Rodičovská na 2 roky

3394
1.4.10 15:20

Rodičovská na 2 roky

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, kolik Vás je na rodičovské d. 2 roky. Kolem sebe mám samé maminky na 3-leté variantě a neustále slyším, že jsem blázen, že chci jít jen na 2 roky. Že si to neužiju, atd.. Jenže já to dělám z ryze praktických důvodů - peníze. A taky mám ráda svou práci. Moje švagrová šla do práce půl roku po narození syna a bez problému vše s pomocí babiček zvládala a malý tím rozhodně není nijak poznamenaný.Tak nevím :-( Mám pocit, že když řeknu, že chci jít na tu dvouletou variantu, všichni se tváří jakože jsem hrozná matka :roll: Potřebuji povzbudit.Díky za odpovědi. Omlouvám se, ale raději anonymní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1.4.10 15:22

ahojky, já jsem taky na 2 roky. A okolí mě spíš podporuje, protože splátky a hypotéka se samy nezaplatí, takže u nás je to o financích. S návratem do práce bych samo o sobě nespěchala, ale nechci žit věčně z ruky do pusy a chci taky jezdit na dovolené atd. Nevím, proč by to někdo měl odsuzovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3394
1.4.10 15:23

tak neanonymní :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
1.4.10 15:23

Ahoj, já jsem tedy na 3leté, ale hlavně proto že jsem na 2letou neměla nárok a ani kam se vrátit… Známá je na 2leté, tedy byla. Pokud máš hlídání tak bych v tom neviděla problém, stejně bych řekla že do 2 let je to nejlepší věk, pak už jen zlobí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3394
1.4.10 15:25

Díky :-) , jenže mé okolí mě opravdu odsuzuje.. Stále slyším: „Dva roky? Cože to nemyslíš vážně?“ Třeba po volbách v květnu nastane nějaká změna ještě. :-) K lepšímu samozřejmě. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
1.4.10 15:26

ahoj, sama urcite nie si. mne tiez teraz konci materska a chystam sa len na 2 roky rodicovskej. tiez prakticke dovody. chceme zacat podnikat a potrebujeme na start vacsiu financnu oporu. ale ked sa nad tym zamyslam, ja som ani neprestala pracovat. pracujem z domu takze ked mala zaspi pracujeme aj ja aj manzel. pripadne sa s nou jeden z nas hra a druhy pracuje. ale ako zla matka si nepripadam. :wink:
myslim ze nas nik nema pravo sudit. ved pracovat a mat peniaze potrebujeme koniec koncov hlavne pre tych nasich mrnuskov :-))
tak smelo do toho :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
1.4.10 15:27

Šla jsem na dvouletou, ale u nás to bylo trochu jiné, manžel po narození syna rozjížděl podnikání a bylo nám jasné, že ten první rok až dva budou kritické, tak aby bylo dost peněz. Že se ten třetí rok nějak udělá.

No a udělá se tak, že plánujeme další miminko :wink:

Ale nemyslím si, že je povinné zůstávat s dítětem do 3 let doma, když se to zařídí tak, aby to vyhovovalo všem zůčastněným.
Vždyť některé děti jsou připravené jít do jeslí/školky ve 2 letech a některé nejsou připravené ani v těch 3letech a zkrátka musí, protože máma musí do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
1.4.10 15:29

Ladmie, když jim na to řekneš tichým pevným hlasem, že to vážně myslíš a že je to snad tvoje věc, tak časem určitě zmlknou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6653
1.4.10 15:34

já chci jít taky jen na 2 roky a mimi dám do jeslí, mám velmi dobrou práci a tlačí nás finance takže není jiná cesta a nevidím na tom nic špatného, budu pracovat na zkrácený úvazek a prcka si užiju odpoledne dost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3394
1.4.10 15:42

Holky, díky za povzbuzení! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
1.4.10 15:43

Laddmie, je to přece tvoje věc. Pokud to tak cítíš, tak běž na dvouletou rodičovskou a na okolí se vykašli.
Osobně si myslím, že je lepší spokojená zaměstnaná maminka, která si odpoledne užívá svoje děťátko plnými doušky, než mamina na mateřský, která už je z těch dlouhých let strávených mezi dítětem, sporákem a hadrem tak vynervovaná, že si dítě ani neužívá a je protivná na všechny okolo sebe.
A nezapomeň, že ať uděláš cokoliv, vždycky se najde někdo, kdo ti bude dávat najevo, že je to špatně. V případě výchovy dětí se takových šťourů najde vždycky nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
1.4.10 15:48

Jsem na dvouleté variantě. Taky se najdou tací, kteří mi to vymlouvají, hlavně tchýně. Chudinka malý, vždyť ve dvou letech… Tak se jí zeptám, do kolika byla s dětmi ona. Jinak já stále řikám, že to není definitivní rozhdnutí. Dvouletá varianta ti umožňuje vyčerpat peníze rychleji pro případ, že přece jen půjdeš do práce dřív, nebo bude druhé mimčo. V případě, že se rozhodneš zůstat doma déle, je to možné. Jedná se o výběr délky pobírání rodičovského PŘÍSPĚVKU. NE výběr déky rodičovské DOVOLENÉ. Na 3letou rodičovskou dovolenou máš nárok bez ohledu na zvolenou variantu pobírání rodičovského příspěvku. Po dvou letech ti už nebudou chodit peníze, ale v práci ti musí držet místo 3 roky, stejně tak za tebe stát platí sociální a zdravotní. Rozdíl mezi celkovou sumou peněz, kterou dostaneš az 2 roky (ne celé, půl roku máš PPM) nebo za 3 roky (opět spíše 2,5 roku) není až tak velký- necelých 20000,–. POkud tedy nastoupíš do práce (popřípadě pořídíš další mimčo) byť jen 3 měsíce před třetími narozeninami dítěte, vyplatí se 2letá varianta.

• Citovat
  • Upravit
781
1.4.10 15:56

Mám taky dvouletou, hlavně kvůli penězům, splácíme hypotéku a každá koruna je dobrá, pak se uvidí. Nejlépe tak, že půjdu rovnou zase na mateřskou ;), přece jenom dvě děti chceme a nejmladší už nejsme/nejsem…
Kdyby to nevyšlo, tak bych po těch dvou letech začla pracovat aspoň na pár hodin, učím jazyky, tak snad bych něco našla. A i teď překládám a chystám se začít zase tlumočit. Hlídání nemám, tak uvidíme, jak to dopadne :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
1.4.10 16:02

Taky se přidám k těm co plánují RD na 2 roky, s tím že bych ráda po půlroční mateřské pokračovala v práci z domova. Samozřejmě jestli to půjde, nemyslím ze strany zaměstnavatele, tam vypadá, že to bude bez problému, ale spíše jestli budu vše zvládat. Ale představa, nedělat 2 nebo 3 roky nic jiného než se starat o dítko mě malinko děsí, i když kdo ví, třeba až bude na světě, tak to bude jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
1.4.10 16:29

Ahoj, taky jsem na 2lete :wink:
My teda rovnou planovali, ze se pokusime o druhe hned po roce a neco (a vyslo to naprosto presne na dva roky 8-o ), a proto jsem si davala 2lety rodicak, ale i kdyby se nezadarilo, urcite bych se ted vracela do prace na castecny, pekne postupne, ale vracela..
I ted uz davam Domcu do soukrome skolky (na 2 dopoledne v tydnu), hlavne abych si odpocinula a mela cas na sebe a hlavne na druhe mimi, babicky tu nemame…
Nevim, proc bys mela byt spatna matka, kdyz se po 2 8-o letech vracis do prace… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová