Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
AHoj,
taky jsem byla doma jen dva roky, na castecny uvazek uz od roka a pul male a myslim, ze si to uzivame obe. Ja se na ni odpoledne tesim, ona je nadsena, nauci se spoustu veci v jeslickach… Sice obcas taky slysim i od lidi, kterym do toho absolutne nic neni, ze se pak nebudu met co divit, az me dceruska strci do domova duchodcu, ale at si trhnou!
Když máš komu to dvouleté dítě svěřit, tak proč ne? Když máš babičku, která je zdravá, ochotná a dostatečně silná na ot postarat se o dítě, tak nevidím důvod. Vsadím se, že ty negativní ohlasy jsou od nás - matek, které nemáme hlídání ani na čas, kdy MUSÍME třeba k doktorovi, a tudíž pomyšlení na práci je pasé. Jesle nejsou, přeplněné školky berou jen předškoláky…
A máš štěstí, že sis mohla vybírat. Já bych se svým platem na dvouletou variantu nedosáhla
(Teda - popravdě - ani bych o ni nežádala - ještě se nachodím do práce až až… a s dítětem chci být co nejdýl. Ale každý to má prostě jinak… A každý taky máme jinou práci, že jo?
)
Takže bych se zařídila podle toho, jak to bude vyhovovat tobě, a nehleděla na okolí.
moje kamarádka se musela vrátit už po půl roce od narození kluka, protože by přišla o místo. Chudák to obrečela, protože jí to trhalo srdce. Naštěstí stačilo, aby byla na částečný úvazek, takže byla ve 12:30 vždycky doma.
Ale ta si užila, místo aby jí podpořili, opravdu jí pomlouvali. A jedna z těch kolegyň, co jí to řekla do očí, že „já na tvém místě bych od takhle malého dítěte nešla“, pak byla ve stejné situaci o 2 roky dýl a HÁDEJ: taky se v půl roce dítěte vrátila na své místo. ![]()
Příspěvek upraven 12.04.10 v 22:30
hedviga píše:
Jo a moje kamarádka se musela vrátit už po půl roce od narození kluka, protože by přišla o místo. Chudák to obrečela, protože jí to trhalo srdce. Naštěstí stačilo, aby byla na částečný úvazek, takže byla ve 12:30 vždycky doma.
Ale ta si užila, místo aby jí podpořili, opravdu jí pomlouvali. A jedna z těch kolegyň, co jí to řekla do očí, že „já na tvém místě bych od takhle malého dítěte nešla“, pak byla ve stejné situaci o 2 roky dýl a HÁDEJ: taky se v půl roce dítěte vrátila na své místo.
Tak presne toto se mi taky stalo. Vystipal me vlastni sef, ktery mel manzelku v domacnosti se sestiletym zdravym synem. Ta jeho radost, ze po sesti tydnech odchazim zpet na rodicovskou dovolenou a jak to radostne ohlasoval po cele firma, ze jsem to nezvladla. Bylo mi z neho na zvraceni. Ja jsme pracovat chtela.
Priste jsem nastupovala jinam a vse bylo v pohode. Spis se kazdy divil, jak pry to zvladam a ze jsem vyspana, atd..... Na mam dve babicky, hlidajiciho manzela a jesle. To by bylo abych to nezvladla. Navic to zvladaji matky na celem svete, tak proc ne ja.
Úplně přesně, jak to už tady padlo: ty nesouhlasící to mají jako já: babičky ani jiné hlídání není k dispozici, na placenou chůvu by ani kdybych pracovala nebyly prostředky, jesle daleko a plné, školka beznadějně narvaná. Prostě jsem MUSELA zvolit 3letou, ani mě nenapadlo uvažovat o 2leté, i když bych na ni taktak dosáhla. Trochu závidím těm, které se rozhodovat můžou. Já ale klidně řeknu, jé, ty se máš, někdo to prostě nepřizná a místo toho odsuzuje.
Gama píše: Úplně přesně, jak to už tady padlo: ty nesouhlasící to mají jako já: babičky ani jiné hlídání není k dispozici, na placenou chůvu by ani kdybych pracovala nebyly prostředky, jesle daleko a plné, školka beznadějně narvaná. Prostě jsem MUSELA zvolit 3letou, ani mě nenapadlo uvažovat o 2leté, i když bych na ni taktak dosáhla. Trochu závidím těm, které se rozhodovat můžou. Já ale klidně řeknu, jé, ty se máš, někdo to prostě nepřizná a místo toho odsuzuje.
Přesně tak. Některé maminky, ve stejné situaci jako jsme my, které prostě nemají tu možnost do práce nastoupit, to prostě nedokážou pochopit, že někdo má ty podmínky jiné. A pak odsuzují. Možná to ani nemyslí zle. Prostě si jen nedokážou představit, že by to mohl mít někdo jinak.
Já nemám hlídání ani když jdu k doktorovi, natož abych šla do práce! Ale chápu, že někdo mám babičky, jesle, hlídacího manžela… tak to pak je úplně něco jiného!
Gama píše: Úplně přesně, jak to už tady padlo: ty nesouhlasící to mají jako já: babičky ani jiné hlídání není k dispozici, na placenou chůvu by ani kdybych pracovala nebyly prostředky, jesle daleko a plné, školka beznadějně narvaná. Prostě jsem MUSELA zvolit 3letou, ani mě nenapadlo uvažovat o 2leté, i když bych na ni taktak dosáhla. Trochu závidím těm, které se rozhodovat můžou. Já ale klidně řeknu, jé, ty se máš, někdo to prostě nepřizná a místo toho odsuzuje.
Já jen, že ani náhodou nemám hlídací babičku a jesle asi taky neseženu, placenou chůvu si dovolit rozhodně nemůžeme, leda by to nějaká chtěla dělat jako dobrý skutek za 10,– Kč/hodinu
. A přesto mám dvouletou variantu… S tím, že chceme mít druhé dítě, ale pokud by to nevyšlo, budeme to muset nějak pytlíkovat, případně budu doma další rok „zadarmo“, stát mi bude platit jen pojištění…
Ale hypotéka nepočká, tu musíme platit hned. A když půjdu plynule na druhou mateřskou, super
. Když ne, bude to kruté, ale jsou na tom lidi i hůř, řekla bych, takže si nestěžuju
.
Jen aby bylo vidět, že ne všechny, co jdeme na dvouletou variantu, jsem s hlídáním těžce za vodou. Určitě na tom takhle nejsem sama.
Lulje, k doktoru naštěstí moc nehcodím, ale na gyndu a k zubaři, čemuže se člověk nevyhne, vyrážím prostě i s kočárkem. Nedá se nic dělat, no… ![]()
katka-m píše:Gama píše: Úplně přesně, jak to už tady padlo: ty nesouhlasící to mají jako já: babičky ani jiné hlídání není k dispozici, na placenou chůvu by ani kdybych pracovala nebyly prostředky, jesle daleko a plné, školka beznadějně narvaná. Prostě jsem MUSELA zvolit 3letou, ani mě nenapadlo uvažovat o 2leté, i když bych na ni taktak dosáhla. Trochu závidím těm, které se rozhodovat můžou. Já ale klidně řeknu, jé, ty se máš, někdo to prostě nepřizná a místo toho odsuzuje.Já jen, že ani náhodou nemám hlídací babičku a jesle asi taky neseženu, placenou chůvu si dovolit rozhodně nemůžeme, leda by to nějaká chtěla dělat jako dobrý skutek za 10,– Kč/hodinu
. A přesto mám dvouletou variantu… S tím, že chceme mít druhé dítě, ale pokud by to nevyšlo, budeme to muset nějak pytlíkovat, případně budu doma další rok „zadarmo“, stát mi bude platit jen pojištění…
Ale hypotéka nepočká, tu musíme platit hned. A když půjdu plynule na druhou mateřskou, super. Když ne, bude to kruté, ale jsou na tom lidi i hůř, řekla bych, takže si nestěžuju
.
Jen aby bylo vidět, že ne všechny, co jdeme na dvouletou variantu, jsem s hlídáním těžce za vodou. Určitě na tom takhle nejsem sama.
Lulje, k doktoru naštěstí moc nehcodím, ale na gyndu a k zubaři, čemuže se člověk nevyhne, vyrážím prostě i s kočárkem. Nedá se nic dělat, no…
Jsem na tom úplně stejně. Jsem na 2 roky, možná do té doby bude druhé.
Hlídání nemám ani na doktory, chodím s dítětem. Babičky 100 km. Jesle zřejmě plné. Nějak to začnu řešit až to nastane. Celková suma, kterou dostanu za dva roky nebo na 3 roky není zas tak rozdílná, stejně budu muset něco našetřit na případné další dítko, a když se nezadaří tak se to použije na rok na ten rok, co budu zadarmo.
Ahoj, ja nejdu ani na dvouletou ani na 3-letou variantu, ale hned po materske jdu pracovat, sice zatim z domu, ale jdu, manzel s tim souhlasi a babicka take, navic, ja jsem typ co potrebuje pracovat, myslim, že maly s tim trpet nebude, pokud s tim nemas ty problem, tak bych se nekoukala na okoli. Je to pouze Vas zivot a hlavne jake si to vybudujes takove to budes mit. Je lepsi mit spokojenou maminu, nez nervozni ženskou před vybuchem ![]()
já půjdu na 2-letou variantu, ale s tím, že se vrátím do práce po půl roce, už mám vybrané i jesle nebo uvažujeme o chůvě, nějaké paní na hlídání. Prostě to co dostanu jako mateřskou tak pak budu dávat buď soukromým jeslím nebo nějaké paní na hlídání. Prostě poplatky se platiti musí a babičky jou 300 a 400 km daleko, tak mi nic jiného nezbývá, ale zase necítím ani vinu, že tak malé dítě dám někomu na hlídání, budu chodit do práce na poloviční úvazek, takže si prcka užiju dost odpoledne a přes víkendy ![]()
ahoj,ja mam materskou taky na 2roky,ale uz v roce budu nastupovat zpatky do prace..to malemu bude rok a hlidat bude babi…mam dobrou praci v pul8 nastoupim a nejdele v pul 2 jsem doma zpatky u zlaticka…to jakou si vyberes rodicovskou zalezi prece jen na tobe,ostatnim to muze byt sumak,oni ti s kuratkem stejne nepomuzou a ty si to zaridis tak,aby u vas urcite vsechno fungovalo na jednicku ![]()
katka-m píše:Lulje, k doktoru naštěstí moc nehcodím, ale na gyndu a k zubaři, čemuže se člověk nevyhne, vyrážím prostě i s kočárkem. Nedá se nic dělat, no…
Tak to já jsem taky chodila, když byla Haňula malá a byla ve vajíčku. Ale teď se do vajíčka nevejde a navíc na gyndu i k zubaři to mám dvě patra po schodech bez výtahu, takže se ani s kočárkem nedostanu. navíc můj gynekolog nemá ani sestřičku, která by pohlídala. A ke všemu neobjednává, takže není výjimkou čekat v čekárně i dvě hodiny. A to si s 21měsíčním prckem fakt nedokážu představit. Nemluvím o tom, že už mluví jak rádio, tak si nedokážu představit, jak by to na gyndě komentovala, kdyby mě viděla na koze s roztaženýma nohama… Hlavně by všude lítala a prohrabala kde co… Jo… zlaté miminko v kočárku. Tak si to užij, dokud můžeš, a buď ráda, že to zatím můžeš řešit takto.
A můžu se tě ještě zeptat, jak to budeš řešit, když se třeba nezadaří mít druhého potomka a budeš muset po dvou letech do práce? Píšeš, že hlídání nemáš, jesle nejsou, na chůvu taky není… tak se ptám čistě ze zvědavosti. Jasně - můžeš ještě zůstat doma zadarmo, ale píšeš o hypotékách atd… Jak to chce špotom řešit?
lulje píše:
A můžu se tě ještě zeptat, jak to budeš řešit, když se třeba nezadaří mít druhého potomka a budeš muset po dvou letech do práce? Píšeš, že hlídání nemáš, jesle nejsou, na chůvu taky není… tak se ptám čistě ze zvědavosti. Jasně - můžeš ještě zůstat doma zadarmo, ale píšeš o hypotékách atd… Jak to chce špotom řešit?
Nejsem sicer Katka, ale jsem na tom podobně. Co se týká peněz - zpočti si to - ono celkové množství peně co dostaneš do dvou let dítěte a do 3 let je téměř stejné. Pokud bude mimčo do dvou let a máš 3 letou variantu, stát ušetří 12×7500. V případě, že mimčo nebude přijdu o cca 10-15tis já. Tak to risknu, že to vyjde. Jinak dítě nosím k doktorovi do patra v šátku a v ordinaci je na zemi na podložce. Až se bude pohybovat, bude to muset taky vydržet, jiná možnost není. K doktorovi, kde musím 2 hodiny čekat a nelze se objdnat bych asi nechodila.
neczuz píše:
Jinak dítě nosím k doktorovi do patra v šátku a v ordinaci je na zemi na podložce. Až se bude pohybovat, bude to muset taky vydržet, jiná možnost není. K doktorovi, kde musím 2 hodiny čekat a nelze se objdnat bych asi nechodila.
Neczuz
Až se bude pohybovat, tak pisni
Taky jsem byla tak naivní, kjdyž jsem malou nosila v manduce nebo v autosedačce. S téměř dvouletým je to trošku jiné kafe, ale vydrž - taky se dočkáš
Máš štěstí, že máš kolem sebe takovou spoustu doktorů, ze kterých si můžeš vybírat. Gratuluji ![]()