednoho až dvou dětí vím naprosto všechno, mě celkem nadzvedává ze židle. Takové rozumbrady mám nejradši ![]()
Nebo co, normálně zrušme medicínu, vždyť stačí načíst pár článků na netu, dvě tři knížky a může ordinovat každý… Někteří by si určitě troufli i operovat ![]()
Co se týče názorů odborníků, ty se různí na všecko, snad ve všech oborech, nejen v medicíně, to snad není nic nového ![]()
Na jedné konferenci, co jsem byla se nemohli furt shodnout, jestli je lepší Web 2.0 nebo sémantický web - a odborníci byli všichni. Když se lidi nedohodnou na takové ptákovině, nechápu, jak někdo může očekávat, že se dohodnou na mnohem zá:,–(nějších věcech (i když by to bylo nádherné)
![]()
Anguo - jasně. máš pravdu, také trend , kdy nevěříme nikomu, a my maminky víme o medicínských záležitostech víc než lékaři mne docela štve - mmch . sama potřebuji někomu věřít alespon v základních věcech pokd jde o zdraví mého dítěte. a pediatričce mého dítěte i věřím, třeba když k ní přijdu s nemocným dítětem, že pozná co mu je a bude ho podle toho léčit (já nepoznám chřipku od angíny, ani nevím, když ho boolí břicho jak zjistit zda li je to něco vážného nebo ne - většinou) ale pak jsou věci, na které se názory liší - kdy očkovat, co očkovat, balit preventivně na široko všechny děti do tří měsíců (to mmch fakt doporučuje ortoped ke kterému jsem chodila s dítětem - prostě bezdůvodně, taková tradice
) a pak se přikloním k jednomu nebo k druhému (třeba na kalmetizační stanici , kam mne pediatrička s dítětem poslala se dost divili jejím názorům na očkování - znají se spolu, tak proto - řekli mi svůj názor i důvody k němu, a at se zařídím podle sebe)
ZuzaM - posuzuje tatínka z videa- a označuje ho za magora - proč? a píše demagogicky že děti do tří let by se neměly tahat za ruce - třeba měly ! to jen ta vžitá tradice tady v české kotlině říká , že ne. za deset let to může být jinak, to nikdo neví. nelíbí se mi ta tvrdá slova proti lidem, kteří mají jiný názor než já. používám látkový pleny, a v životě by mne nenapadlo kritizovat maminky, které používají plastové, dítě hodně nosím, a ani na mysl by mi nepřišlo kritizovat maminku, která nechá dítě první tři měsíce života vpodstatě ležet na rovném - však je to její názor, jistě si myslí, že pro dítě dělá to nejlepší, stejně jako i já .
proč tedy to posuzování a odsuzování názoru druhých?
k těm lékařům . spíš mne stále častěji napadá - vždyt oni musejí lépe než my, mámy od dětí, vědět, že názory na mnoho medicíských záležitostí se různí - proč má tedy ke mně lékařka divadelní výstup, když jí řeknu , že jsme první příkrm dala o trochu dříve, než v šesti měsících, příapdně proč na mne kouká velmi nevrle, když nechci poslechnout její radu, a nehci na zkoušku zkusit dát dítěti konkrétní značku umělého mléka ( tady její názor psotě nebyl lékařsky podložen) to mne pak lékaři vlastně nutí, abyc hjim nedůvěřovala.