Rodičovský příspěvek 2012
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
normálně až se prcek narodí tak pujdeš na úřad podat žádost o rodičovský příspěvek a určíš si délku pobírání… pokud chceš do tří let tak si zvolíš 36 měsíců a budeš brát měsíčně 6111,– nevíš přesně jak to má být ale k té žádosti se určitě musí přiložit nějaký potvrzení z práce když nepracuješ tak potvrzení že pracuje otec.. to si tedy myslím nevím to jistě..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nejde až tak o stanovení délky ten limit ale jde o to že měsíčně nesmíš brát víc jak 11 500,– a vzhledem k tomu že celkem máš 220 000,– tak to vychází na těch 19 měsíců proto nelze zvolit mín měsíců než 19.. ale to si můžeš zvolit jen pokud máš dostačující plat.. nesmí ta částka překročit 70 % denního vyměřovacího základu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Cosmic píše:j.a.n.i1 píše:Petruszka píše:Jojo, je to s přesností na měsíce, akorát nejkratší doba je 19 měsíců, takže do 1,5 roku dítka.
opravdu je to s přesností na měsíc. stím že nejkratší doba je dva roky a nejdelší čtyři roky ale v tom rozmezí si můžeme zvolit kolik měsíců chceme klidně těch dva a půl roku.. tady je na to kalkulačka http://www.penize.cz/…ky-prispevek.. mi to nak nevychazi, kuba se narodil v zari… MD mi konci zacatkem unora, kdyz bych pak pricetla 19 mesicu to minimum RD, tak se dostanu (od unora 2012 do 8/2013) skoro na dva roky ditka.. bez dvou mesicu… pocitam dobre??? Tech 19 mes. je asi kdyz jde nekdo rovnou na RD ne?
Příspěvek upraven 09.11.11 v 20:22
Jojo, přesně tak, těch 19 měsíců je když matka nemá nárok na MD a volí se z titulu nároku otce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani chci se ještě zeptat, když já nárok na PPM nemám, ale přítel ano… můžu si zvoli délku čerpání na tři roky, ale měsíčvě těch 7096? S tím, že po 31 měsících rodičák vyčerpám, bude za mě pořád za těch 5 měsíců platit zdrav a soc stát? I kdybych dala dítko do školky? Moc děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pamelka píše:
Jani chci se ještě zeptat, když já nárok na PPM nemám, ale přítel ano… můžu si zvoli délku čerpání na tři roky, ale měsíčvě těch 7096? S tím, že po 31 měsících rodičák vyčerpám, bude za mě pořád za těch 5 měsíců platit zdrav a soc stát? I kdybych dala dítko do školky? Moc děkuju
Ne, nemůžeš. Pokud si zvolíš těch 7096 tak ti prostě po těch 31 měsících rodičák končí a přestáváš být osoba na rodičáku.
Takže aby za tebe stát dále platil zdravotní, tak by dítko smělo chodit do školky maximálně na 4 hodiny denně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, potřebuju poradit. Dokdy mám rodičák převést na chlapa, když chci mít mateřskou tři roky a ne čtyři? Jsem studentka, neměla jsem nárok na mateřskou, začínám rovnou tím příspěvkem. Teď mi má přijít první, rodila jsem 25. září.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak to bude
Dobrý den,
jelikož koukám,že jste sběhlé… chtěla bych vás poprosit o radu.
Jsem sama, rozvedená, jak na tom budu s penězi během těhotenství a mateřské…
Mohla bych vás poprosit o varianty. Moc se v tom nevyznám , děkuji
- Citovat
- Upravit
Bára 34 píše:
Dobrý den,jelikož koukám,že jste sběhlé… chtěla bych vás poprosit o radu.
Jsem sama, rozvedená, jak na tom budu s penězi během těhotenství a mateřské…
Mohla bych vás poprosit o varianty. Moc se v tom nevyznám , děkuji
Tak to je dost obecny dotaz:D zalezi, kolik beres, jestli budes mit narok na porodny… z platu se ti vypocita materska (pokud na ni budes mit narok).. a pak rodicovsky prispevek, ktery se od ledna meni, max. ti vyplati 220 tisic a je na tobe, kolik mesicu si zvolis (pokud jsi tedy sama, musis splnovat naky miminum abys mohla volit vyssi varianty…)..ale to takhle tezko napsat, kdyz si toho moc neprozradila:D.. pak jsou samozrejme i dalsi soc. prispevky (na bydleni atd.) ale vse se to odviji od prijmu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
MOc děkuju,
výše mého výdělku v čistém je kolem 12-12500kč. Jsem sama a mám trvalý pracovní poměr.Mohla by jsi mi to orientačně spočítat, moc děkuju
- Citovat
- Upravit
Bára 34 píše:
MOc děkuju,
výše mého výdělku v čistém je kolem 12-12500kč. Jsem sama a mám trvalý pracovní poměr.Mohla by jsi mi to orientačně spočítat, moc děkuju
Tak materskou si zhruba muzes spocitat zde:
http://www.naseporodnice.cz/…materske.php
vychazi z hrube mzdy, bude ti to delat kolem 390/kal. den - to je hranicni aspon bylo letos pro moznost volby RP - nevim jak to bude po novu..
Na porodny bys narok mit mela.. protoze cisty prijem mas nizsi nez se udava na porodny .. a otec by se asi v pripade, ze jsi rozvedena nemel pocitat (jako jeho prijem).. ale to si nejsem jista?!.. jestli se nebere to, ze je zapsan v RL…mohla by vedet j.a.n.i.
Kazdopadne pak jsou jeste dalsi priplatky.. na bydleni atd. a to ti asi reknou na uradech..
S volbou / variantou RP podle novyho taky nevim jak to bude, mas tu materskou hranicni, letos si mohl vybrat dvouletou variantu jen ten, kdo splnoval podminku urcite castky na den, zrovna to bylo kolem tech 400 kc tak nejak, nevim presne.. tak tezko rict jak to budes mit ty..
na jak dlouho planujes vzit RP?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, prosím zná někdo odpověď na mou otázku? Mám termín 25.7.2012 a manžel si musí zažádat o PPM, abych měla nárok na 3 letou variantu, ale začal si platit nemocenské až v říjnu 2011 a těch 270 dnů bude mít zaplaceno s chlupem kolem toho mého termínu..Co když se to nestihne? Může si zažádat třeba pár dní po porodu, nebo musí mít zaplaceno těch 270dní striktně v den porodu?? Docela mě to trápí, nerada bych kvůli pár dnům porodu před termínem pobírala 4 variantu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanulko pokud si to manžel platí od 1.10.11 tak bude mít splněno už někdy v pulce června takže se nemusíš bát že by se to nestihlo.. a manžel na mateřskou nemusí díky té nové novele.. žádat si mužeš o tříletku na sebe jen s doložením dokladu o jeho práci..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na PPM musí alespoň jeden z rodiny splnit k datu narození dítěte, takže doufat, že budeš přenášet, nic jiného s tím nenaděláš.
Ale co to tak počítám, tak záleží kdy přesně se k tomu nemocenskému přihlásil… jestli od 1.10., tak by to mělo být OK, jestli ke konci, tak to bude na hraně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak od 1.10. je to 270 dní přesně 26.6. tak nevím proč by měla přenášet.. jedině pokud si ho začal platit až třeba od pulky řijna nebo ještě později.. v každym případě je tam měsíční rezerva ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit