Rodičovský příspěvek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ze stránek MPSV
Rodičovský příspěvek
* Na rodičovský příspěvek má rodič nárok, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. * Rodič si může zvolit čerpání rodičovského příspěvku po dobu do dvou, tří nebo čtyř let dítěte. * Rodičovský příspěvek je stanoven ve čtyřech výších daných v pevných měsíčních částkách:
o zvýšená výměra 11 400 Kč,
o základní výměra 7 600 Kč,
o snížená výměra 3 800 Kč,
o nižší výměra 3 000 Kč * Volbou doby čerpání si rodič zároveň volí i k ní příslušnou výši příspěvku, a to:
o „rychlejší čerpání rodičovského příspěvku“ – po peněžité pomoci v mateřství (dále jen PPM) ve zvýšené výměře 11 400 Kč do 24 měsíců věku dítěte; o tuto formu čerpání však může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den,
o „klasické čerpání rodičovského příspěvku“ - po PPM v základní výměře 7600 Kč do 36 měsíců věku dítěte; o tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem,
o „pomalejší čerpání rodičovského příspěvku“ - po PPM nebo od narození dítěte (nevznikl-li nárok na PPM) v základní výměře 7 600 Kč do 21 měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře 3 800 Kč do 48 měsíců věku dítěte. * O vybranou dobu a výši čerpání rodičovského příspěvku musí rodič písemně požádat příslušný úřad státní sociální podpory na předepsaném formuláři:
o o rychlejší čerpání musí rodič požádat nejpozději ve druhém kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 22 týdnů života, resp. ve kterém současně narozené nejmladší děti dosáhnou věku 31 týdnů života (doba pobírání PPM, která je dávkou nemocenského pojištění, je 28 týdnů, resp. 37 týdnů po porodu vícerčat),
o o klasické čerpání musí rodič požádat nejpozději v kalendářním měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 21. měsíce věku. * Pokud rodič nepožádá o rychlejší či klasické čerpání rodičovského příspěvku, je mu po 21. měsíci věku dítěte vyplácen rodičovský příspěvek v režimu pomalejšího čerpání, tzn. ve snížené výměře. * Dobu a výši čerpání rodičovského příspěvku je možné zvolit pouze v rozhodných obdobích (druhý kalendářní měsíc po 22. týdnu věku dítěte a 21. měsíci věku dítěte) Po učiněném rozhodnutí je vybraná možnost čerpání již nezměnitelná, a to i v případě, že se rodiče v pobírání rodičovského příspěvku střídají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, mateřská by Ti měla končit někdy v lednu, tak na začátku roku 2011 zajdi na úřad - u nás to dělají na Úřadu práce , vyplníš formulář - budeš muset nechat i potvrdit v práci - a myslím, že by Ti úřednice měla poradit. Na tom formuláři se i volí délka rodičovského příspěvku a musí to podepsat i tatínek dítěte (pokud spolu teda žijete)
Já to vyplňovala na dvakrát, protože jsem byla moc hrrrr a udělala jsem to před Vánoci (mateřská taky končila v polovině ledna) a od Nového roku se měnili papíry, tak jsem musela znovu. Proto radím vyčkat a obíhat na začátku roku
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jak to budu mít já??nastoupila jsem do práce…za týden jsem zjistila že jsem těhu…kvůli tomu, že se tam dělali 16h a zvedalo se 20kg mi doktorka doporučila marodit.Bohužel jsem byla ve skušebce tak mě vyhodily.V září jsem porodila a stále jsem na nemocenské jelikož nemám nárok na pěněžitou pomoc v mateřství (do 6týdný věku dítěte) a pak mám nastupovat na mateřskou…budu mít také na výběr?ráda bych byla doma jen 3roky,stím, že chci pak do práce.
- Citovat
- Upravit
Tak v tom případě o RP žádáš po ukončení té neschopenky a tříletou variantu můžeš volit. PS: a nenastupuješ na mateřskou, ale budeš „příjemce rodičovského příspěvku“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky. Mám dotaz.
Dcera bude mít příští týden 21. měsíců. Jsem na rodičáku a chci ho do tři let. Po zkončení mateřské jsem si na sociálce žádala o rodičák do tří let. Musím tam jít znovu. Nebo, jak to je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ErikaW píše:
Ahojky. Mám dotaz.
Dcera bude mít příští týden 21. měsíců. Jsem na rodičáku a chci ho do tři let. Po zkončení mateřské jsem si na sociálce žádala o rodičák do tří let. Musím tam jít znovu. Nebo, jak to je?
Pokud si podepisovala 2 papíry a máš doma papír o přiznání rodičáku v ZÁKLADNÍ výměře, tak máš zvoleno na 3 roky a nikam nemusíš, pokud si nejsi jistá a papír nemáš, tak bych tam zašla, tím nic nezkazíš.
Tady máš odkaz na ten rozhodující formulář: https://formulare.mpsv.cz/…orm/edit.jsp?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky bych chtela poprosit o radu na podobne tema. Materska mi skoncila v pulce rijna, o rodicak jsem pozadala 6.10. Ted mi prisel papir, ze rodicak dostanu az od listopadu = budu 14 dni bez penez. Co jsem zvorala? Mela jsem pozadat jeste v zari? Nebo je to tak normalni?
- Citovat
- Upravit
glen 25 píše:
Taky bych chtela poprosit o radu na podobne tema. Materska mi skoncila v pulce rijna, o rodicak jsem pozadala 6.10. Ted mi prisel papir, ze rodicak dostanu az od listopadu = budu 14 dni bez penez. Co jsem zvorala? Mela jsem pozadat jeste v zari? Nebo je to tak normalni?
pravděpodobně jsi za ty první dva říjnové týdny měla mateřskou alespoň stejně velkou, jako je rodičák. potom ti rodičák dají až od dalšího měsíce. kdybys měla méně, daly by ti doplatek (rozdíl mezi rodičákem a tvojí mateřskou).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo, vychazi to tesne. Tak aspon, ze jsem o ty prachy neprisla, ze jsem neco z tech urednich zalezitosti prosvihla. A pak ze se na matersky degeneruje, kdyz se musi zvladnout nastudovat tolik lejster. Moc dekuju.
- Citovat
- Upravit
Holky, dává se rodičák zpětně nebo na ten měsíc? malýmu budou v půlce srpna 3 roky, dostanu teda jenom půl rodičáku?
Děkuji M.
- Citovat
- Upravit
Žádost o rodičovský příspěvek v Karviné
Z mé zkušenosti: nedávno jsem žádala na příslušném úřadě o rodičovský příspěvek…jakožto matka bych ocenila kdyby vše potřebné bylo na jednom místě, snad budete mít štěstí! Než požádáte o rodičovský příspěvek, tak je nutné mít potvrzení o pobírání PPM, kde je uvedeno kolik je váš denní výměr a také do kdy mateřskou pobíráte, což samozřejmě obyčejný člověk neví!!!Poté Vám na úřadě řeknou, ať si do žádosti uvedete jakou výši rodičovského příspěvku chcete pobírat, maximální výše je 11 400, to je vše co mi bylo řečeno, takže téměř bez jakékoliv pomoci jsem počítala kolikže to chci vlastně peněz, nakonec mi vyšlo že do tří let věku dítěte můžu maximálně pobírat 6875 Kč!!!což mi potvrdila i úřednice, která nebyla ani schopna vypočítat kolik měsíců budu dávku pobírat. Poté mi bylo řečeno, že co 3 měsíce mohu částku měnit, což si také budu muset vypočítat sama. Paráda, k čemu tam ty úřednice jsou vůbec netuším. V žádosti jsem si také uvedla, že chci částku posílat na můj účet. Nakonec mi přišlo oznámení o přiznání dávky ve znění cituji : Rodičovský příspěvek Vám bude poukazován měsíčně prostřednictvím karty sociálních systémů a je určen pro rodiče pečujícího celodenně a řádně o nezletilé nezaopatřené dítě. Do dne vydání karty sociálních systémů Vám bude dávka poukazována na Váš účet u Vašeho peněžního ústavu.
POZOR tohle zdaleka neznamená to, co se zde píše!!!a úřednice ze mě udělala totální nechápající blbku!!!ve skutečnosti to znamená, že mi žádná S karta vydána nebude a peníze mi budou automaticky zasílány na můj účet, tak aby jste se neztrapnily jako já. Hodně štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To jo, ale mě už 7.8 rodičák končí, tak jsem chtěla vědět, jestli dostanu ještě za celý měsíc nebo jen za těch 7 dní?
- Citovat
- Upravit
Dobrý den. Mám stejný problém rodičák mi končil 8.7.2013 a chci se Vás zeptat dostanu peníze za celý měsíc nebo jen těch 8 dní? Děkuji moc
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky, v září jsem porodila a jsem tedy na mateřské dovolené. Ráda bych věděla,kdy se žádá o rodičovský příspěvek a kdy musím nahlásit jak dlouho chci být doma.Nerada bych pak něco prošvihla.Dík.