Rodičovský příspěvek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
862
31.10.13 07:47

Rodičovský příspěvek - rada ?

Ahoj holky. Potřebuji poradit - pomoct. Jsem na rodičovské dovolené a pobírám rodičovský příspěvek. Už jsem pochopila, že RD je jen na 3 roky. Měla jsem být doma do 3let věku dítěte, ale okolností tomu chtějí jinak a tak se chci zeptat, zda je možné si rodičovský příspěvek rozdělit na 41 měsíců ( necelých 3,5 roku). Nebo prostě rod. příspěvek musí být zakončen 3 nebo 4 lety. Do práce se nemám kam vracet, takže se zaměstnáním není problém. Děkuji moc za rady :-) snad jsem to vysvětlila srozumitelně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
683
31.10.13 09:46

Ahoj, rodičovský příspěvek činí celkem 220tis. a tuto částku si můžeš libovolně rozpočítat na měsíce, jak budeš potřebovat, tedy do 3,5 roku věku dítěte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.10.13 10:21

Rodičovské dovolené bez rodičovského příspěvku?

Ahoj, chci se zeptat, zda lez být na rodičovské dovolené (doma z dítětem) do řekněme tří let, aniž by člověk pobíral rodičovský příspěvek (pokud by si například zvolil jen dvouletou variantu)?
Je mi jasné, že doma zadarmo být můžu. :D Spíš mi jde o to, zda bych si nemusela i sama hradit zdravotní pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
31.10.13 12:17

@Svistice Podle mě doma budeš, ale bez peněz, pojištění ti budou platit, ptž jsi na RD :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
snoopy112
3.11.13 17:47

Rodičovské dovolené bez rodičovského příspěvku?

Zdravotko ti bude hradit tvoje zdravotní pojišťovna, musíš tam nahlásit, že zůstáváš s dítětem doma a budou ti to platit oni. Mám to taky tak. :dance:

• Citovat
  • Upravit
kelly1488
7.11.13 00:51

Chtěla bych se zeptat ovlivňuje rodičovský příspěvek odpracovaná doba na hpp (odpracovaný rok v kuse)? Ne že bych ho měla odpracovaný pracuji na dohodu, ale přemýšlíme nad miminkem a někdo mi řekl že pokud mám odpracovaný rok v kuse brala bych vyšší rodičovský příspěvek, ale když sem našla že každý má strop 220tis tak mi to přijde jako kravina tak bych se chtěla zeptat zkušených na kolik bych měla nárok :-)

• Citovat
  • Upravit
862
7.11.13 07:49
@kelly1488 píše:
Chtěla bych se zeptat ovlivňuje rodičovský příspěvek odpracovaná doba na hpp (odpracovaný rok v kuse)? Ne že bych ho měla odpracovaný pracuji na dohodu, ale přemýšlíme nad miminkem a někdo mi řekl že pokud mám odpracovaný rok v kuse brala bych vyšší rodičovský příspěvek, ale když sem našla že každý má strop 220tis tak mi to přijde jako kravina tak bych se chtěla zeptat zkušených na kolik bych měla nárok :-)

Když máš odpracovaný rok dostaneš mateřskou, pak až rodičovský příspěvek, který máme všechny stejný :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2099
7.11.13 07:55
@kelly1488 píše:
Chtěla bych se zeptat ovlivňuje rodičovský příspěvek odpracovaná doba na hpp (odpracovaný rok v kuse)? Ne že bych ho měla odpracovaný pracuji na dohodu, ale přemýšlíme nad miminkem a někdo mi řekl že pokud mám odpracovaný rok v kuse brala bych vyšší rodičovský příspěvek, ale když sem našla že každý má strop 220tis tak mi to přijde jako kravina tak bych se chtěla zeptat zkušených na kolik bych měla nárok :-)

Presne jak pise @Elisenika. Tim, ze mas odpracovane mas narok na materskou, ale rodicovsky prispevek se nevypocitava z platu a ma ho kazda z nas stejny -220tis.,, ktere si rozpocitas na libovolne zvolenou dobu, po kterou chces byt doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.11.13 08:54

@Elisenika @KristyM Pokud pracuje na dohodu, tak záleží, zda za ni odvádí zaměstnavatel sociální pojištění. Pokud ne, PPM asi těžko dostane.

A maximální výše rodičáku, kterou lze měsíčně čerpat je závislá od předchozího výdělku. Např. nedostane rodičák 10 000 Kč, kdž měla před tím jen minimální mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2099
7.11.13 09:50

@Svistice aha, přehlédla jsem práci na dohodu.. To v tom případě nevím. Jestli by slečna neměla odpracované na mateřskou, tak by hned čerpala rodičovský příspěvek, ale tam asi nejde volit délka čerpání-tu má danou mám pocit. Jen by to možná pak šlo nějak poměnit přes manžela, jestli ten pracoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
7.11.13 11:05

@KristyM volba rodičáku jde měnit, pokud manžel pracoval :-) pokud ani on nemá odpracováno, tak pak má rodičák daný na 4 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2099
7.11.13 11:08

@Elisenika no však tak jsem to myslela :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
7.11.13 11:13

Maminky, prosím Vás, když jsem zažádala o rodičák 25.10.2013 a bylo mi přiznáno, že rodičák mám od 4.10.2013 nevíte kdy by mi mohly peníze přijít? jestli ještě v listopadu nebo až v prosinci? děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.11.13 11:59

@Kaarol Rodičák se vyplácí zpetně, takže bys ho podle mě měla dostat v listopadu. Otázkou, kde je u vás výplatní termín (u nás okolo 10. v měsíci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
7.11.13 13:46
@Svistice píše:
@Kaarol Rodičák se vyplácí zpetně, takže bys ho podle mě měla dostat v listopadu. Otázkou, kde je u vás výplatní termín (u nás okolo 10. v měsíci).

Tak uvidimě, ztím mi přislej jen doplatek mateřsky zaty 4dny.. tak proto mě to zajíma jestli budu mít na měsíc jen 850,– :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat