Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Teď jsem shlédla video, do této doby jsem o létání s miminkama neslyšela, neviděla jej. Myslím si tedy, že je pochopitelné, že mi mé první pocity nedovolili shlédnout video celé. Celou dobu jsem měla strach o to malé miminko. Pak jsem si přečetla názory a něco se o tomto cvičení dozvěděla. Je to opravdu zajímavé, věřím, že se to může miminku líbit, když se s ním létá odmalička a že se mu třeba i zpevní tělo, ale asi bych do toho s mým dítětem nešla. To je jen můj názor. Podle mě na to musí mít rodiče povahu, aby se o to své mimčo nebáli při takovém cvičení. Každopádně pokud je dokázáno, že se tímto cvičením miminkám nijak neubližuje, pak obdivuji ty rodiče, kteří toto létání se svým dítětem cvičí - všichni musí být hodně odvážní a sebevědomí, aby si věřili, že to zvládnou bez pádu dítěte na zem.
harpyje píše:
k těm lékařům . spíš mne stále častěji napadá - vždyt oni musejí lépe než my, mámy od dětí, vědět, že názory na mnoho medicíských záležitostí se různí - proč má tedy ke mně lékařka divadelní výstup, když jí řeknu , že jsme první příkrm dala o trochu dříve, než v šesti měsících, příapdně proč na mne kouká velmi nevrle, když nechci poslechnout její radu, a nehci na zkoušku zkusit dát dítěti konkrétní značku umělého mléka ( tady její názor psotě nebyl lékařsky podložen) to mne pak lékaři vlastně nutí, abyc hjim nedůvěřovala.
Jo, tak s tím souhlasím, je fakt, že pokud se ten doktor trošku zajímá o svůj obor a neustrne jenom na tom, že předepisuje kapky na kašel, musí vědět, že jiní kolegové to vidí jinak… Pak není problém říct - někdo tvrdí to, někdo tamto, já doporučuju tohle proto a proto. Akorát někdy mám pocit, že je spíš problém v tom, že lékaři často neberou pacienta jako partnera a spoustu věcí mu sami od sebe neřeknou, protože to podle nich asi nemusí vědět nebo by to nepochopil - nebo těžko říct proč - aspoň z mého gyndra ten pocit mám v poslední době často… ![]()
A určitě máš pravdu i v tom, že odsuzovat někoho, kdo dělá něco jinak než já je blbost - každému přece vyhovuje něco jiného, ostatně „správné“ jsou třeba oba postupy, podle toho, komu člověk spíš věří a jde pak o to si to v hlavě srovnat a nějak rozumně se rozhodnout.
Nám teď říkala na předporodním kurzu sestřička - můžete si napsat do porodního plánu, co chcete, my se budeme maximálně snažit vám vyhovět, ale měly byste vědět PROČ to chcete. A o to asi jde… Každý může dělat s dítětem jiné věci (nosit, nenosit, posazovat, neposazovat…), ale měl by vědět PROČ je dělá ![]()
Milá Harpyje!:-)
Naprosto chápu, že když patříš k těm, co rvou své děti za ruce a nohy jen proto, že je to zrovna módní, tak že ti žádný jiný názor není po chuti.
Na rozdíl od tebe se ale nespokojím jen s jedním názorem který se mi zrovna hodí a snažím se o všem, co mě zajímá co nejvíc zjistit. Zůčastnila jsem se i přednášky a ukázky. A tady jsem zjistila, že rizika převažují nad (velmi) pochybnými klady. Dokonce to ani nedoporučují dětští psychologové, protože u bojácnějších miminek to může způsobit psychické problémy.
Jen tak mimochodem tu ani jedna zastánkyně nenapsala ani jediný klad, jen doporučila hledat na internetu. Tak pokud žádné klady nezná, tak z jakého důvodu je pro?:-))
Samozřejmě, že každý pediatr ( co pediatr, týká se to všech doktorů), není vždy obeznámen s nejnovějšími výsledky studií a dlouhodobých výzkumů, takže nemusí mít pravdu a právě proto je dobré se o všem snažit zjistit co nejvíc.
BTW. můj pediatr ani ortoped nedoporučuje preventivní široké balení, asi mám lepší.:-))))))
Ale dost dohadování, každý má právo na svůj názor, dělej si se svým dítětem co chceš, my ostatní se toho taky budeme držet.:-)
ZuzaM píše:Ale dost dohadování, každý má právo na svůj názor, dělej si se svým dítětem co chceš, my ostatní se toho taky budeme držet.:-)
přesně tak.
pleteš se ve dvou věcech:
1. já tvuj náhzor na létání s dětmi neodsuzuji ani neposuzuji - je mi jedno ze s nimi nelétáš, ani mne to nijak psychicky nerozhazuje. tolik k tvé větě, že mi jiný než pozitivní názorna létání s dětmi není po chuti.
2. píšeš ,že ty naprosto chápeš, že já patřím k těm , kteří rvou své děti za ruce a nohy -( jak přátelsky a nekonfliktně ,a bez odsouzení jsi popsala létání s dětmi! )- dobře, ty to „chápeš“, ale špatně - nikde jsem nepsala, že s dětmi létám, protože s nimi nelétám. Jen hájím názor jiných a vadí mi, když je rúzní lidé napadjí a označují je přinejmenším za magory. (kamča - dalmatinka se mi mimochodem líbila, na první straně- uvědomila si, že označit někoho za magora pro jeho názor a jeho přístup k dětem, není to nejlepší.
har.
Holky přiznám se že celou vaši diskuzi jsem nečetla ani nezkoukla celé to video ale to co jsem viděla tak mě napadlo nejsou to třeba artisti
jak mimčo tak i tatínek mají dobrou průpravu a mimčo vypadá že mu to vůbec nevadí.
nečetal jsem celou diskuzi…jen kousek na začátku
nejdříve mi to přišo jako „fotomontáž“,,, pořád jsem nevěřila, že je to doopravdy,,, pak jste tady psaly o „létání dětmi“… věřím, že to může být zábavné a snad i prospěšné, ale nevím…
myslím, že je spousta jiných možností, jak děťátko rozýbat a strávit s ním příjemné chvilky… můjpocit z toho všeho je, že se chce někdo zviditelnit nějakou novinkou alebohužel do toho zatahuje malé děti, které se k tomu moc nvyjádří…
mimčo teda vypadalospokojeně, ale třeba to bylo jen proto, žemohlo být statínkem… třeba by bylo stejně šťastné,i kdyby si lezlo na podlaze a tatínek ho na kolenou snažil dostihnout… ![]()
každý má za své děti zodpovědnost, ale já bych se do tohoto nepustila.
harpyje píše:ZuzaM píše:Jen hájím názor jiných
har.Milá Harpyje, trochu logiky neuškodí.:-) Hájíš li tak ráda názory druhých, musíš při nejmenším respektovat (když už ne hájit:-))) i můj názor. Tak proč ho napadáš??:-))))
@Simpanova píše:
Ahoj holky,tohle cvičení se jmenuje létání s miminky. Byla jsem na semináři, kde nás to učili. Když nám to cvičitelka začala ukazovat na svém dítěti (cca 7mi měsíčním), tak jsme všechny zareagovaly úplně stejně - zděšený nádech a néééé
Ale pak jsme začali trénovat a Matyáš to naprosto zbožňoval. Nedělali jsme teda všechny cviky, asi 4 nebo 5, ale Máťa si to neskutečně užíval a strašně se u toho řehtal.
S miminky se dá začít létat už po šestinedělí, ale to se musí hodně opatrně a asi jenom 1 nebo 2 cviky. A postupně přidávat. Je tam i jeden cvik na uvolnění bříška, pomáhá to proti prdíkům.Vím, že to vypadá hrůzostrašně a taky ne všechny děti to asi přijmou, ale přírodní národy s dětma lítaj odjakživa a nemyslím, že by byli nějak tělesně zdeformovaný
Jo a s Máťou jsme lítali vlastně až do tý doby, dokud jsem ho unesla - měla jsem už pak ruce vytahanější než on
Tereza
Zajímalo by mě jaké přírodní národy tohle běžně dělají. Mně je pudově proti srsti dělat něco podobného s jakýmkoliv mládětem. Naprosto se mi to příčí a tak pochybuji že by nějaký přírodní národ tohle dělal.
@asha píše:
Holky, prectete si i tu diskuzi…Jinak k tem lekarum…vzdyt oni zakazujou kde co. Neni to tak davno, co hlavne nase generace a generace nasich rodicu znala jenom lezeni na rovny postylce a v kocarku a striktni krmeni po trech hodinach. Ani ted jeste zdaleka vsichni doktori nedoporuci satkovani!
Tohle neni pro kazdyho, ale tvrdit, ze si vykloubi ruce…kdyby k tomu dochazelo, urcite by se to nedelaloOn je totiz docela rozdil, kdyz si dite vykloubi rameno pri blbnuti (mymu manzelovi stacilo zabrat poradne ve vode) a kdyz se dela neco, co se zna a umi…takze to ani nezkousejte!
![]()
Mmch. stezoval si mne trener juda, ze s detma je to cim dal horsi, ze se jim na telocviku zakazuje kde co, ani kotrmelce se delat poradne nemuzou, kdyby neco… a ze deti dreveni, tloustnou, svedou toho cim dal min. To si neberte osobne, to je obecnej problem.
A presne, tzv. prirodni narody se s tim rozhodne nemazou a jsou daleko zdravejsi nez my, aspon co se tyce pohybovyho aparatuKdyby to byl problem, davno by s tim prestali…nebo vyhynuli
Přírodní národy nemají židle, takže buď sedí na zemi což je o hubu kvůli hadům a jiné havěti nebo prostě stojí. Zem je nepohodlná takže převážně stojí a hlavně neustále chodí nebo pobíhají - rozhodně na tom nejsou pohybově lépe protože s nimi jejich rodiče jako s miminky cvičili
Taková černoška si hodí mimčo na záda v šátku a jde x kilometrů pro vodu s dalšíma ženskýma. Když mimino řve, nakojí ho, opláchne ho a zase hodí na záda a jde dělat co je potřeba.
Ahoj holky, jímala mě hrůza při některých otočkách! Já nevím, ale kdysi jsem v televizi od fyzioterapeutky slyšela názor, že děti se nemají do věku 4 let tahat nahoru jen za ruce ale mají se držet v podpaží. Tak nechápu, jak může být na druhou stranu schvalováno tohle?? Já bych to svému dítěti neudělala, brr ![]()