Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
zakladatelko,
já mám taky hlídací maminku, i když ted trochu dál a to mě mrzí a i jí, to je jasný. Jsem ráda, když se tam dostanu jednou týdně a to jsme se vídali denně. Takže taky dobrý vztah. Přesto že je v hlídání dokonalá i já měla své dny a byla schopná a občas i sem něco co se mi nelíbí jí vmést. Jenže mě je to pak líto a třeba hodinu si voláme a vysvětlujeme kde se stala chyba, co se mi nelíbilo a ona zas proč to udělala, a nikdy to nemyslela zle. Jen dnes je jiná doba! Přesto jsem ráda, že jí mám a věřím, že i s druhým děckem mi pomůže tak jako s prvním, bez ní bych to nezvládla! A teď mě mrzí, že tohle jsem jí nikdy neřekla. Asi to napravím.
A co se domluvit se zeťem? Jaký máte vztah? Neřekl by Ti třeba co se děje? Třeba má nějaké jiné problémy.
Hodně štěstí, jsi dobrá máma i babička!!!
Caty píše:
Anonymní, ono je tohle hrozně složité a citlivé téma. Dcera si myslí, že chceš mít malé co nejvíc u sebe, tak to prostě neřešila, že přijde později, nedošlo jí to. Pravda, měla ale dát vědět předem, ne až přijde. To je fakt, že já bych zavolala a bud by to šlo nebo ne, ale moji rodiče mi v tomhle hodně pomáhají a jsem jim vděčná. Mohu si tak spoustu věcí zařídit a vím, že malá je v těch nejlepších rukách. Na druhou stranu to někdy dělám proto, aby se cítili potřební, hlavně mamka, že mají prostě ještě pro co žít, že nejsou jen nemoce a problém, že je člověk zkrátka potřebuje a nejsou odepsaní.Taky nevím, zda to dělám vždycky dobře, ale tak nějak v tomhle vycházíme vpohodě a vstříc. Když nmůžou, řeknou prostě ne a je to.Obě se teď cítíte uražené a ukřivděné, že vy máte zrona pravdu. Taky teď mám menší problém s našima, ale trochu o ničem jiném, ikdyž v důsledku dosti podobné.
Dohodly jsme se,když jsem děti přebírala,věděla,že budu potřebovat být fit,doslova jsem jí řekla,že se nechci celý dopoledne honit kolem plotny,takže si myslím,že to mohla vzít,řekla že je to v pořádku a chápe mě.Tak proč se cítí dotčená?Proč tvrdí,že nás nechce přetěžovat?Nebydlíme v jednom městě,když chci děti,jedu si pro ně.
Se zetěm se těžko domluvím,dokonce si myslím,že v tom má trochu prsty.
Anonymní, tak to potom asi nezbude než počkat až bude potřebovat pohlídat a ozve se. Pokud jis jí vysloveně požádala, aby dodržela čas, je hloupé, že to nedodržela. Tohle je prostě těžké a složité no. Taky to u nás občas skřípe, ale tak nějak s malou to je vždy vpohodě. Aspoň myslím, že i ze strany našich je to OK. Když to na dceru nejde po dobrém, aby ti je přivezla, tak bych jí dala jasně najevno, že pokud je chce vozit, jen když se to JÍ hodí, tak at s tebou nepočítá, že i ty bys ráda vzala malé, když jsi fit a vpohodě a hodí se to tobě, ne jen jí.
Anonymní píše:
Objevují se zde často témata o tchýních i o špatných rodičích.Napadlo mě napsat jako rodič,který se cítí nepochopen i ublížen.
Pro své děti bych udělala cokoliv,snažím se jim pomáhat jak jen to jde.Hlídám jim děti,zvu je na oběd,občas koupím hadřík na děti.
Nedávno se mi stalo,že dcera nedodržela dohodu a děti si vyzvedla jak se to hodilo jí.Na mě ohled nebrala a proč také,když ví,že je o děti vzorně postaráno.
Dovolila jsem si konstatovat,že se chová sobecky až vyčůraně,protože si je jistá veškerým servisem.
A je zle,začala se chovat odměřeně,téměř se mnou nekomunikuje.
Doslova škemrám o hlídání dětí,ale ona se vždy nějak vymluví.Trápí mě to a nemůžu to pochopit.
Jen jednou jsem se ozvala,jen jednou jsem po ní chtěla,aby si děti vyzvedla v dohodnutý čas. Je jen má chyba,že jsem vždy vypomohla a neřekla ne?
Ano je,protože má ochota byla chápána jako samozřejmost a nemám právo chtít něco i já.Zajímalo by mě,jak to máte s hlídáním vy a co si myslíte o jednání mé dcery.
Omlouvám se za anonym,ale mám k tomu své důvody.
Tady jsi si vpodstatě odpověděla sama..
Né že bys byla ty ta špatná, ale není se co divit..
Začni dělat také drahoty, nepodbízej se, neškemrej..
Jsi dobrá babička. ![]()
Zakladatelko, když čtu co píšeš tak jako by to psala moje tchýně o své dceři, ale doslova. Já to vidím z mé strany jako velkou vyčůranost, taky jsem tchýni poradila, aby se naučila říkat ne, protože doteď to neuměla a každý ji jen využíval tak jak se to zrovna hodilo. Tak se dokážu vžít do tvé kůže, tchýně byla vždycky z chování své dcery zdrcená a když si pro malou přišla tak pak jen brečela. Myslím, že si nezasloužíš takové chování vůči tvé osobě, podle mě jsi skvělá babička
snad na to jednou příjde i tvá dcera ![]()
Přesně jak píše LIZBETH, „neškemrej“ a dělej drahoty ty a uvidíš, za chvilku přileze s prosíkem jak moc tě potřebuje ![]()
Omlouvám se, nečetla jsem reakce, jen jsem chtěla napsat, že se mi také párkrát stalo, že jsem vyzvedla Míšu z hlídání u macešky o dost pozdě
Sice jsem se omluvila, ale kdyby maceška mi to vyčetla, cítila bych se strašně trapně a reagovala bych stejně jak tvá dcera. Prostě to úplně vidím z jejího pohledu, že by to asi nebylo z nějaké uražené ješitnosti, ale že se děsně stydí a snaží se aby tě už dál neobtěžovala. Zas na druhou stranu, kdyby babička zdůraznila, že potřebuje, abych ho opravdu vyzvedla přesně, že např. ve 4 jde ke kadeřnici, tak si buď dám majzla, nebo se zařídím jinak. Chce to prostě pravidla stanovit dopředu a ne pak zpětně něco vyčítat. Já bych si teda představovala, aby řekla, tak příště už opravdu potřebuju, abys ho vyzvedla včas a ne aby mi pak něco vyčetla zpětně.
Ahoj,já tedy nechávám mojí mami malého na hlídání tak max. na 2 hoďky,kdy se nám s manželem sejde jeho schůze a můje zaplacené bosu.To mami hlídá u nás doma,malej je nakrmenej,a přebalenej,ale už ho i přebalila a převlíkla mu poslintané bodyčko.Víc po ní nechci.Protože malej je živej,a přijde mi,že je to přestane po chvilce bavit-když jsme u našich na návštěvě,tak malej běhá sem a tam,neustále po něčem šátrá,a naši by ho chtěli chovat,a to on nechce.Když odcházíme,tak vidím,že toho už mají dost,a že jsou rádi,že už jdem.Co se týče věcí na malýho,tak moje mami mu zaplatila hadříky,který jsem koupila,a hračky mu nekupuje se slovy,že je to zbytečný,že jich má dost.Něco jiného je to u tchýně,tam jsme byli teď po Vánocích na týden,a jelikož často hlídají synovce-2,5 roku,tak jsou schovívavější,a berou malého kramaření s nadhledem.Když jsme tam byli,tak jsme mohli i zajít do kina,tchýně pohlídala.Tak je to zhruba u mě.
Co se týče zakladatelčiny dcery,taksi myslím,že by mohla taky trochu vystrčit růžky,a dceři trochu zavzdorovat.Dcerka jistě brzy pozná,že taková dobrá a spolehlivá hlídací babička,která navíc má vnoučka ráda,je k nezaplacení…
Děvčata,moc vám děkuji,na obranu dcery musím napsat,že ona se nakonec omluvila,ale myslím si,že kdyby hned při příjezdu řekla,mami promi%n,že jedeme pozdě rotože…asi by mě to tak nenaštvalo,ale ona přišla a jako by se nemetlo.Mrzí mě,že se to stalo před měsícem a ona se čím dál víc(jak to napsat) odpoutává.Dříve jsme si psaly,jak se mají děti,jestli dobře spinkali atd. dnes už ani nenapíše,polib mi p…Mě ten kontakt chybí,trápím se,nemůžu spát,pořát se mi něco honí hlavou.
Jistě,že si říkám,až bude potřebovat pohlídat,řeknu,nemám čas,nehodí se mi to,ale obávám se,že neřeknu nic,protože budu ráda,že můžu být s dětma.
Tak když budeš chtít děti vidět, co třeba zajít na návštěvu? ![]()
Anonymní, ono je tohle hrozně složité a citlivé téma. Dcera si myslí, že chceš mít malé co nejvíc u sebe, tak to prostě neřešila, že přijde později, nedošlo jí to. Pravda, měla ale dát vědět předem, ne až přijde. To je fakt, že já bych zavolala a bud by to šlo nebo ne, ale moji rodiče mi v tomhle hodně pomáhají a jsem jim vděčná. Mohu si tak spoustu věcí zařídit a vím, že malá je v těch nejlepších rukách. Na druhou stranu to někdy dělám proto, aby se cítili potřební, hlavně mamka, že mají prostě ještě pro co žít, že nejsou jen nemoce a problém, že je člověk zkrátka potřebuje a nejsou odepsaní.Taky nevím, zda to dělám vždycky dobře, ale tak nějak v tomhle vycházíme vpohodě a vstříc. Když nmůžou, řeknou prostě ne a je to.Obě se teď cítíte uražené a ukřivděné, že vy máte zrona pravdu. Taky teď mám menší problém s našima, ale trochu o ničem jiném, ikdyž v důsledku dosti podobné.